Fiscalitate

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Fiscalitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

1. Aspecte psih. si pol. ale impunerii: Impoz. genereaza controverse pt.ca afecteaza interesele ec. ale pf/pj. Reactiile bazate pe egoism triumfa asupra celor baz. pe logica, mai ales in ce priveste aprecierea propriului imp. Aceasta atitudine psih. apare si in aprecierea imp. platite de ceilalti, avind la baza invidia. Pe fondul acestor discutii apare “dreptate soc.” exploatata demag. de politic.

Realiz.dezideratului dreptatii sociale e o probl.de pol.bugetara decit una de pol.fiscala; poate fi rezolvata prin sist. de protectie soc. Asigurindu-se egalitatea de sanse si nivel de viata decent.

Pol.fiscala tre sa contribuie la protejarea initiativei individ. si sa stimuleze actiunea pf/pj. Solutia, e mentinerea bazei de imp.cit mai largi si combaterea act.de evaz., nu impunerea celor ce realiz.venituri mai >. Modul in care sist. fiscal dintr-o tara reuseste sa imbine princip. impunerii, reflecta prioritatile politice, ec.si soc. In cazul imp.pe venit se pune problema arbitrajului intre cerinte impuse de princ.eficientei si al echitatii.

Echitatea impune un sist. de impun. progresiv (e nestimulativ eficientei). Echitatea cere imp. Personaliz. determinind accentuarea complexitatii sist.fiscal.

Sist.fisc.optim (ec.) tre sa fie acceptat si pe plan pol, acesta neputind fi apreciat doar prin prisma criteriilor de natura ec. Fiscalitatea tre privita ca un “rau necesar” deoarece are nevoie de resurse pt.acoperirea chelt. publice. Aceste resurse provin din imp.taxe si contributii soc. rolul fiscalitatii aparind ca un instrum. de leg.intre stat si pf/pj.

2. Principiile impunerii:

a) neutralitatea masurilor fisc. in raport cu categ. de investitori si capitaluri cu forma de prop. asigurind conditii = investitorilor, fie ca e vorba de cap.strain/autohton;

b) certitudinea impun. prin norme juridice clare care sa nu conduca la interpretari arbitrare, iar termenele, sumele si modalit.de plata sa fie precis stabilite, fiecarui platitor.

c) echitatea fisc. la nivelul p.f.prin impunerea diferita a veniturilor, fct. de marimea acestora. Un pas il constituie “impozitul pe venitul global”, majoritatea veniturilor fiind supuse procesului de globalizare in vederea determ. imp.de plata. Se realiz.prin:

- echitatea pe oriz.: “la venituri =, imp=. datorita pensiilor, investitiilor, premiilor, echitatea nu e realiz.in totalit.

- echitatea pe vert: pp.asig.unei imp. progresive dar cotele de impoz. sa fie stabilite ca sa nu determ. pierderi de utilitate din ven.unei pers. de la tracerea de la o transa la alta.

d) eficienta impun: prin asig.stabilit. pe t.l. a prevederilor codului fiscal a.i. aceste prevederi sa nu conduca la conduite retroactive pt.pf/pj in raport cu impozitarea in vigoare.

In codul fiscal se prevede ca orice modif. la reglementarile fiscale existente, intra in vigoare cu prima zi a anului urmator. Prin aceasta prevedere se elimina acuzele de instabilit. aduse legislatiei fiscale si se ofera mediu stabil de afaceri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate.doc

Alte informatii

Fitzuici FISCALITATE, UNIVERSITATEA C. BRANCOVEANU, BRAILA