SME, Inflatie, Deflatie, Dezinflatie

Notiță
9/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 2 în total
Cuvinte : 2281
Mărime: 12.68KB (arhivat)
Publicat de: Lucian Tomescu
Puncte necesare: 3

Extras din notiță

SME- 1951,se semn la Paris:Trat cu priv la Com Ec a Carb si a Ot (Fr, Ger, It, Belg,Olanda, Luxem);1957, când se semn la Roma: Trat priv crearea Comuni Europ a Energ Atom (EURATOM) si Tratat priv crearea Comunit Ec Europ (CEE).

Ob CEE:realiz unei uniu vam, a unei protect com tarif fata de terti; realiz libert de circ a capit,fortei de munc si a serv; realiza unei pol comunit în dom agric.

Integr monet în cadrul SME initiata prin mecan „sarpelui monetar”, (1972), contin cu înfiint SME (în 1979) si urmata de proc înfiint mon unice EURO, cu începere din anul 1993.Sarp mon desc o banda de fluct(tunel) margin d un min si un max care limit var curs de sch al unei mon.Crs de sch al fiec mon nu putea sa depas +/-2,5% fata d crs central stabilit.Mon europ puteau fluct fatza d $ in limita de +/-2,5%, iar intre ele in lim de +/-4.5%.In sit in kre crs tinde sa iasa din tunel, bc centr intervin cumparand/vanzand valuta.Din kuza greut mentz unei benzi inguste d fluct fatza d $,statele europ au renuntz la defin in fctz d $ a mon. s-a constat ca mentz unei benzi d fluct presup un effort import din partea bc centr si uneori nesustenabil,s-a abandon mecan sarpelui mon,precurs al SME,si s-a trecut la constr unui adev SME. Noul sist mon europ s-a bazat p o mon ECU si pe def crs pivot ale mon, fata de ECU, precum si pe un mecan de interv pe pta val. ECU-constr pornind de la un cos de mon al tr particip la sist iar pond fiec în def ECU depindea de niv PIB al fiec tr si de vol sch comerc.Mecan d sch-fix,asig prin stab unui crs central(pivot) stab intre fiec mon europ membra a SME si ECU.Marja d fluct intre mon europ si ECU era de +/- 2,25%;singura mon kre avea o banda d fluct de +/-6% mentinuta pana in 1990 era lira ital.Dc o tr atingea lim benzii d fluct,interveneau 2 bc centr pt a evita depasirea ecartului admis-B C a tzr kre depasea linia de fluct si B C a carei mon se aprecia/deprecia.

Mentz mon natz europ in banda d fluct de +/-2,25%- sustzin d infiintz unui fond com la dispoz Bc centr-FECOM.BC deskideau depoz la FECOM primind in sch sume in ECU.Fondul Europ d Cooperare-1973 k org d compens bilat si multilat intre BC europ prin acord d imprum pe TS BC ale caror mon erau membre ale SME contribuiau la FECOM cu 20% din rez lor in Au si $.Interv BC-neces cand o mon atingea 75%(niv de interv prag de divergentza) din ecartul max autoriz fatza d defin oficiala.

Preview document

SME, Inflatie, Deflatie, Dezinflatie - Pagina 1
SME, Inflatie, Deflatie, Dezinflatie - Pagina 2

Conținut arhivă zip

  • SME, Inflatie, Deflatie, Dezinflatie.doc

Ai nevoie de altceva?