Investitii Directe

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Investitii Directe.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

1. ROLUL INVESTITIILOR IN RESTRUCTURAREA, MODERNIZAREA SI RETEHNOLOGIZAREA SOC COMERCIALE

In mediul economic, pentru ca o societate comerciala sa supravietuiasca, trebuie sa se dezvolte si adapteze continuu la conditiile pietei.

Restructurarea, modernizarea sau retehnologizarea, toate sunt importante pentru cresterea randamentului. Investitiile in aceste domenii au rolul de a scadea costurile, a imbunatatii calitatea produselor, datorita progresului tehnic si implicit de a avansa castiga un loc mai bun pe piata.

2. ROLUL INVESTITIILOR IN ANGRENAJUL ECONOMIC SI SOCIAL

In viata economistilor activitatea de investitii ocupa un loc centrat atat in sfera produuselor si serviciilor cat si in sfera consumului, existand factorii care influenteaza simultan atat cererea cat si oferta.

Realizarea unui proiect de investitii are ca efect sporirea si diversificarea ofertei, iar daca aceasta este validata de piata, cresterea ag. econ. In acelasi timp va fi influentat direct sau indirect prin efectul de antrenare, cresterea gradului de ocupare a fortei de munca.

Activitatea de investitii joaca un dublu rol:

- agentii economici declansatori de actiuni investitionale care implementeaza diverse bunuri si servicii prin cresterea cap. de productie realizand astfel venituri suplimentare.

- Orice proiect de investitii va genera nevoi sau cereri suplimentare in sectoare conexe, atat la furnizori cat si la clienti.

In plan social investitiile joaca rolul compensator in ocuparea fortei de munca, respectiv imbunatatirii calitatii vietii.

De actualitate este si rolul pe care trebuie sa-l joace activitatea de investitii in rezolvarea marilor probleme legate de protectia mediului si refacerea echilibrului ecologic acolo unde este nevoie.

3. METODE SI TEHNICI DE CALCUL CE STAU LA BAZA ANALIZEI ECON-FIN A INVESTITIILOR

Se folsesc urmatoarele metode:

- balanta legaturilor dintre ramuri (BLR) – aceasta ia in calcul datele cunoasterii volumui si structurarii cererii finale ca expresie a nevoilor societatii.

- Metoda progresiei liniare – ne permite ca la un volum de investitii dat sa determinam rezultatul economic maxim sau la anumite rezultate propuse sa determinam chelt de investitii minime necesare.

- Previzionarea efectelor economice ale unei investitii – se utilizeaza functiile de regresie si corelatie.

- Cuantificarea fenomenelor de risc – se fol metodele probabilitatii si a simularii variabilelor.

- In modelele economice–matematice sunt infatisate doar rapoatele cantitative dintre procesele economice, neluand in calcul aspectele calitative.

- Pentru fundamentarea deciziei de investit trebuie prelucate corespunzator datele din domeniu actualizate, comparate si alegerea variantei optime.

4. CONCEPTUL DE INVESTITII

In practica economica investitia este privita ca o cheltuiala ce o fac persoanele fizice si juridice cu scopul de a obtine bunuri si servicii si in final pentru obtinerea unor venituri suplimentare, respectiv profit.

Pentru a avea o privire completa asupra notiunii de investitii aceasta trebuie privita in dimensiunile economice, contabile si financiare:

- dimensiunea contabila reduce investitia la notiunea de imobilizare in sensul contabil al cuvantului. Din acest punct de vedere ivestitiile reprezinta toate bunurile mobile si imobile, corporale sau necorporale, achizitionate sau create in intreprindere destinate a ramane constant sub aceeasi forma. Bunurile se grupeaza astfel in : imobilizari legate de exploatare si in afara exploatarii.

- Dimensiunea economica – in aceasta acceptiune se considera investitie:

a. achizitii de echipamente de lucru si alte bunuri ce initial constituie iesiri de trezorerie dar care au incasari suplimentare fata de costurile realizate.

b. Alte cheltuieli decat cele ce se refera la cumpararea de bunuri si echipamente.

- dimensiunea financiara – considera investitiile toate cheltuielile de resurse care genereaza venituri si economii pe o lunga perioada de timp in viitor.

Elementele definitorii ale conceptului de investitii sunt:

- continutul concret material al efortului investitiilor

- factorul timp

- notiunea de eficienta

- riscul.

5. PROCESUL INVESTITIONAL

Structura procesului investitional cuprinde 3 faze:

a. faza preinvestitionala – cuprinde activitatile ce se desfasoara in cadrul procesului incepand cu identificarea proiectelor cu rentabilitate mare si terminandu-se cu luarea deciziei de investitie. Aceasta se realizeaza prin calcule si analize preliminare cu ajutorul carora se allege varianta optima de realizare a proiectului.

b. Faza investitionala – in aceasta faza incep negocierile si contractarile, se incheie contracte cu furnizorii de utilaje, conform tehnologiilor de fabricatie stabilite in studiul de fezabilitate cu proiectul pentru executarea desenelor si celorlalte piese scrise ale documentatiei.

c. Faza de exploatare – se intinde pe o perioada de timp de la punerea in uz a obiectivului pana la scoaterea sa din functiune. In aceasta faza se urmareste scurtarea timpului de aducere la paramtrii proiectati ai utilajelorsi instalatiilor, precum si scurtarea perioadei de decline urmarindu-se perioada de functionare eficienta a investitiei.

6. PRINCIPII CE STAU LA BAZA ANALIZEI ECONOMICO-FINANCIARA A INVESTITIEI

Sunt concretizate în următoarele principii:

1.Principiul pluralităţii variantelor de proiect pentru edificarea obiectivului de investiţii - impun ca proiectantul să fie elaborat în mai multe variante de soluţii care să se diferenţieze prin modalităţile tehnice şi constructive de realizare a obiectivului, nivelul consumului de resurse, productivitatea muncii previzionată etc.

2.Principiul comparabilităţii variantelor de proiect - presupune ca variantele realizate în vederea luării deciziei pentru un proiect, să nu difere cel puţin la următoarele elemente: profilul, volumul şi structura sortimentelor de produse, durata de funcţionare.

3.Principiul optimalităţii soluţiilor de proiect - presupune ca atunci când o variantă diferă de alta prin nivelul superior al valorii efortului investiţional, să se asigure în mod corespunzător un spor de efecte, care să justifice cheltuielile suplimentare făcute.

Fisiere in arhiva (1):

  • Investitii Directe.doc