Rezistorul, Capacitorul

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Rezistorul, Capacitorul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Electronica

Extras din document

REZISTORUL

-este elem. de circuit care are prop că între tensiunea aplicată la borne u şi curentul i, care îl parcurge,în fiecare moment,există rel: u=R*i

Principalul parametru al unui rezistor este:

-rezistenţa nominală, Rn [0,1-10MΩ], inscripţionată în clar sau prin cod pe corpul rezistorului;

-toleranţa [0,1-20%], care indică procentual limitele între care se poate modifica valoarea rezistenţei nominale, Rn.

Parametrii esenţiali ai unui rezistor sunt: - puterea disipată nominală, Pn[0,25-2….100W], e puterea disipată max la temp ambiantă de 70* C, în funcţionare continuă când tensiunea nominală limită nu este depăşită.

*În electronica curenţilor slabi (ap. radio, tv, calculatoare, ap. electrice de măsură şi control) sunt utilizate rezistoare de puteri reduse: 0,125W; 0,25W; 0,5 W, până la valori de putere de ordinul câtorva waţi.

*În electronica de mare putere, în instalaţiile de automatizare şi acţionare, sunt întâlnite şi rezistoare de puteri ridicate, de zeci şi sute de waţi şi chiar superioare.

- tens limită nominală,Vn [V],este tensiunea maximă continuă sau valoarea eficace maximă a tens. alternative, care poate fi aplicată la bornele unui rezistor; pentru componentele de putere redusă ea este de ordinul sutelor de volţi, dar pentru rezistoarele de putere şi de înaltă tensiune poate ajunge la zeci de kV.

-coef de temp,KT[% /*C], e variaţia relativă a rezistenţei raportată la diferenţa de temperatură care a determinat această variaţie, conform rel : Kt=R2-R1/ R1(T2-T1) cu R 1,R2 –val. rezistenţelor la temp. T1 ,T2. Acest parametru are valori de ordinul 10-3 ÷ 10-5 [% /*C] putând fi pozitiv sau neg, funcţie de materialul din care este fabricat rezistorul propriu-zis.

-rigiditatea dielectrică, Vrd[V], este val tensiunii continue, care aplicată timp de 60 s între terminalele rezistorului şi corpul său, nu produce străpungeri sau conturnări; ea are în general valori de peste 1kV pentru componentele prevăzute să lucreze în medii perturbate electromagnetic

Fisiere in arhiva (1):

  • Rezistorul, Capacitorul.doc