Abordarile Postmodernismului

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Abordarile Postmodernismului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

10 domenii in care postmodernismul Isi exercita influenta cu putere

Poate ca postmodernismul isi gaseste sursa de provenienta la intelectualii si savantii necredinciosi ai vremii, dar cu acesta te vei intalni in viata ta de zi cu zi indiferent de mediul social in care traiesti. Postmodernismul a influentat toate paturile sociale. Mai jos, sunt mentionate 10 domenii in care are o puternica influenta si in care modifica valorile traditionale ale societatii.

1. Educatie/Invatamant

In scolile publice profesorii nu mai sunt cei care transmit informatie copiilor. In schimb, acestia le "faciliteaza" copiilor dobandirea informatiei si-i lasa pe ei sa-si formeze cunostintele. Metodele de predare s-au diversificat foarte mult si exista intr-adevar programe care se fac vinovate de aceasta perspectiva postmodernista. La urma urmei, informatia se poate obtine si pe alta cale, cum ar fi telepatia, vizualizarea, ghicirea, etc.? De ce sa impunem o singura cale?

2. Sanatate

Piata este populata cu oferte de medicina alternativa. Exista bioenergeticieni, bio-terapeuti, unii care sunt licentiati chiar de Ministerul Sanatatii (unii poarta chiar titluri de doctori) si au deschise cabinete "medicale" in toata tara si pentru care au obtinut "toate aprobarile"! Ceea ce in trecut era considerat pura superstitie in medicina traditionala, azi a ajuns sa aiba aceeasi atentie, daca nu cumva mai mare, din partea publicului. Cine n-a auzit de medicina ayurvedica, sau de atingerile terapeutice? Ei bine, retorica postmodernista a pavat calea introducerii lor in practica medicala consacrata.

3. Stiinta - S-a ajuns astazi sa se creada ca prognoza astrologica a zilei sau horoscopul sunt rezultatul cercetarii stiintifice traditionale! Dar, astrologia nu-i totuna cu astronomia!

4. Psihoterapie - Ceea ce crede psihiatrul ca este sursa tulburarii mentale poate fi determinat arbitrar...

5. Religie

Noua toleranta religioasa aflata la ordinea zilei interzice punerea la indoiala, judecarea sau evaluarea afirmatiilor vreunei credinte pentru ca mai ales in acest domeniu se spune ca suntem complet lipsiti de orice criteriu obiectiv de determinare a adevarului!

Exista totusi o exceptie! Nu-i nimic gresit sa cenzuram mesajul Evangheliei care sustine adevaruri absolute si face afirmatii exclusiviste cum ar fi ca Isus este singura cale la Dumnezeu?! Acesta este calificat fundamentalism si impotriva lui orice masuri sunt legitime. A sosit momentul sa li se dea cuvantul minoritatilor religioase, mai ales celor de provenienta orientala!

6. Istorie

Nu ne mai intereseaza neaparat ce s-a intamplat in trecut. Cine oare ar putea sa ni-l redea obiectiv? Acum manualul alternativ de istorie este solutia la istoria revizionist comunista a deceniilor trecute. Este bine?

In plus, telul istoriei nu este acela de a oferi lectii pentru ca posteritatea sa nu mai repete greselile trecutului, ci este de a da glas strigatului celor asupriti, fie ei indieni americani, negri, fie ale popoarelor fostelor tari coloniale, sau ale muncitorimii, s.a.m.d.

7. Literatura

In trecut se credea ca literatura este un mod de a comunica. Autorul lua creion si hartie si producea un text care comunica niste propozitii cititorului. Astazi, teoria literara postmodernista l-a pus pe cititor sa desluseasca ce sens doreste, sau poate gasi singur in opera literara. Cititorul produce si interpreteaza noile intelesuri ale ei. Este ca si cum ar privi o pictura. Epoca absurdului este la ea acasa in literatura! Nu ma refer deloc aici la science-fiction!

8. Arta - No comment!

9. Interpretarea biblica - Fiecare interpreteaza diferit Biblia si exista mai multe scoli teologice de interpretare. Cuvantul scris nu mai este autoritatea finala care sa dicteze interpretarea. Ce poate sa insemne pentru mine este tot ceea ce mai conteaza si singurul lucru care-l putem afla!

10. Legislatiile si guvernarea

Recenta miscare din Romania de emancipare politica a homosexualilor, care nu este totuna cu eliberarea lor de constrangerile legale ale articolului 200 din Codul Penal, si-a promovat retorica la nivel de politica. Astfel, daca poate deveni un delict (conform postmodernismului deja se afirma ca este unul moral!) sa evanghelizezi membrul unei alte religii (prozelitism?), homosexualul care merge la un liceu si poate vorbi in cadrul unei dezbateri (fie si televizate) despre stilul sau alternativ de viata, nu inseamna acelasi lucru in "ochii" (intentionat legati) ai legii!

"Corect din punct de vedere politic" a devenit cuvantul de ordine al guvernelor recente din multe parti ale lumii. Termenul este indeosebi drag politicii americane din care si este importat. Acum toata atentia pare sa fie acordata numai emanciparii minoritatilor etnice, sociale, sexuale, si de orice alt fel, in timp ce marea majoritate este neglijata in actul de guvernare. A "place" Europei, a devenit un interes national la noi, nu?

Articolul de fata reprezinta o anexa a materialului intitulat, "Confruntarea crestinului cu spiritul postmodernist al veacului".

Postmodernism-scurtă definiţie

Postmodernismul este o mişcare artistică, în arhitectură, sau filosofie sau o condiţie, presupusă a surveni după sau ca reacţie la modernism. Dacă modernismul se consideră pe sine o culminare a căutării unei estetici de către Iluminism, etică dar şi o epistemologie autoritar raţională, postmodernismul is se ocupă de modul în care autoritatea unor entităţi ideale, uneori numite metanaraţiuni, sunt slăbite apoi prin procesul de fragmentare, consumerism, şi deconstrucţie. Jean-François Lyotard a descris acest curent drept o "mefienţă în metanaraţiuni” (Lyotard, 1984). Lyotard crede că postmodernismul atacă noţiunea unor universalii monolotice şi încurajează perspectivele fracturate, fluide şi pe cele multiple.

Un termen înrudit este postmodernitatea, care se referă la toate lucrurile care au venit după modernitate. Aceasta include un accent pe condiţia sociologică, tehnologică sau celelalte condiţii care disting Epoca Modernă de tot ce a urmat după ea. Postmodernismul, pe de altă parte reprezintă un set de răspunsuri on the other hand, de ordin intelectual, cultural, artistic, academic, sau filosofic la condiţia postmodernităţii. Un termen conex este adjectivul postmodern, un adjectiv folosit pentru a descrie condiţia sau un răspuns la postmodernitate. De exemplu, cineva se poate referi la arhitectură postmodernă, literatură postmodernă, cultură postmodernă, filosofie postmodernă.

Repede ochire asupra postmodernismului

Ideea centrală a post-modernismului e că problema cunoaşterii se bazează pe tot ce e exterior unui individ. Post-modernismul, chiar dacă e diversificat şi polimorfic, începe invariabil din chestiunea cunoaşterii, care este depotrivă larg diseminată în forma sa dar nu este limitată în interpretare. Post-modernismul care şi-a dezvoltat rapid un un vocabular cu o retorică anti-iluministă, a argumentat ca raţionalitatea nu a fost niciodată atât de sigură pe cât suţineau raţionaliştii, şi că chiar cunoaşterea era legată de loc, timp, poziţie socială sau alţi factori cu ajutorul cărora un individ îşi construieşte punctele de vedere necesare cunoaşterii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Abordarile Postmodernismului.doc

Alte informatii

Univ. Babes-Bolyai, Fac. Studii Europene, RISE II