Filosofie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Filosofie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Filosofie

Extras din document

Bilet 17. Antropologia. Explicarea omului de catre filozofii antici greci

a) Antropologia filosofica e disciplina care dintr-o perspectiva generalizatoare , încearca sa raspunda la intebari privind esenta omului ca forma specifica de existenta , raporturile sale cu natura despre relatiile lui cu lumea valorii si culturii, despre modul în care individul uman devine peronalitate .

O asemenea disciplina filosofica e mai cu seama a secolului XX . Ca disciplina de sinteza antropologia filosofica generalizeaza datele oferite de stiintele biologice , sociale , de psihologie , date semnificative pentru ceea ce este mai ales , pentru ceea ce devine omul în aceasta lume confundata cu multiple provocari .

O contributie deosebita la cunoasterea omului a adus-o psihanaliza lui Freud si a adeptilor acestei scoli de cercetare , despre inconstientul uman si relatiilor lui cu constiinta si comportamentul uman de care antropologia filosofica beneficiaza pentru întelegerea si explicarea fiintei noastre .

Dezbaterea teoretico-filosofica a problematicii suscitate de întelegere a omului ia în considerare totodata , toate contributiile semnificative ale marilor filosofi , incepând cu Aristotel , continuând cu Pascal , Kant , Hegel în epoca moderna si sfârsind cu filosofii secolului XX , îndeosebi cu existentialistii , care au pus în evidenta istoricitatea fiintei umane .

Antropologia filosofica a constituit o preocupare de seama si pentru gândirea filosofica româneasca . Între acestia , Mihai Rarea aduce o contributie remarcabila la antropologia filosofica in lucrarea “Explicarea omului” .

Mihai Rarea , având si o temeinca pregatire psihologica pune accentul pe particularitatile psihologice ale omului .

Omul a fost definit de filosofi in multiple moduri . Bless Pascal a socotit printre primii ca omul e o fiinta fragila . Desi fragil din punct de vedere

Fisiere in arhiva (1):

  • Filosofie.doc