Microunde

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Microunde.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Electronica

Extras din document

ATENUATORII

Atenuatorul indeplineste functia de reducere a puterii semnalului care il strabate cu o cantitate fixa sau variabila, atenuatorul putand fii din acest punct de vedere fix, reglabil in trepte sau reglabil in mod continuu.

Atenuatorii trebuie sa fie adaptati la linia coaxiala pentru a minimize relfexiile, ei fiind utilizati in toate aplicatiile in care trebuie redusa puterea prin linii coaxiale. Ei sunt folositi mai ale la masuratori in microunde si pentru reducerea puterii in cazul utilizarii wattmetrelor.

Atenuarea reprezinta reducerea puterii prin dispozitiv, este perceputa ca o pierdere de putere, exprimata in decibeli.pentru orice attenuator exista o putere de intrare Pint si o putere de iesire Pies. Daca atat intrarea cat si iesirea atenuatorului sunt adaptate deci nu apar reflexii atunci valoarea atenuarii se calculeaza cu formula: A=10 log10(baza 10) Pin/Pies, unde: A-reprez pierderile de atenuare prin dispozitiv[dB], Pint- puterea de intrare in attenuator[W], Pies- puterea de iesire din attenuator in cazul adaptarii la intrare si iesire[W]

Prin conventie valoarea nominala a atenuarii unui attenuator exprimata in decibeli este un numar pozitiv. Un attenuator este caracterizat de asemenea prin valoarea maxima a puterii pe care o poate disipa.

ATENUATORII REALIZATI DIN ELEMENTE DE GHID.

Atenuatorii sunt componente care reduce puterea undei care il traverseaza cu o cantitate fixa sau variabila, continuu ori in trepte. Pierderea de putere se datoreaza absorbtiei acesteia de catre atenuator care pentru nivele mari de semnal este prevazut cu posibilitati de raciere.

Atenuatorul functioneaza pe principiul interferentei cu vectorul camp electric, magnetic sau cu amandoi. Atenuatorii reduce puterea fara a provoca reflexii sau a afecta modul de propagare.

Atenuatorii cu lamella deplasabila prin translatie si cei cu lamela rotitoare se bazeaza pe principiul caruia un material rezistiv plasat paralel cu liniile de camp electric E, va fi strabatut de catre un current de inductie care va provoca disiparea unei puteri proportionale cu I^2^R

ATENUATORII VARIABILI

Atenuatorii variabili sunt aceia care isi pot modifica atenuarea in mod continuu, putanduse obtine orice valoare intr-un domeniu dat. Un astfel de dispozitiv este in esenta o linie coaxiala fabricate in asa fel incat conductoarele exterioare a doua tronsoane de linie aluneca unul pe celalalt iar conductorul central contine un material rezistiv care atenueaza unda prin aceasta portiune a liniei. Marimea atenuarii puterii datorita materialului rezistiv este proportionala cu lungimea aleasa pentru conductorul central. Un alt tip de attenuator variabil este atenuatorul cu piston. La acest dispozitiv conductorul exterior al sectiunii culiseaza deasupra conductorului exterior al celeilalte sectiuni. Segmental culisant formeaza un ghid circular in care se propaga modu TE11. cuplajul intre cele doua tronsoane coaxiale se realizeaza prin folosirea a doua bucle magnetice de cuplaj la capetele sectiunii circulare. Undele din portiunea circulara a dispozitivului se atenueaza pe masura ce distanta dintre bucle creste. Atenuarea urmand o lege matematica, atenuatorul cu piston este un dispozitiv de precizie.

ATENUATORUL CU LAMELA REZISTIVA TRANSLATABILA

Lamela acestui tip de attenuator ce poate fi deplasata prin translatie , este alcatuita dintr-un material dielectric, de exemplu sticla, acoperit cu un material rezistiv cu pierderi mari. Ea este apoi plasat in ghidul de und ape lungimea lui in zona unde campul electric este maxim pentru a obtine o atenuare maxim posibila.

In scopul de a modifica, reduce, atenuare, placa dielectrica poate fi deplasata spre marginile ghidului prin intermediul suruburilor ajustabile ce o sustin. Pozitia placii resistive in ghid depinde de modul de propagare, pentru modul fundamental TE10, spre ex. Atenuarea maxima se obtine pozitionand placa in centrul ghidului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Microunde.doc

Alte informatii

fituici microunde an2 utcluj