Subiecte Fiscalitate

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 7126
Mărime: 30.62KB (arhivat)
Publicat de: Robert Groza
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

1. Sistemul fiscal in Romania

Sistemul fiscal poate fi definit ca ansamblul impozitelor si taxelor instituite intr-un stat pe baza carora acesta isi procura cea mai mare parte a resurselor bugetare precum si a relatiilor ce apar ca urmare a gestionarii lor in concordanta cu legislatia fiscala prin intermediul aparatului fiscal.

Componentele aparatului fiscal sunt impozitele si taxele,mecanismul fiscal si aparatul fiscal. Intrucat sistemul fiscal este o componenta esentiala a finantelor publice se poate spune ca indeplineste functiile acestora dar cu anumite particularitati, astfel functia de repartitie este asigurata partial in cadrul sistemului fiscal in sensul ca prin intermediul acestuia se realizeaza doar finantarea cheltuielilor publice si redistribuirea veniturilor. Functia de control a sistemului fiscal este determinata de interesul statului in asigurarea resurselor necesare pentru satisfacerea nevoilor publice. Activitatea de control se exercita prin intermediul institutiilor care fac parte din aparatul fiscal. Rolul sistemului fiscal poate fi analizat din punct de vedere financiar, economic si social.

Rolul financiar este reflectat de faptul ca prin intermediul impozitelor si taxelor se procura cea mai mare parte a resurselor bugetare.

In plan economic sistemul fiscal ii revine rolul de stabiliyator al vietii economice, de mijloc de interventie al statului in economie pentru eliminarea dezechilibrelor ce se manifesta in anumite perioade ale vietii economice sau in timpul trecerii de la un tip de economie la altul.

In plan social rolul sitemului este relevant de faptul ca in stabilirea contributiei obligatorii se tine cont de situatia personala a contribuabililor.

2. Definirea si rolul impozitelor si taxelor

Impozitele pot definite ca prelevari banesti din venitul si/sau averea persoanelor fizice si juridice la dispozitia statului care au caracter obligatoriu, definitiv, nerambursabil si fara contraprestatie directa si imediata ce se percep la termenele si in cuantumurile prevazute de lege.

Caracterul obligatoriu este determinat de faptul ca impozitele trebuie achitate de toti cei care realizeaza venit dintr-o anumita sursa sau detin un anumit gen de avere pentru care conform legii se datoreaza impozit.

Caracterul definitiv nerambursabil si fara contraprestatie directa si imediata evidentiaza lipsa unei obligatii de restituire catre contribuabil a sumei percepute de stat precum si faptul ca ei nu pot solicita un echivalent imediat statului de valoare egala sau apropiata aceasta avand insa obligatia de a crea si asigura un climat favorabil desfasurarii activitatilor economice, sociale si politice in societate.

Impozitele prezinta importanta din punct de vedere financiar, economic si social in mod diferit de la o etapa la alta de dezvoltare a economiei la alta, deci impozitele indeplinesc urmatoarele 3 functii:

1) Contribuie la formarea fondurilor generale ale societatii- Functia de repartitie prezinta o importanta deosebita deoarece in permanenta se impune asigurarea functionarii unui anumit nr de servicii care corespund nevoilor publice.

2) Determina redistribuirea unor venituri primare sau derivate- Functia de redistribuire este reflectata de operatia de preluare a unor resurse in scopul repartizarilor pentru satisfacerea unor nevoi ale altor persoane decat posesorii lor. Ea se bazeaza pe principiul depersonalizarii resurselor(odata virate la buget nu se mai cunoaste provenienta lor si nu exista nicio legatura intre sumele virate si eventualele sume de care pot sa beneficieze aceeasi persoana de la buget).

3) Permit reglarea unor fenomene economice si sociale- Functia de reglare a unor dezechilibre este justificata de faptul ca functionarea spontana a pietei nu permite intotdeauna realizarea unui optim colectiv, fiscalitatea fiind utilizata pentru corectarea esecurilor pietei.

Taxele sunt plati banesti efectuate de diferite persoane fizice sau juridice in favoarea organelor de stat care au caracter obligatoriu(toti cei care doresc sa beneficieze de la un serviciu din partea unei institutii a statului trebuie sa achite taxa stabilita pt acel serviciu) se efectueaza cu titlu definitiv, dar care presupune un contraserviciu direct si imediat.

Deci, ele sunt o plata unica echivalenta a unor servicii fiind incasate anticipat(in momentul solicitarii prestarii serviciului) de la persoanele care solicita o anumita activitate din partea unei institutii publice sau beneficiaza de anumite servicii publice altele decat cele ce au caracter productiv.

3. Elementele tehnice ale impozitelor si taxelor

Realizarea obiectivelor urmarite de stat la instituirea impozitelor implica cunoasterea si respectarea legislatiei fiscale ata de organele fiscale cat si de platitori. In consecinta in actul constitutiv ce legifereaza instituirea unui impozit se precizeaza o serie de elemente tehnice respectiv:

1) Obiectul impozitului ce reflecta materia supusa impunerii(venitul din salarii, dividende, activitati indepedente etc), profitul, pretul sau tariful, bunurile(cladiri, mijloace de transport, terenuri, acte si fapte, etc=.

2) Subiectul impunerii este identificat prin persoana obligata direct potrivit legii sa suporte plata unui impozit sau a unei taxe. In codul de procedura fiscala, platitorul este definit ca fiind debitorul sau persoana care in numele debitorului potrivit legii are obligatia de a plati sau retine si plati dupa caz impozite, contributii, amenzi si alte sume datorate bugetului general consolidat.

3) Suportatorul este reprezentat de persoana ce suporta efectiv impozitul si care de cele mai multe ori coincide cu subiectul existand insa si exceptii (in cazul impozitelor indirecte).

4) Baza de calcul reflecta suma asupra careia se aplica o cota de impozit pentru a se determina cuantumul acesteia si este reflectata de obicei de obiectul impozabil (profit, salariu etc) existand insa si aici exceptii (in cazul impozitului pe cladiri, in cazul mijloacelor de transport cu tractiune mecanica ori a taxelor de succesiune).

5) Unitatea de impunerea reprezinta unitatea de masura utlizata pentru exprimarea dimensiunii obiectului impozabil )unitatea monetara, metrul patrat pe suprafata utila).

6) Cota de impunere reflecta suma sau procentul care se aplica asupra bazei impozabile ce se utilizeaza pentru determinarea sumei de plata Ea poate fi fixa sau procentuala.

7) Sursa impunerii arata din ce se plateste impozitul respectiv din venit sau avere.

8) Termenul de plata indicata data pana la care trebuie achitat impozitul El se stabileste fie sub forma unui interval de timp(an,luna,trimestru) fie ca o zi fixa a platii.

9) Asieta reflecta ansamblul masurilor adoptate de organele fiscale in legatura cu fiecare subiect impozabil pentru identificarea obiectului impozabil, stabilirea marimii materiei impozabile si detreminarea cuantumului impozitului datorat statului.

10) Inlesniri acordate la plata sub forma de scutiri, reduceri, bonificatii, esalonari

11) Obligatiile platitorilor referitoare la calculul si varsarea la termen a impozitelor.

12) Organizarea evidentei impozitelor si taxelor.

13) Sanctiunile ce pot fi aplicate in cazul nerespectarii termenelor legate de plata a determinarii incorecte a obligatiei fiscale sau a neachitarii acesteia.

14) Caile de contestatie ce pot fi utilizate de catre contribuabili.

4. Mecanismul fiscal

Mecanismul fiscal reprezinta ansamblul de metode si tehnici de impunere referitoare la veniturile fiscale ale statului precum si instrumentele impunerii.

Impunerea consta in identificarea tuturor categoriilor de contribuabili care detin avere sau realizeaza un venit im pozabil, evaluarea bazei de calcul a impozitului si determinarea exacta a acestuia.

Preview document

Subiecte Fiscalitate - Pagina 1
Subiecte Fiscalitate - Pagina 2
Subiecte Fiscalitate - Pagina 3
Subiecte Fiscalitate - Pagina 4
Subiecte Fiscalitate - Pagina 5
Subiecte Fiscalitate - Pagina 6
Subiecte Fiscalitate - Pagina 7
Subiecte Fiscalitate - Pagina 8
Subiecte Fiscalitate - Pagina 9
Subiecte Fiscalitate - Pagina 10
Subiecte Fiscalitate - Pagina 11
Subiecte Fiscalitate - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Subiecte Fiscalitate.doc

Te-ar putea interesa și

Aspecte de procedură fiscală - creanțe și obligații fiscale - inspecția fiscală

Introducere În lucrarea de licență ”Aspecte de procedură fiscală. Creanțe și obligații fiscale. Inspecția fiscală” mi-am propus să analizez unul...

Taxe și impozite datorate statului

CAPITOLUL I 1. DELIMITĂRI ŞI FUNDAMENTĂRI PRIVIND FISCALITATEA ÎNTREPRINDERII 1.1 Structuri calitative privind impozitul şi taxele. Sistemul...

Contabilitatea Taxei pe Valoarea Adăugată și Accizelor

Introducere Politica fiscală evoluează şi se schimbă continuu, adoptîndu-se necesităţilor ivite la o anumită etapă, în funcţie de obiectivele...

Inspecția Fiscală

Desfasurarea propriu-zisa a Inspectiei Fiscale Prezentarea la contribuabil se va face numai în baza unei împuterniciri scrise (ordin de...

Controlul financiar și evaziunea fiscală

Capitolul I Controlul financiar I.1 Noţiuni introductive Termenul „control” îl datorăm expresiei contra rolus, care înseamnă verificarea actului...

Politica Fiscală în Republica Moldova

Introducere Actualitatea şi importanţa temei Politicile economice promovate de decidenţii politici condiţionează comportamentul economic al...

Rolul TVA-ului în formarea veniturilor bugetare în Republica Moldova

Impozitele şi taxele - o categorie financiară, cu caracter istoric, a căror apariţie este legată de existenţa statului şi a banilor. Ca urmare,...

Proiect la Fiscalitate

1.Sistemul fiscal si aparatul fiscal Îndeplinirea functiilor si sarcinilor statului în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii...

Ai nevoie de altceva?