Tranzatii la Bursa de Marfuri

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Tranzatii la Bursa de Marfuri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Finante

Extras din document

Aparitia si evolutia burselor de mf. După unii specialişti den d bursa ar proveni de la localurile din porturile italiene în care în secolele X – XI se desfăşurau negocieri între comercianţi. După alţii, denumirea de bursă ar proveni de la numele familiei Van der Bursen, care a înfiinţat la Bruges în Flandra un local numit Hotel des Bourses, în holul căruia se întâlneau bancheri şi negustori pentru a negocia bani, metale preţioase, hârtii de valoare şi chiar mărfuri. De la acest gen de localuri ce au facilitat întâlnirea tot mai frecventă a unui număr în creştere de participanţi la tranzacţii s-a trecut la organizarea de instituţii specializate, destinate exclusiv unor operaţiuni bursiere. cazul bursei din Anvers, înfiinţată în 1531 pentru tranzacţiile cu mărfuri coloniale şi a bursei londoneze „ Royal exchange” constituită în 1554. de acum, incep sa se dezvolte burse in marile orasele italiene, germane, franceze, americane etc.

Aspecte decisive pentru evoluţia tranzacţiilor cu mărfuri. - Utilizarea, în Grecia antică şi Imperiul Roman, a tranzacţionării de cereale şi alte bunuri pe bază de mostre. - Utilizarea contractelor pentru livrări viitoare. – Apariţia contractelor „opţionale”, contracte prin care, în baza unui preţ de acord, cumpărătorul îşi rezervă în raport cu un anumit vânzător, dreptul de a cumpăra o cantitate de marfă până la o dată convenită. - Utilizarea în Japonia a „tichetelor de orez” este se pare un prim exemplu de tranzacţii la termen standardizate, deci precursoare ale tranzacţiilor futures. –apar tranzactiile speculative; Aceste avantaje au făcut ca numărul burselor de mărfuri să crească constant în secolele XIX şi XX şi să atragă în mecanismul lor un număr crescând de bunuri şi de tipuri de contracte.

Bursa in Romania. Apariţia unor activităţi de tip bursier se înregistrează în Bucureşti după anul 1829, când se semnează Pacea de la Adrianopole, prin care se permite ţărilor româneşti comerţul cu străinătatea. Îşi fac apariţia locuri (localuri, cafenele) în care se întâlnesc în mod regulat producători, comercianţi, bancheri, zarafi şi cămătari pentru a perfecta diferite tranzacţii. În 1881 se adopta „Legea asupra burselor, mijlocitorilor de schimb şi mijlocitorilor de mărfuri” prin care se admit la bursă operaţiuni precum: - târgul efectelor publice şi private; - târgul acţiunilor societăţilor agricole, industriale şi comerciale; - vânzarea monedelor; - vânzarea mărfurilor; -asigurările etc. Se deschid burse la Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Brăila, dar funcţionarea lor este anemică şi deficitară. In 1929 se adopta o nouă lege bursieră aduce câteva elemente noi precum: -separarea burselor de mărfuri de cele de valori; -sindicalizarea agenţilor de schimb; -defineşte operaţiunile „pe bani gata”; -admite operaţiunile la termen. În 1948 se înfiinţeaza Bursa de Valori Bucureşti.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzatii la Bursa de Marfuri.doc