Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen

Notiță
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5680
Mărime: 27.73KB (arhivat)
Publicat de: Axinte Miu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Toca

Cuprins

  1. 1. Fenomenul financiar: Geneza, evolutie si continut
  2. 2. Stiinta finantelor.Evolutie
  3. 3. Obiectivul de studiu al finantelor(sfera finantelor)
  4. 4. Functia de repartitie a finantelor.
  5. 5. Functia de control si influentare;
  6. 6. Rolul finantelor
  7. 7. Structura finantelor. Criterii de analiza si grupe aferente;
  8. 8. Sistemul financiar
  9. 9. Mecanismul financiar
  10. 10. Parghii financiare
  11. 11. Politica financiara
  12. 12. Aparatul financiar
  13. 13. Bugetul public.Continut ec si principii;
  14. 14. Proiectarea bugetului. Aprobarea lui.Executia bugetara a chelt.si veniturilor. Incheierea exercitiului bugetar si controlul bugetar.
  15. 15. Structura cheltuielilor si veniturilor publice
  16. 16. Impozitul. Continut ec si rolul sau.
  17. Elementele impozitului
  18. Principiile impunerii
  19. Technica impunerii
  20. Formele de eludare a fiscului
  21. Dubla impunre fiscala internationala si procedeele de evidentiare a acesteia;
  22. 17. Clasificarea impozitelor
  23. 18. Impozitele pe avere.Clasificare
  24. 19. Imp pe cladiri, terenuri, mijl de transport
  25. 20. Imp pe profitul societatii
  26. 21. Imp pe venitul microintreprinderii
  27. 22. Imp pe venitul pers fizice
  28. 23. Imp indirecte. Clasificare
  29. 24. Tva platitori si scutiri
  30. Operatiuni impozabile
  31. Operatiuni impozabile speciale (import, export, impuneri)
  32. 25. Delcararea si plata impozitului
  33. 26. Cotele impozitelor
  34. 27. Accize
  35. 28. Taxe vamale (continut ec, clasif, tarife vamale, regiuni suspensive la plata taxelor vamale)
  36. 29. Emisiunea titlurilor publice

Extras din notiță

Plasarea/vanzarea titlurilor de val.publice

Rambursarea/amortizarea acestora.

FINANŢE PUBLICE

1. Fenomenul financiar. Geneză, evoluţie şi conţinut.

FENOMENUL FINANCIAR =este un fenomen social care a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii si anume odata cu aparitia si dezvoltarea economiei de schimb.Este perioada cand statul sclavagist incepe a utiliza si resursele banesti pt acoperirea nevoilor publice.Primele elemente publice apar in aceste momente(obligatii in bani catre stat):1)aparitia statului ca forma de organizare sociala,ca entitate publica suverana 2)un anumit nivel de dezvoltare a relatiilor marfa-bani.

Epoca medievala este presărată cu evolutii deosebite si semnificative in ceea ce priveste relatia cetateanului ca si contribuabil cu statul. Aceasta este perioada cand in tarile romane dar si in general pe plan european vistieria statului se confunda cu cămara domneasca,iar dreptul statului ca persoana suverana de a pretinde impozite si alte contributii cetatenilor sai era concesionat ,de regula, unor persone care aveau legaturi de rudenie cu familia domneasca. Sistemele fiscale in Moldova si T.Romaneasca sunt carcterizate prin dezordine si sunt de sorginte bizantino-otomana, iar sistemul fiscal practicat in Transilvania si mai tarziu in Bucovina de N este de origine austro-ungara care era mai organizat dar si mai apăsător. In tarile romane economia era predominant de tip feudal si se poate spune ca trecerea la capitalism s-a realizat numai dupa Marea Unire(1918).

In capitalism doua functii fundamentale caracterizeaza activitatea statului:

1)functia interna de mentinere a ordinii interne si de asigurare a functionarii institutiilor specifice

2)functia externa de aparare a tarii,a independentei, si suveranitatii nationale. Intretinerea statului in aceasta perioada de dezvoltare capitalista cat si perioadele anterioare presupune atragerea de resurse banesti prin impunerea de catre stat a supusilor sai.Se nasc astfel relatii sociale intre cetatenii statului, intre acestia si stat relatii de natura ec cu privire la obligatia acestora de a contribui la formarea fondurilor statului. In perioada capitalista aceste relatii se deruleaza sub forma baneasca si sunt astfel relatii financiare.

CONTINUT EC. din punct de vedere ec. finantele reprezinta o categorie economica ,si anume,acele relatii sociale de tip economic ,de repartitie a unei parti din produsul intern brut, derulate sub forma baneasca in scopul acoperirii nevoilor generale si colective ale societatii si proprii ale egentilori economici.Alte sensuri ale cuvantului finante se refera la activitatea financiara ,care reprezinta ansamblul operatiunilor realizate odata cu derularea fluxurilor financiare. Functionarea statului este conditionata de existenta sectorului sau domeniului public ce cuprinde serviciile publice(asigura satisfacerea nevoilor generale ale societatii colective la nivelul colectivitatilor publice locale, concretizate in intretinerea administratiei,justitiei,politiei invatamantului public, sanatate) si ec. publica(se refera la sctiunile-intreprinderi ale statului realizate in mod direct prin intreprinderile sale organizate sub forma de regii).

2. Ştiinţa finanţelor. Evoluţie

Evolutia finantelor publice: finantele publice,ca raporturi sociale,au urmat de-a lungul timpului,evolutia societatii si a economiei. Scoala financiara la randul sau a urmat evolutia scolilor economice,a stiintelor economice.

Odata cu aparitia scolilor de finante,se vorbeste despre finantele clasice,a caror continut este legat de veniturile si cheltuielile statului. Finantele publice au doua componente: 1)finante clasice legate de perioada liberalismului clasic si 2)finante moderne,legate de perioada neocapitalista, demarcate prin politicile fiscale interventioniste.

Finantele clasice sunt marcate de doua mari categorii: gospodaria financiara a statului( cuprinde mijloacele materiale+folosite de stat pt a acopeti nevoile generale si colective) si ec financiara(cuprinde fondurile de fintare a institutiilor publice, gestionarea lor).

In perioada finantelor clasice statul gestiona o mica parte a bogatiilor produse in fiecare an,de regula sub 15%.Cheltuielile publice erau axate in special pt aparare,administratie si pt datoria publica.

Economistii clasici considera statul drept o persoana publica neproductiva,iar resursele publice se considera ca erau sustrase alocarilor productive pe care le-ar fi realizat agentii economici particulari.

Evolutia finantelor clasice a fost marcata de prim razboi mondial,cu nevoile tot mai mari de resurse financiare necesare înarmării si ducerii razboiului de diferite stat participante.si apoi mai tarziu de marea crzia ec mondiala.

Interventia statului pt reglarea functionarii libere a pietii si pt asigurarea resurselor necesare in volum din ce in ce mai mare,s-a transferat in domeniul finatelor publice printr-o crestere a cheltuielilor cu caracter economic si social printr-o fiscalitate din ce in ce mai împovărătoare.In lumea capitalista rolul statului s-a extins mai ales dupa cel de-al doilea razboi mondial,iar finantele publice au devenit instrument de colectivizare a economiei si a societatii.

3.Obiectul de studiu al finanţelor (sfera finantelor).

Relatiile financiare sunt raporturi de natura umana individualizate in timp intre multitudinea de relatii umane.Se grupeaza in raporturi financiare ,rap banesti,relatii economice, raporturi sociale . Relatiile Financiare sunt relatii sociale ec,sub forma baneasca cu un continut ec propriu specific,dar si de o diversitate mare. Exista 4 criterii de existenta a rap financiar consacrate de literatura de specialitate:

a) raportul social ec,se constituie intr-o relatie de repartitie,de transfer de la o entitate la alta,sub forma naturala sau baneasca.

b)obligativitatea formei banesti(transferal sub forma baneasca).

c) natura si conditiile transferului ,transferal banesc se poate derula definitive,si poate sa fie trs rambursabil,fiind un transfer temporar.

d)nevoile de acoperire sau de finantare-3 categorii- !1)nevoi generale, nevoi acoperite de finantare la nivelul societatii ce se finanteaza de la bugetul de control 2)nevoi colective la nivelul colectivitatii locle,se finanteaz de la bugetul local 3) nevoi de finantare proprii ale agentilor ec.cand este vorba despre finantarea capitalurilor agentilor ec,cu capital public vorbim de raporturi financiare care tin de fin publice.

Obiectul de studiU al finantelor este format din relatii financiaresau relatii in componenta structurala.Finantele studieaza 1)Politicile financiare, 2)activitatea finanaciara 3)sectorul public, 4)studiaza ratiunea de a fi sector public.

4.Functia de repartitie a finantelor. (Principiile despersonalizării si specializării fondurilor)

Functia de repartitie-presupune atragerea resurselor si repartizarea acestora pe destinatii.

Cunoaste doua laturi: 1)latura de mobilizare a resurselor (se manifesta prin formarea fondurilor de resurse financiare publice.Acestea provin de la contribuabili,pers fizice si juridice,de la institutiile publice.

Participarea la constrituirea fondurilor publice de resurse financiare imbraca forme diferite: impozitele si taxele,contributia pt asigurarile sociale,cont la fondurile speciale, amenzile, penalitatile,venituri din capital,veniturile de la institutiile statului. Aceste venituri isi au izvorul in produsul intern brut realizat anual.

Resursele financiare publice odata atrase la fond publice sunt administrate si gestionate conform legii bigetare anuale) si 2)latura de repartizare(presupune distribuirea resurselor pe destinatiile legale.

Distribuirea resurselor financiare reprezinta de fapt dimensionarea rolului cheltuielilor publice pe destinatii si pt administratie, pt armata, invatamant, sanatate, cultura, justitie, datorie publica.

Operatiunile de atragere a resurselor financiare si redistribuire a lor in cadrul functiei de repartitie a finantelor sunt guvernate de doua mari principii:

1)Principiul despersonalizarii fondurilor-fondurile financiare sunt alimentate din surse care “isi pierd urma”(banii intrati in fondurile publice sunt bani publici-vor fi utilizati dupa legile publice fara a se tine seama de provenienta lor).

2) Principiul afectării speciale/specializării fondurilor-bani publici vor fi atrasi si repartizati pe destinatii anume specificate de legea bugetara. Aceste principiu se manifesta si la nivelul institutiilor publice, acolo unde se consuma banii publici.

Importanta functiei de repartitie trebuie apreciata prin prisma dimensiunii transferurilor de valoare operate la nivelul societatii.Au o importanta deosebita la nivel national,pe seama lor se realizeaza politica financiara a guvernului si politicile sociale, economice ale acestuia.

Preview document

Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 1
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 2
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 3
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 4
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 5
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 6
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 7
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 8
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 9
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 10
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 11
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 12
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 13
Finanțe publice - răspunsuri subiecte examen - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Finante Publice - Raspunsuri Subiecte Examen.doc

Alții au mai descărcat și

Formule finanțele întreprinderii

1. SN = AT  DT SN-situatie neta AT- active totale DT- datorii totale 2. FR = RESURSE PERMANENTE  NEVOI PERMANENTE 3. FR = NEVOI TEMPORARE ...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Expertiza Contabilă

INTRODUCERE Se cunoaşte faptul că sistemul contabil din România se află, încă din 1991, într-o perioadă de reformă care afectează aspectele sale...

Ai nevoie de altceva?