Masurari Electrice si Sisteme de Masurare

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Masurari Electrice si Sisteme de Masurare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 6 fisiere doc de 10 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Electrotehnica

Extras din document

Termometre electrice.

a)Termometre cu termorezistenţă.

Pentru realizarea termometrelor electrice cu termorezistenţă schemele electrice cele mai folosite sunt: scheme cu logometre magnetoelectrice, scheme de punte în regim neechilibrat sau în regim echilibrat.

Schemele termometrelor electrice cu termorezistenţă a) şi logometru magnetoelectric sunt:b)

Fig. Termometre cu termorezistenţă şi logometru.

În schema.a) legarea termorezistenţei aflată în punctul de măsurare cu aparatul logometric se face cu două fire de cupru de lungime uneori apreciabilă. Dezavantajul schemei îl constituie variaţia cu temperatura acestor conductoare Rl1 şi Rl2 care se adaugă variaţiei R a termorezistenţei fiind pe acelaşi circuit al logometrului. Se introduc astfel erori apreciabile.

Rezistenţa Ra are rolul de reglaj. Cu R scurtcircuitată se introduce R0 în circuit şi se reglează Ra până când logometrul indică o anumită temperatură corespunzătoare lui R0, după care acesta se scurcircuitează şi se reintroduce R în circuit.

Precizia unui astfel de termometru este determinată mai ales de precizia logometrului utilizat.

Termometrele cu punte în regim neechilibrat sunt în general mai sensibile dar şi puternic neliniare. Pentru liniaritate trebuie utilizate două termorezistenţe în loc de una singură câte una pe fiecare din cele două braţe adiacente.

b) Termometre cu termistor.

Sunt realizate pentru intervale de temperaturi cuprinse între -50 + +150C.

Ele sunt indicate la măsurarea câmpurilor de temperatură deoarece, având dimensiuni mici, nu perturbă distribuţia temperaturii. Rezistenţa mare a termistoarelor face ca să nu mai fie necesară compensarea variaţiei cu temperatura a rezistenţelor de linie, chiar la variaţii mari ale temperaturii ambiante, deoarece acestea devin neglijabile.

Caracterizate prin timp de răspuns foarte scurt, sub 20 mA, aceste termometre sunt indicate în măsurările variaţiilor rapide de temperatură.

Prin măsuri speciale s-au realizat termometre cu termistoare cu erori sub 0,05%. O schemă care se pretează la afişarea digitală a temperaturii, utilizează termistorul în reţeaua RC a unui oscilator, frecvenţa de oscilaţie fiind dependentă de temperatură, după relaţiile:

Fisiere in arhiva (6):

 • Masurari Electrice si Sisteme de Masurare
  • cap 10.doc
  • cap 15 cpz.doc
  • cap 16.doc
  • cap 4.doc
  • cap9cpz.doc
  • Termometre electrice1.2.doc

Alte informatii

Sunt foarte bune pentru copiat. Nu sunt foarte mari si sunt complete. Au fost folositoare la facultatea de Electrotehnica astazi Inginerie Electrica.