Bazele Proiectarii Tehnologiilor de Fabricatie

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Bazele Proiectarii Tehnologiilor de Fabricatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

(1)STRUCTURA PROCESULUI TEHNOLOGIC DE FABRICATIE.

Procesul tehnologic de fabricatie cuprinde operatii ,asezari sau pozitii,faze,treceri,manuiri si miscari.

Tipizarea procesului tehnologic este calea de crestere a productivitaii si de reducere a cheltuielilor.Consta in elaborarea unor procese tehnologice tip de de executie a pieselor,aplicabile la clase,tipuri sau grupe de piese.

Avantaje: -economia din pct de vedere finaciar si temporal; -scurtarea perioadei de pregatire a fabricatiei; -folosirea aceluiasi proces tehnologic si echipament la prelucrarea unui nr mare de piese ce aprtin aceluiasi grup.

Criteriul care sta la baza tipizarii este asemanarea constructiva si tehnologica a pieselor.Elementul de baza este forma geometrica.

(2)ETAPELE TIPIZARII.

A)Clasificarea pieselor,elementul de baza fiind forma piesei.

B)Elaborarea proceselor tehnologice tip pentru piesele reprezentative si aplicarea lor la toate piesele cu cractere asemantoare.

A)Clasifcarea pieselor:

Clasificarea pieselor cuprinde: a)clase (si subclase); b)tipuri; c)grupe (si subgrupe).

a)Clasa de piese include toate piesele care: -ridica aceleasi probleme tehnologice; -au aceeasi forma constructiva.

Exemple: -clasa pieselor arbore; -clasa pieselor alezaj; -clasa rotilor dintate; -clasa filete; -clasa corpuri de masini;

b)Tipurile de piese include piese din aceeasi clasa,care se caract prin identitatea proseselor tehnologice.

Exemple: -arbori cotiti; -arbori tubulari;

c)grupele de piese include piesele cu dimensiuni apropiate,ce se pot prelucra pe masinile-unelte cu aceleasi dimensiuni.

B)Proiectarea proceselor tehnologice tip presupune: -realizarea aceluiasi film tehnologic pentru piesele din grupa; -analizand operatiile componente se alege procesul tehnologic de prelucrare cel mai avansat,se stabileste utilajul si se finalizeaza procesul tehnologic tip.

(3)TEHNOLOGITATEA IN CONSTRUCTIA DE MASINI.

Tehnologitatea piesei este o caracteristica complexa ce arata masura in care realizarea unei forme optime pentru satisfacerea cerintelor de exploatare,permite fabricarea piesei in conditii optime si la un pret de cost minim.Aceasta caracteristica se refera la etapa de proiectare si la etapa de realizare practica.Criteriul de baza de apreciere a tehnologitatii piesei este forma acesteia.Se noteaza cu: -a -pentru forma netehnologica; -b -pentru forma tehnologica.

Exemple: 1)La semifabricate turnate nu sunt admise nodurile termice,generatoarele de tensiuni remanente si fisuri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bazele Proiectarii Tehnologiilor de Fabricatie.doc