Cuptoare Electrice cu Arc

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Cuptoare Electrice cu Arc.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Energetica

Extras din document

Încălzirea materialelor în cuptoare el cu arc se bazează pe cantitatea de căldură dezvoltată în arcul el stabilit între electrozi sau între electrozi şi materiale.

În cuptoarele electrice cu arc se pot obţine oţeluri speciale, zguri sintetice, aliaje metalice, sau se pot topi fonte şi bronzuri oţelul. Acestea lucrează în c a trifazat, la frecv de 50 de Hz, fiind de regulă cuptoare cu încălzdirectă, la care arcul el se amorsează între fiecare electrod şi masa de metal. În cuptoarele el cu arc se poate realiza atmosf protectoare , reducătoare sau acidă.

După modul de încărc şi descărc există cuptoare:

a) cu cuvă basculantă, la care bolta se ridică puţin şi apoi cuva este basculată cu ajutorul unui cilindru acţionat hidraulic sau electromecanic;

b) cu montanţi mobili, la care cuva stă pe loc iar bolta se dep-lasează cu montanţii, paralel cu axa longitudinală a cuptor, cuva rămânând descoperită pt încărc;

c) cu boltă rotitoare, la care bolta se ridică puţin şi se roteşte împreună cu montanţii, lăsând cuva descoperită pt încărcare.

După locul de prod şi modul de transm a căldurii se deosebesc:

cuptoare el cu arc cu a directă;

cupt el cu arc cu acţ indirectă;

cuptoare el cu arc cu rezistenţă.

a) Cuptoare electrice cu arc cu acţiune directă la care arcul el se produce între electrozi şi metalul topit –fi 1.6 g) – căldura dezv. în arc transmiţându-se şarjei prin radiaţie şi cond ter-mică. Acest cuptor permite realiz unor temp ridicate. Se pot încărca şi numai cu deşeuri de fier vechi. Dacă cuptorul are şi o inst de vid, se poate folosi la topirea de metale şi aliaje greu fuzibile, active dpdv chimic

Elem constructive principale ale acestor cuptoare sunt: cuva de topire, electrozii şi portelctrozii , cablurile de alimentare, meca-nismul de deplasare al electro-zilor şi a bolţii, mecanismul de înclinare a cuptorului.

Izolaţia termică a cuptoarelor cu arc este mult mai slabă decât la cuptoarele cu rezistoare, pt ca temperatura de lucru e foarte apropiată de temperatura de înmuiere a mat. refractar. Solicitările mec trebuie să fie deci suportate de starturile refractare ext mai reci. Dacă izolaţia termică ar fi groasă, stratul refractar ar putea ajunge aproape la aceeaşi temperatură pe toată grosimea ce ar micşora rezistenţa mecanică a lui. Temp peretelui exter ajunge la 400C.

Electrozii cuptorului se confecţ din materiale cu urm.proprietăţi:

– conductivitate electrică mare;

– conductivitate termică redusă;

– temp de înmuiere ridicată;

– rezistenţa faţă de agenţi chimici şi faţă de oxigen;

– să fie prelucrabili mecanic şi să aibă un preţ redus.

Materiale ce îndeplinesc aceste condiţii sunt cărbunele şi grafitul. Dpdv constructiv, electrozii sunt cilindrici, cu diam între 100÷1.000 mm, cu L de 1÷2 m, prevăzuţi cu cep şi bucşă de prelungire Söderberg cu autocoacere, sub formă de ţeavă umplută cu pastă de cărbune; prelungirea se realiz prin sudare.

Portelectrozii au rolul de a fixa electrozii într-o anumită poziţie şi de a realiza alimentarea lor cu energie electrică.

Legătura el. între portelectrozii şi transformatorul de alimentare se realizează prin reţeaua scurtă, care constă din cabluri flexibile din cupru de lungime suficientă pentru a permite deplasarea electrozilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Cuptoare Electrice cu Arc .doc