Politica de Coeziune Economica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Politica de Coeziune Economica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Pol de coeziune ec-soc=repr - suma de interventii la nivel comunitar care include atat masuri specific pol de dez reg (orientate in principal catre reducerea decalajelor teritoriale) cat si aspect specific pol sociale (precum combaterea somajului pe t lung, prijinirea proc educational). Si pe intervalul 2000-2006 aspecte specific pol agricole commune (dezv rurala).

Pol de dezv regionala= - suma de masuri planificate si promovate de autorit adm publice locale si centrale in parteneriat cu dif factori ec in vederea asigurarii unei cresteri ec si soc dinamice si durabile.

Obiectivul general-dezv regiunilor, Obiectivul specific= cresterea investitiilor, red somajului.

Momente imp in evolutia pol de coeziune:In Tratatul de la Roma desi se mentiona neces reducerii decalajelor, nu erau mentionate si mec redistributive necesare..Prin Trat de la Roma se crea un prim instrument al pol de coeziune.(FSE=fond social European)

1962=e infiintat fondul European de orientare si garantare Agricola(FEOGA)

1975= se creaza fondul eur de dez regional(FEDER)-creat cu scopul de a redistribui - parte din contributiile bugetare ale statelor member catre reg mai sarace ale comunit .

1986=semnarea Actului Unic Eur-se introduce conceptual de coeziune economina a urmaree elim decalajele ec existente la nivelul dif regiuni.

1988= prima reforma la niv pol de dezv reg in sensul cresterii alocarilor catre fondurile str, introducerea unor principia de programare, formalizarea unor obiective ale pol

1989-crearea prog PHARE pt a sprijini Ungaria si Pol in procesul de reconstructive ec

1993=ratificarea Trat UE (de la Mastricht)-duce la crearea fondului de coeziune menit sa ajute st membre mai putin dezv sa indeplineasca criteriile de convergenta-fondul de coeziune-pt infrastructura de transport si mediu.Se adreseaza statelor si nu regiunilor ca celelalte fonduri structural.

1994-fd str IFODP-instr de orientare in dom pescuitului.

1999-Agenda 2000-noi reguli, fonduri suplim acordate

2000- ISPA si SAPARD

2000-Agenda de la Lisabona

2002-Fd Eur de solidaritate pe fondul inundatiilor din tarile Eur Centrale pt a sprijini interv in cazul dezastrelor.

Agenda 2000 =Potrivit acestuia, UE dorea ca extinderea sa se desfasoare fara - reform substantiala a sistemului sau financiar. Aceasta decizie a reprezentat - adevarata provocare deoarece nu presupunea urmarirea strategiei traditionale a UE si anume ridicarea plafonului bugetar pentru sustinerea platilor catre anumite state membre în scopul obtinerii acordului acestora pentru - viitoare integrare sau extindere.

Dimpotriva, cum toate statele candidate erau relativ sarace si deci eligibile pentru finantarea oferita în cadrul Politicii Regionale, derularea procesului de extindere spre Est, cu acelasi mecanism bugetar aplicabil UE-15, însemna reformarea Politicii Regionale existente si reducerea numarului de regiuni beneficiare doar la cele care aveau cea mai mare nevoie de aceste fonduri. În acest context, era de asteptat - reforma de amploare a Politicii Regionale, iar oficialii europeni au cazut de acord în ceea ce priveste necesitatea concentrarii fondurilor si sporirea eficientei lor. În cadrul acestui document, Comisia Europeana a propus - noua perspectiva financiara pe - perioada de sapte ani, 2000-200630. Bugetul operatiunilor structurale (incluzând asistenta pre si post-aderare) se ridica la 286 miliarde euro, reprezentând 36% din întregul buget.

Din aceasta suma, circa 84% urmau a fi alocati actualelor state membre, cea mai mare parte fiind orientata catre regiunile aflate sub Obiectivul 1. Pentru statele candidate era prevazut un buget de 46.9 miliarde euro.

Reforma din 1999=decisa în cadrul Consiliului European de la Berlin, a urmarit trei directii importante:

- Mentinerea echilibrului bugetar în limitele stabilite anterior;

- Cresterea eficientei instrumentelor structurale prin concentrarea asupra unui numar mai redus de obiective ale politicii structurale (de la 6/7 obiective la 3);

- Cresterea eficientei procesului de coeziune economica si sociala în cadrul tarilor candidate, prin introducerea a doua noi inst structurale de pre-aderare,ISPA si SAPARD.

Cadrul legal si institutional al PDR

Prin actul unic(1986-1987) a fost introdus actualul titlu 17 pv Coez ec si sociala.In articulele coresp se mentioneaza faptul ca una din prioritatile comunitatii e de a reduce disparitatile intre dezv dif reg si ramanerea in urma a celor mai putin favorizate regiuni sau insele inclusive zonele rurale.Cf art 161 al trat CE , Consiliul e cel care decide in inanimitate as propunerilor facute de Comisie dup ace a consultat Parlam European precum si Comitetul ec si soc si Comitetul regiunilor.Aceasta procedura a fost modif prin Trat de la Nisa a.i. incepand cu 1 ian 2007 Consiliul ia decizii fol procedura de vor cu majoritate calificata as tuturor aspectelor prin fondurile structurale si de coeziune.

In cadrul legisl secundare se regasesc:regulamentele generale, reg specific fiecarui fond.

Perioada 2000-2006

Fisiere in arhiva (1):

  • Politica de Coeziune Economica.doc