Pilonul 1,2, Bugetul UE, Principii

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Pilonul 1,2, Bugetul UE, Principii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

Pilonul I: Pt realizarea obiectivelor initiale ale PAC definite prin tratatul de la Roma si in sprijinul principiilor stabilite la Strssa (1958) s-a constituit un sistem complex de reguli si mecanisme care reglementeaza productia, comertul si prelucrarea produselor agricole, grupate sintetic sub denumirea Organizatii Comune de Piata. In prezent pilonul 1 al PAC este finantat prin FEGA si se deruleaza pe 2 mari directii de sprijin : plati directe si masuri de plati.

Analiza OCP prezinta 3 elemente definitorii : unicitatea pietei, prin determinarea preturilor comune ; garantarea preturilor, prin interventii pe piata interna ; un sistem de protectie la frontiera a pietei europene pt asigurarea preferintei comunitare.

OCP cunoaste 3 forme : organizatii comune prin :pret garantat ; subventii directe ; protectia externa.

Pt implementarea masurilor comune de reglementare a pietelor, UE are la dispozitie instrumentele : sistemul preturilor agricole ; interventia pe piata (stocarea) ; ajutoarele financiare; cotele de productie ; protectia vamala comuna.

a) Sistemul preturilor agricole – are in compunere: preturile tinta, garantate si de intrare la frontiera.

1.Preturile tinta : sunt fixate anual de comisia UE la incheierea anului agricol. Au fost create cu un dublu scop : sa fie stimulative pt agricultori si acceptabile pt consumatori. Au in compunere :

- pretul indicativ – se stabileste in fct de costurile inregistrate in zonele cele mai putin fertile pt cereale , in zonele cu excedente mai mari pt sfecla de zahar si in fct de costurile medii pt celelalte cat de produse.

- pretul de orientare – se stab cand pretul pietei coboara sub pretul de orientare (la carnea de vita, vin)

- pretul obiectiv – se stab la un nivel stimulativ pt producatori (soia, furaje uscate, tutun)

- pretul de baza – se calc ca medie a celor mai mici cotatii la care s-au facut achizitii publice in ultimii 3 ani ( carmea de porc).

2. Preturile garantate : sunt preturile minime stabilite de cnsiliul UE pe baza preturilor tinta si au o importanta deosebita, deoarece ele servesc la realizarea achizitiilor publice, in conditiile cand preturile de piata scad sub preturile tinta, iar prod agricole indeplinesc standarde de calitate.Au in compunere :

- pretul de interventie – e mai mic cu 10% decat pretul indicativ (cereale, zahar, unt, ulei de masline)

- pretul de cumparare – se stabileste pe baza cerere-oferta. ( carne de porc, carne de bovine, fructe)

- pretul minim – se stab numai in actiunile d contractare dintre producator si procesator (sfecla d zahar)

- pretul de retragere – nu reprez un pret garantat dar produce efecte asemanatoare. reprezinta 40-70% din pretul de baza (fructe si produse horticole.

3. Preturile de intrare la frontiera : sunt stab de consiliul UE cu scopul de a impiedica patrunderea pe piatele europene a produselor din exterior. Au in compunere :

- pretul prag - e pretul minim la care prod agricole importate se puteau vinde pe pietele interne

- pretul minim – se calc prin adugarea la pretul indicativ a cheltuielilor de transport intre zona cu cel mai ridicat dificit in consum si punctul de frontiera de intrare cel mai apropiat

- pretul ecluza – se calculeaza trimestial in fct de pretul pietei mondiale la cereale si de consumul specific de un kg de produs (carne de porc, de pasare si oua)

- pretul de referinta – se calc la nivelul fiecarui an agricol in fct de costurile de productie si de pietele cu excedente cele mai mici in ultimii 3 ani (vin, fructe si produse horticole)

Fisiere in arhiva (1):

  • Pilonul 1,2, Bugetul UE, Principii.docx