Subiecte Mecatronica

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Mecatronica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 42 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electronica

Extras din document

S 1. Definitia mecatronicii

Cuvântul mecatronica a fost folosit pentru prima data de catre japonezi pentru a defini fuziunea tehnologica: mecanica de precizie, tehnologie electronica si tehnologie informatica. Dupa cum se subliniaza adesea, mecatronica nu este o inventie, aparitia mecatronicii a fost determinata de evolutia în dezvoltarea economica a societatii.

Statisticile arata ca ponderea produselor care inglobeaza în structura lor mecanica de precizie  elecronica si informatica care este în continua crestere, comparativ cu produsele industriei traditionale. În categoria produselor mecatronice se încadreaza masinile unelte cu comanda numerica, robotii, aparatura de birotica, tehnica de calcul, aparatura electro  casnica etc.

Produsele mecatronice constituie noua generatie si se intâlnesc practic în toate domeniile de activitate, inclusiv în agricultura si în constructii. Implicarea si aplicarea mecatronicii reprezinta un nou nivel de integrare pentru tehnologiile avansate de fabricare si procesare.

Abordarea mecatronica este calea cea mia eficienta gasita de japonezi pentru a parcurge dumul de la idee la produs. Prin comparatie cu alte tehnologii, avantajele abordarii mecatronice în asimilarea de noi produse rezulta si din figura 3.

Mecatronica sintetizeaza spiritul japonezilor privind utilizarea de echipe integrate de specialisti în domeniul proiectarii, procesarii, aprovizionarii si marketingului, care coopereaza pentru realizarea produselor si a sistemelor de fabricatie. Japonezii recunosc ca viitorul în inovarea în domeniul tehnologiilor de proiectare si procesare va apartine acelora care au învatat sa optimizeze mariajul dintre electronica si sisemele mecanice. Nevoia de optimizare va fi mai pregnanta în domeniul tehnologiilor de fabricare si procesare, unde inteligenta artificiala, sistemele expert si robotii inteligenti vor constitui elemente de baza în uzinele viitorului.

Aparitia mecatronicii este rezultatul firesc al evolutiei în dezvoltarea tehnologica. Aceasta evolutie este sugestiv evidentiata în figura 4.

Dupa cum se observa, elemental central îl constituie tehnologia mecanica, care, s-a dezvoltat catre mecanizare. Progresele în domeniul tehnologiei electronice, aparitia circuitelor integrate, mici ca dimensiuni, ieftine si fiabile, au permis includerea electronicii în structurile mecanice. Se realizeaza astfel primul pas catre integrare : integrarea electromecanica. Structurile electromecanice astfel obtinute nu dispun de inteligenta proprie.

Urmatorul pas în integrare a fost determinat de aparitia microprocesoarelor. Cu aceleasi caracteristici constructive, ca si circuitele integrate, adica mici ca dimensiuni, ieftine si fiabile, microprocesoarele au putut fi integrate în structurile electromecanice realizate ulterior. Astfel, acestea devin inteligente. Aceasta înseamna ca, pot preleva informatii privind starea interna, starea mediului, pot prelucra aceste informatii si pot lua decizii privind comportarea sistemului.

Mecatronica reprezinta o viziune globala în domeniul tehnilogic, asa cum este sugestiv aratat în figura 5.

Aceasta imagine sugereaza faptul ca, în activitatea de conceptie, pentru realizarea de produse si servicii performante, abordarea traditionala în baza careia: ingineria mecanica studiaza probleme specifice miscarii maselor, ingineria electrica-electronica studiaza probleme specifice miscarii electronilor, iar automatistii, informaticienii, probleme specifice miscarii informatiei, nu mai este posibila. În structura unui produs mecatronic, practice nu se pot separa cele trei miscari.

Mai mult, imaginea sugereaza ca activitatile de conceptie si proiectare vizeaza finalizarea prin fabricare. Totul se desfatoara pe baza unui management performant, în acord cu nevoile pie

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Mecatronica.doc