Subiecte Examen MOP

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4236
Mărime: 32.66KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Farkas
Puncte necesare: 4
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Moldoveanu

Extras din notiță

1)Enumerati 5 elem comune, focalizate de metodele JIT, MRP, TQM, 6 Sigma

Principii commune (JIT, MRP, TQM, TCR, )

1. Focalizarea clientului de la inceputul procesului organizational pana in momentul evaluarii performantelor: clientul este centrul structurilor organizationale.

2. Focalizarea procesului care creaza si adauga valoare pentru clienti; activitatile separate nu pot crea valoare pt clienti.

3. Managementul se bazeaza pe fapte, cifre si nu pe aprecieri arbitrare.

4. Man are un caracter proactiv si nu reactiv.

5. Colaborarea pe scara larga intre toti membrii organizationale ( activitatile organizationale au trecut de la pasul de independenta la cel de dependenta si in prezent se focalizeaza starea de interdependenta intre lucratori, departamente)

6. Activitatile din cadrul organizatiei se perfectionaza in mod continuu si se coreleaza cu riscul (accepta riscul).

Metodele enumerate se pot aplica in cadrul org dak in cadrul acestora exista o cultura prin care se atinge nivelul de excelenta organizationala. Acesta asigura cresterea performantei, iar performanta dezvolta cultura organizationala.

2)Coeficienti organizometrici sunt :

- Coef indeplinirii productiei fizice

- Coef indeplinirii cifrei de afaceri

- Coef indepliniri pragului pe sortimente

- Coef ritmicitatii procesarii

- Coef folosirii fondului de timp disponibil al lucratorilor

- Coef folosirii fondului de timp disponibil sl utilajelor

- Coef folosirii potentialului productiv (capacitatea de procesare)

- Coef vitezei de rotatie a activelor circulante

- Coef costurilor aplicarii metodei MOP ca raport intre marimea acestora si total

Costuri

- ponderea cheltuieilor neeconomice( care nu creaza valoare in total costuri)

3.Care sunt deosebirile dintre metoda entropiei informationale si a met energiei informationale

Spre deosebire de metoda entropiei informationale care se bazeaza pe conceptia factorilor care asigura stabilitate si unitate in cadrul organizatiilor , dar si a factorilor aleatori care destabilizeaza sistemul organizational, energia informtionala creste odata cu starea de organizare a sistemului

4)Standardul de aprecierea a eficientei si eficacitatii MOP se stabileste compehtori de clasa medie sau de clienti ?

Standardul de aprecierea a eficientei si eficacitatii MOP asigura satisfacerea tuturor clientilor pe intervale relativ reduse si minimizeaza intervalul aflat in procesare.

5) Prezentati 5 elemente comune de analiza comparative pentru JIT si MRP.

-obiectivele operationale sunt de planificare –programare si control la MRP, de imbunatatire continua si eliminarea pierderilor la JIT

-implicarea in procese este pasiva,fara a face eforturi pentru schimbari la MRP,iar la JIT implicarea in proceseeste activa se fa imbunatatiri in schimbarea sistemului, dispun de un inventar redus

-informatiile necesare la MRP sunt detaliate,de mare acuratete pe cand la JIT sunt reduse cu tendinte de a fi vizualizate.

-operationalizare la MRP este prin informatizare, iar la JIT este simpla ,se face un control manual al fluxurilor , de pilda Kanban

-nivelul inventarului (JIT) este drastic redus pe cand la MRP reducerea stocurilor este in functie de fiabilitatea previziunilor productiei.

6. Analizati comparativ urmatoarele instrumente de programare :Graficul GANTT, Ciclograma PERT

Ciclograma PERT si graficul Gantt reprezinta metode grafice de planificare si programare a proceselor de productie. Ambele au in vedere reprezentarea duratelor ciclurilor de productie, bazandu-se pe duratele de executie a principalelor componente ale produselor sau activitati.

Ciclograma PERT se constituie ca o retea de noduri si linii iar Gantt se reprezinta ca un tablel ce contine toate activitatile si duratele lor de timp.

Elementele comune celor doua tipuri de reprezentari sunt date de urmatoarele elemente: ambele contin momentele de lansare in fabricatie si de finalizare a activitatilor, se determina timpul final al procesului, se axeaza pe timpii de desfasurare a fiecarei activitati in parte.

Diferentele constau in modul de realizare: ciclograma PERT are in vedere 3 durate de realizare a proiectului – optimista, pesimista si cea mai probabila durata iar rezultatul final are ca principal avantaj prezentarea interdependentelor care exista intre activitati. Dezavantajul principal consta in dificultatea de a avea o imagine de ansamblu asupra stadiului tuturor activitatilor.

Graficul Gantt surprinde activitatile ce se desfasoara simultan si permite urmarirea desfasurarii activitatilor in orice moment. In schimb graficul nu avidentiaza corelatiile activitatilor.

7)In ce consta unitatea metodelor MOP?

MOP are caracter unic in orice intreprindere producatoare, indifferent de tipul de productie sau tipologia produselor. Atingrerea obiectivelor sectiilor de productie sunt conditionate de indeplinirea celor 5 functii ale managementului. In cadrul MOP, tehnicile si metodele se diferentiaza de la o unitate la alta in functie de tipul de productie, procesul de fabricatie, etc, in timp ce instrumentele manageriale au caracter unitar. Astfel, functia de organizarea presupune constituirea grupelor omogene de masini – cellule flexibile de fabricatie sau linile de productie polivalene. Coordonarea determina durata ciclului de fabricatie pe baza devansarilor si se calculeaza parametrii de management operational. Antrenarea asigura declansarea procesului de fabricatie la nivelul subunitatilor, lucrarile cu complexitate ridicata fiind desemnate executatntilor cu inalta calificare. Momentele de lansare in fabricatie se determina pe baza de devansari, regasite in reprezentarile grafice, iar controlul presupune verificarea datelor inscrie in programele de productie sau grafice de executie pentru 2 niveluri: programat si executat.

Preview document

Subiecte Examen MOP - Pagina 1
Subiecte Examen MOP - Pagina 2
Subiecte Examen MOP - Pagina 3
Subiecte Examen MOP - Pagina 4
Subiecte Examen MOP - Pagina 5
Subiecte Examen MOP - Pagina 6
Subiecte Examen MOP - Pagina 7
Subiecte Examen MOP - Pagina 8
Subiecte Examen MOP - Pagina 9
Subiecte Examen MOP - Pagina 10
Subiecte Examen MOP - Pagina 11
Subiecte Examen MOP - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Examen MOP.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Subiecte Examen MOP

1.Enumerati 5 elem comune focalizate de metodele JIT MRP TQM LEAN MANUFACTURING SIX SIGMA. - Obiectivele fundamentale sunt cresterea profitului,...

Ai nevoie de altceva?