Dicționar explicativ al finanțelor

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3458
Mărime: 20.55KB (arhivat)
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

Abordare inovativa

Utilizarea unei metodologii de lucru care implica elemente de noutate, pe plan local, national sau mondial, care permit obtinerea unor rezultate mai bune decat in cazul altor metodologii.

Acord de parteneriat

Document prin care se stabilesc responsabilitatile si modul de colaborare pentru realizarea unui proiect sau activitati (vezi si "parteneriat").

Acord de parteriat (UE)

Proces in care sunt implicati diversi actori care sunt uniti pentru a forma o asociatie functionala, lucrand pentru atingerea unui scop stabilit de comun acord. Acest proces este bazat pe principii democratice si sustinut prin structuri clar definite, incluzand si un proces de evaluare continua care asigura ca rezultatele aduc o valoare adaugata.

Acont

Suma platita inainte de primirea bunului, executarea lucrarii sau prestarea serviciului. Partea care da acontul pierde aceasta suma daca renunta la contract.

Acquis comunitar

Ansamblul reglementarilor legale precum si a politicilor si institutiilor care asigura implementarea si respectarea lor in Uniunea Europeana.

Act aditional

Conventie incheiata intre doua parti contractante prin care se modifica, se restrange sau se completeaza un contract preexistent.

Act constitutiv

Document prin care se stabileste cadrul legal in care va functiona o persoana juridica.

Activitati eligibile

Tipuri de activitati pentru care se poate solicita finantare printr-un proiect; lista lor difera functie de finantator si de programul de finantare.

Actiune cheie

Actiune esentiala pentru atingerea obiectivelor unui proiect.

Advocacy

Proces organizat si sistematic de influentare a deciziilor - de exemplu, politicile publice in diverse domenii - care afecteaza direct viata oamenilor.

An fiscal

Perioada de 12 luni calendaristice consecutive in care se inregistreaza obligatiile fiscale ale unei persoane juridice.

A.N.D.R.

Agentia Nationala de Dezvoltare Regionala

Anexa la contract

Document prin care se detaliaza anumite clauze ale unui contract (parametri tehnici sau calitativi, diverse conditii si termene etc.).

Anexele proiectului

Documente care insotesc o cerere de finantare; pot fi anexe obligatorii solicitate expres de finantator (buget, matrice cadru logic, acte constitutive ale solicitantului etc.) sau anexe facultative (care au valoare explicativa si justificativa pentru un proiect, de tipul studiilor de piata, a datelor statistice etc.).

Antet

Inscris in partea superioara a documentelor de corespondenta ale unei organizatii in care se indica denumirea completa, sigla, adresa, capitalul social, codul comercial, contul bancar (eventual obiectul de activitate etc.).

Articol bugetar

Subdiviziune a clasificatiei cheltuielilor din bugetul unui proiect functie de caracterul economic al operatiunilor respective (salarii, echipamente etc.), indiferent de activitatea la care se refera.

Audit al proiectului

Activitate de verificare a documentelor si inregistrarilor contabile realizate in cadrul unui proiect.

Autoritate contractanta

Parte intr-un contract de finantare care, in baza legii sau in baza unui alt contract de finantare la care a avut calitatea de contractor, finanteaza realizarea unui obiectiv, stabilind conditiile in care cealalta parte (beneficiarul propriu-zis al finantarii) va realiza contractul ce se incheie in acest scop (conform Ordonantei Guvernului nr. 59/1997). Practic, este o institutie (publica sau privata) care incheie cu un finantator un contract privind implementarea unui program de finantare al respectivului finantator, atunci cand finantatorul nu se implica direct si in totalitate de organizarea activitatilor de acordare a finantarilor.

Autoritate de implementare

Institutie (publica sau privata) care implementeaza efectiv contractul de finantare incheiat de o anumita autoritate contractanta, asigurand organizarea si desfasurarea in bune conditii a licitatiei de proiecte, a evaluarii proiectelor depuse si a implementarii proiectelor castigatoare.

Autoritati ale administratiei publice locale

Consiliile locale, Consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, ca autoritati deliberative, si primarii, presedintii consiliilor judetene si primarul general al municipiului Bucuresti, ca autoritati executive.

Avans

Prima transa dintr-un imprumut nerambursabil, acordata de obicei inainte de inceperea efectiva a activitatilor proiectului.

- B -

Banca corespondenta

Banca cu acces direct la reteaua interbancara internationala si care mijloceste transferurile internationale de fonduri pe care o alta banca nu le poate realiza in mod direct.

Beneficiari

Persoane (fizice sau juridice) in folosul carora se produce schimbarea urmarita de proiect.

Bilant

Document de sinteza contabila in care se infatiseaza patrimoniul economic si juridic al unei organizatii la un moment dat. Se realizeaza obligatoriu periodic, conform legii, precum si ori de cate ori este considerat necesar.

- C -

Capacitate manageriala

Capacitate de a planifica, organiza, desfasura si controla anumite activitati.

Cec

Instrument de plata prin care tragatorul (persoana care trebuie sa plateasca o suma de bani unui beneficiar) da un ordin neconditionat altei persoane (tras - o societate bancara la care tragatorul are deja constituit un disponibil sub forma unui cont) sa plateasca suma de bani prevazuta pe fila de cec persoanei (beneficiarul) care se prezinta cu cecul la sediul trasului.

Cerere de finantare

Document prin care este solicitat sprijinul unui finantator pentru acoperirea costurilor de functionare ale unui proiect; in acest scop, in cadrul cererii este prezentat detaliat proiectul, este argumentata necesitatea lui si sunt prezentate avantajele sale.

Ciclul proiectului

Proces care cuprinde diferitele tipuri de activitati care au loc la momente diferite in timpul executarii proiectului.

Cofinantare (co-finantare)

Partea de finantare care trebuie asigurata de fiecare dintre partile implicate intr-un contract de finantare (finantator, respectiv solicitant si parteneri), in cazul unui contract de finantare nerambursabila.

Comitet de evaluare

Grup de persoane fizice desemnate de autoritatea contractanta, dupa criterii de competenta, multidisciplinaritate, obiectivitate si impartialitate, care urmeaza sa evalueze ofertele sau proiectele depuse de diversi solicitanti in cadrul unei licitatii.

Comodat

Primirea unui bun in folosinta, cu obligatia de a-l inapoia la momentul stabilit in aceeasi stare in care a fost primit.

Preview document

Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 1
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 2
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 3
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 4
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 5
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 6
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 7
Dicționar explicativ al finanțelor - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dictionar Explicativ al Finantelor.doc

Te-ar putea interesa și

Comunicarea în Managementul Proiectelor

ARGUMENT Lucrarea de faţă doreşte să prezinte elementele comunicării în managementul proiectelor, tipurile acesteia, necesităţile care au dus la...

Analiza rentabilității la SC Petal SA

INTRODUCERE În pragul mileniului trei este incontestabil nu numai faptul că lumea se află într-un proces continuu de schimbare, dar şi că ritmul...

Managementul performanței la SC Arabesque SRL

CAPITOLUL I CONCEPTUL DE PERFORMANŢĂ ŞI CATEGORIILE ACESTEIA 1.1. Accepţiuni ale noţiunii de performanţă În literatura de specialitate se...

Managementul riscurilor la nivel de întreprindere

INTRODUCERE Perioada actuală în care am crescut și în care traim desfășurându-ne activitățile cotidiene este caracterizată de instabilitate pe...

Argumentarea Economică a Planurilor de Afaceri în Unitățile Agricole

Actualitatea şi gradul de studiere a temei investigate Abordarea problematicii privind argumentarea economică a planurilor de afaceri în sectorul...

Strategia de dezvoltare a domeniului resurse umane - Studiu de caz - Primăria Petrila

1.1. Definirea Managementului resurselor umane Managementul resurselor umane, reprezintă un complex de măsuri concepute interdisciplinar, cu...

Particularități privind Bugetele Locale

1. Introducere În societate se nasc nevoi colective care nu se pot satisface decât cu ajutorul colectivităţii, a unor organisme special create în...

Principii și modele de reflectare a performanțelor întreprinderii în documentele contabile de sinteză

CAPITOLUL I LOCUL SI ROLUL SITUATIILOR FINANCIARE ÎN EXPRIMAREA ADEVARULUI CONTABIL 1.1. Delimitari privind situatiile financiare În literatura...

Ai nevoie de altceva?