Automatizari si Mecanica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Automatizari si Mecanica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 2 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Electronica, Industria Alimentara

Extras din document

1. Gruparea rezistoarelor. Orice portiune a unui circuit electric comunica cu restul circuitului printr-un nr oarecare de borne. Cea mai simpla situatie este cazul in care portiunea de circuit este un dipol. Daca dipolul este pasiv(nu contine generatoare), fiind format numai din rezistoare, atunci el poate fi inlocuit cu un singur resistor numit resistor echivalent, a. i. restul circuitului sa nu simta inlocuirea. Un resistor este echivalentul unei grupari de rezistoare daca la aplicarea aceleiasi tensiuni la bornele rezistorului echivalent ca si la bornele gruparii circula un curent cu aceeasi intensitate. Gruparea serie. Doua sau mai multe rezistoare sunt conectate in serie daca apartin aceleiasi ramuri dintr-o retea electrica. Rezistoarele grupate in serie sunt parcurse de acelasi current electric. Considerand un grup de 3 rezistori conectati in serie, la bornele fiecarui resistor se va gasi cate o tensiune U1,U2 si U3 incat se poate scrie: U=U1+U2+U3. Pe baza legii lui Ohm pe fiecare rezistor rezulta: U=IR1+IR2+IR3 rezulta U=IRs rezulta Rs=R1+R2+R3.

In cazul general, cand sunt conectate n rezistoare in serie Rs este egal cu suma cand k=1 pana la n din Rk. Rezistenta echivalenta Rs este intotdeauna mai mica decat oricare din rezistentele Rk.

Gruparea paralel. Doua sau mai multe rezistoare sunt grupate in paralel daca sunt conectate intre aceleasi 2 noduri. Rezistoarele grupate in paralel au aceeasi tensiune la borne. Conform legii I a lui Kirchhoff I=I1+I2+I3

I=U/R1+U/R2+U/R3 sau I=U(1/R1 +1/R2+1/R3) sau in cazul in care sunt conectati in paralel n rezistori: 1/Rp = suma k=1 pana la n din 1/Rk. Rezistenta echivalenta Rp este intotdeauna mai mica decat oricare din rezistentele Rk. Unitati de masura: intensitatea [A] tensiunea [V] rezistenta [ohm].

2. Masinile electrice asincrone sunt caracterizate de faptul ca au viteza de rotatie diferita de viteza campului invartitor. Masinile electrice asincrone pot functiona fie in regim de motot, de generator sau de frana. Cel mai des sunt utilizate ca motoare electrice deoarece au constructia mai simpla si sunt mai sigure in exploatare. Masinile asincrone au un stator, care este inductorul si un rotor care este indusul, separate de un intrefier. Dupa modul de realizare a infasurarii indusului masinile asincrone se impart in masini asincrone cu inele colectoaresi rotorul bobinat si masini asincrone cu rotorul in scurtcircuit. Statorul produce campul magnetic invartitor si este format din carcasa, pachetul de tole si infasurarea statorului. Carcasa poate fi exexutata din fonta sau otel iar la masinile mici din aliaje de Al. Pachetul de tole se executa din table silicioasa si este de forma cilindrica cu crestaturi la partea interioara. Infasurarea statorului poate sa fie monofazata sau trifazata , intr-un strat sau 2 straturi. Infasurarea masinilor trifazate poate fi in stea sau in truing. Capetele infasurarii statorului sunt legate la o placa de borne. Conexiunea poate fi executata la infasurare, in acest caz la placa de borne se scot 3 capete sau poate fi realizata prin montarea unor barete la placa de borne, iar in acest caz se scot 6 capete.

Rotorul cu inele este alcatuit din arboreal de otel pe care ste infasurat pachetul de tole prevazut cu crestaturi la exterior. Infasurarea indusului este trifazata, din conductoare ezolate introduse in crestaturile rotorului. Infasurarea rotorului se leaga in stea, iar cele 3 capete se scot printr-o gaura axiala in arbore, la capatul unde este montat subansamblul inelele colectoare. Acest subansamblu este format din 3 inele din bronz, alama sau otel isolate intre ele si montate strans pe un butuc izolat. Rotorul in scurtcircuit este format din arbore, pachetul de tole prevazut cu cretaturi si infasurarea in scurtcircuit.

Fisiere in arhiva (2):

  • fitzuici automatizari .doc
  • fitzuici mecanica.doc