Copiute Senzori si Traductoare

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Aceasta fituica rezuma Copiute Senzori si Traductoare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Electronica

Extras din document

1. Un traductor este un dispozitiv care converteste un semnal de o anumita natura fizica in alt semnal de alta natura fizica. Deci semnalul de intrare are energie sau putre asociata fie implicit, fie bazata pe utilizarea unei surse externe.

Se evidentiaza 6 clase de semnale(mecanic, electric, termic, optic, magnetic si chimic), de unde rezulta ca un trad. efectueaza conversia dintr-o clasa de semnale in alta clasa. Informatia de la iesire trebuie sa fie utila si de aceea vom considera trad. un cu iesire semnal electric. Avantaje: a)orice marime neelectrica poate fi convertita in semnal electric utilizand o proprietate sau un parametru; b) semnalele electrice pot fi usor amplificate, eliminandu-se astfel efectul de retroversiune catre marimea fizica masurata; c)semnalele electrice pot fi memorate si afisate intr-o paleta inversa; d)transmiterea semnalelor la distante mari este bine pusa la punc.

Priemele automatizari au aparut in petrochimie, ind. alim, textila, unde s-au folosit cu precadere traductoare hidraulice sau pneumatice. Ulterior dezvoltarea electronici a dus la aparitia unor traductoare performante cu iesire in semnal electric. Astfel de traductoare se folosesc in ind. contructoare de masini, calculatoare, telecomunicatii etc.

FIG 1_1.

Asadar traductorul este un element component dintr-o instalatie, care furnizeaza informatii catre elementele de reglare; este un instrument de masurat dar in acelasi timp component de baza al instalatiei. Traductorul este un echipamant care stabileste intre marimea fizica si un semnal electric echilibrat(semnalul de iesire al unui traductor este semnal echilibrat).

DISPOZITIV DE AUTOMATIZARE:

2. Un senzor este ansamblu de dispozitive sensibile care permite determinarea unui camp de valori ptr marimea investigata.

Cu ajutorul unui senzor se poate determina o imagine in aceeasi modalitate cum o realizeaza perceptia de catre om. Ex: camera de luat vederi cu senzori dispusi matricial.

Senzorul arata o similitudime in modalitatea de perceptie a informatiei de catre organismul uman. Senzorul presupune det. punctuala a marimi investigate de rezulta e extindere a definitie la o matrice de senzori.

3. Clasificarea senzorilor/traductoarelor:

a) dupa necesitatea alimentarii:ACTIVI, PASIVI;

b) dupa tipul semnalului de iesire:ANALOGICE, NUMERICE;

c) dupa modul intern de operare:IN REGIM DEZECHILIBRAT, CU ECHILIBRARE AUTOMATA;

d) dupa marimea masurata se intalnesc trad ptr fiecare categegorie de marimi.

SENZORI ACTIVI: ei poseda energie proprie ce poate ce poate fi preluata in structura propriu-zisa, nefiind necesara o sursa auxiliara. Se mai numestc si senzor cu autoreglare.

SENZORI PASIVI: in cazul acestor senzori este necesara sursa auxiliara de energie(diferita de cea care alimenteaza circuitul) ptr activarea parametrului dependent de marimea masurata. Dezavantaj:numarul mare de fire. Avantaj:puterea de iesire poate fi modulata pe baza variatieii marimii de intrare. Se mai numesc si senzori de modulare.

SENZORI ANALOGICI: dependenta intrare-iesire y=f(x) este o functie continua. In majoritatea situatiilor iesirea unui traductor(senzor) este un semnal cu amplitudine proportionala cu masurandul(ex: la un termocuplu semnalul de iesire are amplitudinea proportionala cu termoelectromotoare obtinuta la capetele libere)

SENZORI NUMERICI: presupun o iesire custari distincte. Se caracterzeaza printr-o repetabilitate si fiabilitate mare si o precizie de masurare superioara senzorilor analogici. Sunt insa putine marimi fizice ptr care se evidentiaza metode pur numerice de masurare.

SENZORI IN REGIM DEZECHILIBRAT: se caracterizeaza prin faptul ca partea sensibila este introdusa intr-o punte cu iesire in tensiune. Puntea e echilibrata in interiorul domeniului de masurare ptr obtinerea un dezechilibru repartizat uniform care apoi e amplificat si transformat in semnal electric calibrat.

SENZORI CU ECHILIBRARE AUTOMATA: se caracterizeaza prin faptul ca tendintei de dezechilibru i se aplica o corectie de echilibrare automata, astfel incat dezechilibrul e aproape insesizabil. Este cazul principiului utilizat in constructia traductoarelor(balanta de forte).

Fisiere in arhiva (1):

  • Copiute Senzori si Traductoare.doc