Finante Publice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Finante Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

1.Conceptiile despre finante publice:

Conceptia clasica: reflecta doctrina liberala predominanta in perioada capitalismului,caracterizata prin evitarea oricarei interventii din partea statului;locul statului “jandarm”-acesta trebuia sa se rezume la actiuni privind apararea tarii,pastrarii ordinii interne si intretinerea de relatii diplomatice cu alte state.

Pastrarea echilibrului dintre veniturile si cheltuielile bugetare era considerata o cerinta fundamentala a bunei gestiuni,cheia de bolta a finantelor publice

Aparitia deficitului bugetar generator de inflatie era considerat un fenomen nedorit cu efecte negative asupra functionarii normale a mecanismului economic.

In aceasta conceptie,sarcina finantelor publice consta in asigurarea resurselor necesare intretinerii institutiilor publice,functionarii normale ale acestora.

Principiile conceptiei clasice sunt:

-chelt.pb.ar trebui finantate pe seama impozitelor suportate de membrii comunitatii numai in masura in care acestea se fac in interesul general al societatii si nu pot fi integral acoperite de beneficiarii directi ai serviciilor prestate de institutiile pb.

-impozitul constituie un rau,deoarece influenteaza procesele reproductiei si afecteaza acumularea de capital productiv,dar constituie un rau necesar pt ca asigura corectarea resurselor necesare finantarii chelt.pb.indispensabile societatii.

-impozitul cel mai bun era acela care reclama cel mai mic efort din partea contribuabilului,tinea seama de posibilitatile acestuia si era cunoscut dinainte si nu arbitrar.

-veniturile bugetare ar trebui sa acopere in fiecare an chelt.pb.deoarece deficitul bugetar obliga statul sa apeleze la emisiune monetara sau sa contracteze imprumuturi care pot fi pt scopuri neproductibile.

-apelul la imprumuturi este nefast deoarece conduce la cresterea datoriei publice care antreneaza chelt.bugetare suplimentare cu plata dobanzilor,constituind o povara pt generatiile viitoare.

Conceptia moderna: dupa marea criza economica(1929-1933) locul statului “jandarm” era luat de statul “providenta”(bunastare);statul este chemat sa joace un rol activ in viata economica,sa influenteze procesele economice,sa previna crizele sau cel putin sa limiteze efectele negative.

2.Continutul economic al finantelor publice

Formarea si repartizarea fondurilor banesti publice inseamna un transfer de valoare in dublu sens:de la pers fizce si juridice catre organele de stat si de la acestea catre diversi beneficiari,respectiv tot pers.fizice si juridice.

Aceste fluxuri “imbraca” 2 forme:

*relatii intre participantii la procesele de constituire a fondurilor banesti publice(ag.ec.)si membrii societatii luati individual in calitate de cetateni ai statului

*relatii intre colectivitate reprezentata prin stat si beneficiarii fondurilor banesti publice.

Pt ca relatiile banesti sa intre in sfera finantelor trebuie sa indeplineasca 3 conditii:

1.sa exprime un transfer de valoare si nu o schimbare a formei valorii

2.transferul de valoare sa aiba ca scop satisfacerea nevoilor generale ale societatii

3.transferul de valoare sa fie definitv,nerambursabil si fara contraprestatie

In cadrul relatiilor financiare exista 4 segmente:

1.relatii financiare clasice-exprimă un transfer de resurse băneşti fără echivalent şi cu titlu nerambursabil,reflectate in bugetul public national;

Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice.doc

Alte informatii

Fituici Finante Publice