Tehnica Operatiunilor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Tehnica Operatiunilor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Economie

Extras din document

1 CONTURILE BANCARE

Principalele tipuri de conturi care sunt disponibile pentru toate categoriile de clienti se pot clasifica in trei grupe:

• Conturi de depozit

- Se pot constitui atat in lei cat si in valuta si sunt disponibile atat pentru persoanele fizice cat si pentru persoanele juridice

- Depozitele se pot constitui pe o perioada de 1, 3, 6 sau 12 luni

- La deschidere se percepe o taxa de deschidere de cont. Pentru deschiderea unui cont se completeaza o cerere, se plateste un comision de deschidere, iar pentru suma depusa se elibereaza o chitanta. Contul primeste un numar.

La deschiderea contului, clientul primeste un extras de cont, in care este inscris numarul de cont si suma depusa initial.

- Dobanda se calculeaza pentru o luna de zile, luandu-se in considerare rata dobanzii pentru un an de 360 de zile. Dobanda pentru conturile de depozit se plateste la sfarsitul lunii si se constituie separat, intr-un cont curent. Daca clientul isi retrage capitalul inainte de termenul pentru care a constituit depozitul in cont, dobanda pentru perioada pana in momentul retragerii, se calculeaza aplicandu-serata dobanzii la conturile curente la vedere.

• Conturi curente

- Sunt numite si depozite la vedere si pot fi utilizate atat de persoanele fizice cat si de persoanele juridice.

- Se pot deschide in lei sauin valuta si sunt utilizate pentru depuneri si retrageri curente, pentru plata cecurilor emise de titularii lor sau pentru alte plati dispuse de acestia. In baza disponibilului din cont, banca elibereaza clientilor carnete de cecuri dupa anumite criterii.

- Deschiderea lor e conditionata de existenta unei sume initiale minime, iar retragerile ulterioare se pot face doar in limita acestei sume. Acest tip de cont functioneaza numai pe sold creditor, dar pentru clientii fideli se aplica procedeul overdraft.

- Pentru a deschide un cont curent, o persoana fizica trebuie sa completeze o cerere de deschidere si sa plateasca un comision de deschidere. Pentru persoanele juridice, cererea trebuie sa fie insotita si de contractul de societate, statutul de functionare a societatii si alte documente. In ambele cazuri, la deschiderea conturilor, clientii trebuie sa completeze si o fisa cu specimene de semnaturi. De asemenea, clientii pot cere un extras de cont ori de cate ori vor sa verifice operatiunile efectuate intr-o perioada de timp.

- Ori de cate ori se realizeaza o operatiune prin acest cont se percepe un comision direct din cont.

- Dobanda se calculeaza similar cu cea pentru depozitele la termen.

• Conturi de imprumut

- Sunt utilizate mai des de persoanele juridice.

- Pentru obtinerea unui credit , clientii completeaza o cerere in care specifica scopul imprumutului. Ei trebuie sa depuna si o garantie.

- Imprumuturile pot fi:-pe termen scurt

-pe termen mediu

-pe termen lung

- In momentul inregistrarii imprumutului,banii se inregistreaza intr-un cont asemanator contului curent, denumit cont de disponibilitati de credite, din care se vor face plati corespunzator destinatiei creditului acordat.

- Dobanda se percepe lunar si se percepe direct din contul clientului.

Documentele necesare deschiderii unui cont in cazul persoanelor juridice:

• Contractul de societate, stampilat si autentificat la un notar public

• Statutul societatii autentificat la un notar public

• Certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului

• Inregistrarea societatii la Directia generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat

• Hotararea judecatoreasca privind autorizarea functionarii societatii si constituirea legala a acesteia

• Extras din procesul verbal al Adunarii Generale a Actionarilor privind aprobarea nominala a conducerii societatii si a persoanelor imputernicite cu drept de semnatura in banca

• Codul fiscal si amprenta stampilei

• Dovada existentei spatiului in care isi desfasoara activitatea

• Fisa cu specimenele de semnaturi ale persoanelor cu drept de semnatura in banca

Inchiderea conturilor se poate realiza din urmatoarele motive:

• Contul devine inactiv prin faptul ca nu se inregistreaza nici un fel de operatiuni in cont pe o anumita perioada de timp. Clientul poate solicita in scris inchiderea contului sau poate emite un cec pentru soldul ramas in cont.

• Se solicita transferul soldului contului la o alta banca.

• Falimentul firmei-client al bancii

• Iresponsabilitate psihica

• Decesul unui client

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Operatiunilor.doc