Subiecte Control Financiar

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Control Financiar.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

a1. Explicati caracterul obiectiv al f.de control a finanţelor şi interactiunea sa cu controlul financiar.

F. de control a finanţelor consta in folosirea raporturilor financiare ca mijloc de exercitare a unui control in forma baneasca asupra ansamblului de procese ale reproductiei sociale. Acest suport obiectiv al controlului prin finanţe este, la randul sau, asigurat de exprimarea valorica (prin bani) a proceselor economice şi de corelatiile dintre procesele materiale şi cele valorice, inclusiv cele financiare. Manifestarea f.de control a finanţelor se intrepatrunde astfel cu indeplinirea functiilor caracteristice ale banilor. Functiile banilor se manifesta in raport cu pozitia de echivalent general ce revine acestora, iar faptul ca produsul national imbraca şi o forma baneasca, sta la originea formei valorice de realizare a proceselor financiare.

In abordarea acestei functii s-au exprimat şi opinii dupa care controlul ar trebui considerat numai ca o functie a activitatii persoanelor puse in situatia de a-l exercita. O asemenea abordare ignora tocmai suportul obiectiv al controlului financiar, cu elemente subiective privitoare la organizarea activitatii de control sau desemnarea anumitor persoane pentru efectuarea acestuia. Fiind concretizarea practica a functiei de control a finanţelor, controlul financiar nu se individualizeaza ca o stiinta cu un domeniu de cercetare de sine statator, şi de aceea apreciem ca arsenalul metedologic utilizat vizeaza mai multe discipline financiare şi economice.

2. Cum se manifesta şi care este locul şi rolul controlului financiar in cadrul procesului de management general al firmelor.

Activitatea de management presupune, in primul rand, un sistem de comunicatii care sa asigure transmiterea clara, precisa, completa şi rapida a informatiilor, instructiunilor, ordinelor, şi directivelor necesare bunului mers al activitatii. Controlul ca functie a managementului exercitat la nivelul diferitelor structuri organizatorice din economie presupune printre altele: informatii cantitative, dar şi calitative; relevarea influentei actului managerial asupra activitatii desfasurate, a abaterilor de la deciziile şi principiile de conducere adoptate, etc.

In conditiile economiei concurentiale, controlul ca forma esentiala de cunoastere are de aparat, in principiu, trei pozitii de interese economico – financiare:

-interesele agentilor economici bazate pe profit;

-interesele tertilor agenti economici;

-interesele statului.

Aflat in una din aceste ipostaze, prin control, managementul unei anumite structuri organizatorice isi asigura informarea dinamica şi concreta, reala şi preventiva, dand astfel valoare ridicata concluziilor şi calitate deciziilor. Controlul patrunde in esenta fenomenelor şi contribuie efectiv la o conducere eficienta, sesizeaza aspectele negative in momentul in care acestea se manifesta ca tendinta şi intervine operativ pentru prevenirea şi lichidarea cauzelor. Controlul financiar nu se rezuma sa constate doar manifestarea unor neajunsuri, ci in primul rand isi propune previziunea desfasurarii activitatii, semnaland din timp posibilitatea aparitiei unor deficiente şi anomalii.

Controlul financiar nu este un scop, ci un mijloc de perfectionare a activitatii executive, inclusiv a procesului de conducere a acestuia.

Controlul financiar este un factor care contribuie la mentinerea unei activitati intr-o stare de normalitate la solutionarea competenta a problemelor privind dezvoltarea şi modernizarea firmei in conditii de eficienta, contribuind la orientarea resurselor intr-o ordine de prioritati rationale şi de perspectiva.

Atributele esentiale ale actului managerial al firmei sunt:

-Organizarea care presupune: stabilirea obiectivelor activitatii, selectionarea şi angajarea personalului, stabilirea sarcinilor, drepturilor fiecarui angajat, etc;

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Control Financiar .doc

Alte informatii

FEAA Subiecte Rezolvate