Sistemul Resurselor Financiare Publice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Sistemul Resurselor Financiare Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 1 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

SISTEMUL RESURSELOR FINANCIARE PUBLICE

1.Continutul si factorii care influenteaza

2.Structura resurselor financiare

3.Dinamica resurselor financiare

Resursele –sunt elemente ale bogatiei unei natiuni. Ele provin din PIB, la care se adauga importul. Toate aceste resurse provenite din PIB plus import sunt folosite pt. consum, formare de capital brut si export. Vorbind despre resurse in general, avem in vedere resursele materiale, resursele umane, resursele valutare, resursele informationale si resursele financiare.

Resursele financiare reprezinta totalitatea mijloacelor banesti necesare realizarii obiectivelor economice si sociale intr-un interval de timp determinat.

Resursele financiare, la nivel national, cuprind:

- resurse financiare ale autoritatilor si institutiilor publice in ansamblul lor(al resurselor);

- resursele inteprinderilor publice si private;

- resursele organismelor fara scop lucrativ;

- resursele populatiei.

Volumul resurselor financiare ale unei societati depinde de marimea PIB ului si de marimea resurselor financiare externe. (imprumuturi, donatii etc) Se face distinctie intre finante publice si finante private. Se desprinde ideea raportului dintre resursele financiare ale societatii si resursele financiare publice. (raport ca de la intreg la parte)

Resursele financiare publice includ:

- resursele financiare ale administratiei de stat centrale, constituite din impozite si taxe de la agentii economici cu capital de stat , privat si de la populatie, venituri nefiscale provenite de la regiile autonome si societatile comerciale cu capital de stat si imprumuturi interne si externe;

- resursele asigurarilor sociale de stat ce provin din: cotizatii platite de agenti economici( persoane fizice si juridice), institutii publice, asigurati si din alte surse ce alimenteaza bugetul asigurarilor sociale de stat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Resurselor Financiare Publice.doc