Fiscalitate

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Fiscalitate.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

1. IMPOZITELE

Impozitul este o notiune complexa rezultat al posibilitatii autoritatilor statale de a preleva o anunmit parte din veniturile create, pt a putea sustine finantarea oblig soc si a indeplini funct si sarcinile lor.

Un rol imp in cadrul instr ec-fin pe care statul le ut in vederea mobilizarii si redistribuirii fondurilor banesti, aflate la dispozitia sa este detinut de impozite.

In primul rand trebuie mentionat caracterul obligatoriu al imp care trebuie inteles in sensul ca plata acestora catre stat este o sarcina impusa tuturor pers fiz si juridice care realiz venit dintr`o sursa sau poseda un anumit gen de avere pt care conform legii datoreaza impozit. Caracterul obligatoriu al impozitului decurge din dreprul general de impunere al statului.

In al 2 rand imp sunt datorate conform dispozitiilor legale in sensul ca nici un ipmzit al statului nu se poate stabili si percepe decat in puterea unei legi. Instituirea imp este o prerogativa a Parlamentului care se pronunta asupra opotunitatii impozitelor de importanta nationala.

In al 3 rand imp reprz prlevari cu titlu nerambursabil, fara contraprestatie sau echivalent in sensul ca odata achitate platitorii acestor imp nu pot solicita prestarea unui contra serviciu.

Rolul ec al imp se manifesta prin faptul ca prin dimensiunea si tipologia lor, dar prin masurile de relaxare sau inasprire fiscala statul poate incuraja sau frana procesul ec.

Rolul fin al ipm se manifesta puternic pe plan fin deoarece ipm reprz princ mijloc de formare a veniturilor publice, detinand de regula, o pondere de peste 90% in totalul acestora.

Rolul social al imp este concretizat in posibilitatea deredistribuire a produsului social, dobandita de stat pt satisfacerea nev soc.

2. CLASIFICAREA IMPOZITELOR

Datorita diversitatii formelor impozitelor practicate in diferite state se impune o clasificare:

1)In fct de trasaturile de forma si fond:

a) imp directe stabilite nominal in sarcna unor anumite categ de pers fiz si jurd in fct de veniturile sau averea acestora la term stabilte prin lege.

b) imp indirecte: sunt percepute cu privilejul prestarii unor serv sau vanzarii unor marfuri , asupra imporului sau exportului

2)In fct de formele lor de manifestare: texele de consumatie, taxele vamale, de timbru si inregistrare, venituri din monopolurile fiscale.

3)In fct de frecventa cu care imp sunt incasate la buget: - imp ordinare

- imp extraordinare

4)In fct de instit care le administreaza sia structurii organizatorice a statelor:

* in state de tip federal: imp federale, imp locale

* in state unitare: ipm ale adm centrale de stat, imp locale

5)Dupa forma in care se percep: - imp in natura

- imp in bani

3.Elementele constitutive ale impozitelor

1)Campul de aplicare-elem complet ce caracterizeaza pers si operatiunile impozabile cat si det terit a acestuia si treb luate in considerare urm aspecte:

a)natura contribuabilului,pers fiz sau jur.

b)felul operatiunilor impozabile avandu-se in vedere natura active desfas de age c,na op impozabile cat si impactul pe care il vor avea acestea

c)felul exonerarilor si deducerilor acordate,avandu-se in vedere niv venit obt de age c,impactul economic,social si politic

d)delimitarea teritoriala cu impact asupra nr contrib. si fluxului fiscal ce delimit dif buget

2)Asezarea impozitelor repr o delimitare si evaluare a materiei impozabile.Se delimit perimetrul materiei impoz dupa care se trece la evaluarea impoz pe baza decl contrib..La delimitarea mat impoz se tine cont de criterii teritoriale si pers utilize in cazul campului de aplicare.La evaluarea mat impoz este necesar sa se opteze pt principiul realitatii(nu tine cont de interesele individuale sau niv veniturilor obtinute de contrib.) ori personalizarii(se are in vedere nr de membrii aflati in intretinerea contrib, niv de ch profesionale) impozitului sau la elem apartinand celor doua

3)Faptul generator-reprezentat de un eveniment juridic sau material ce da nastere la datoria fiscala sau faptul ce asigura conditiile necesare realizarii exigibilitatii impozitului..Faptul generator da nastere la creanta fiscala, darn u det exigibilitatea imediata a acestuia acesta fiind un drept al Trezoreriei de a incasa la un moment dat un anumit impoz

4)Pers indatorata-Legea stabileste pers oblig la plata impoz cat si pers oblig la varsarea acestora stabilind sanctiuni de natura penala si pecuniara.DE regula la impoz dir pers oblig la plata impoz coincide cu cea care il suporta,iar la impoz indir sunt repercutate asupra unei alte pers

5)Determinarea dimensiunii impozitelor pp aplicarea unei rate si efectuarea dc este cazul a unor reduceri sau majorari asupra impoz.AC elem pp cunoasterea urm aspecte:-pers ce efectueaza calculul;-procedeul de calcul;-exonerarile si deducerile;-rata de impozitare

6)Incasarea impozitelor-procedeul a evoluat de la arenda la regie generalizat in present,in care administratia fiscala are dr de a incasa impozitele si taxele prin intermediul trezoreriei publice

4. Obligatia si creanta fiscala

Oblig fisc-indatorirea pers fiz si jur de a platiimpoz sit axe in ct bug statului.

Caracteristici:

-oblig legal ace izvoraste din acte normative cu character fiscal

-oblig juridical,stabilind rel intre platitorul de impoz si stat

-imbraca forma baneasca

Oblig fisc genereaza pt contrib. o serie de alte indatoriri:

-oblig amortize activelor perm/temp generatoare de venituri impozabile

-oblig contrib. de a evid ch si venit in doc prevaz prin lege

-o. de a declara locul unde se desfas active generat de venit

-o. de a permite accesul organelor de control

In baza rap ce se stabil intre stat si contrib.,statul are un dr de creanta fiscala asupra platit de impoz,ea repr un dr al statului de a percepe impoz sit axe.Actul prin care se constata ac este titlul de creanta fiscala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fiscalitate.doc

Alte informatii

Subiecte