Fizica

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Fizica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Fizica

Extras din document

I. FUNDAMENTELE MECANICII NEWTONIENE

1) Spatiul si timpul in conceptia newtoniana

2) Forte si interactiuni in natura

3) Teoreme si legi in mecanica newtoniana

4) Principiul relativitatii Galileiene

1)Spatiul si timpul in conceptia newtoniana

Ptr evidentiere miscarile unui corp material in spatiu si timp trebuie sa marcam pozitia sa relativa in raport cu alta corpuri si momentul de timp la care ocupa pozitia respectiva. Raportarea miscarii corpului material la un sistem spatio-temporal inseamna stabilierea unui sistem de referinta pentru miscare data. Numai in raport cu un astfel de sistem de referinta specificat pot fi descrise procesele care au loc in natura si capata sens notiunile de miscare si repaus. In conceptia mecanicii newtoniene apar insa limitari de principiu in privinta modului de intelegere al unor concepte fundamentale cum ar fi cele de spatiu si timp.

Astfel: -spatiul este considerat absolut, independent de existenta corpurilor si de miscarea acestora

-timpul este deasemenea absolut universal si are o curgere uniforma independent de desfasurare proceselor naturale

Def: Intinderea spatiala a unui obiect se numeste distanta

Def: Intinderea temporala a obiectelor se nuemste durata

Ca urmare a caracterului universal a timpului 2 evenimente simultane ptr un observator asezate intr-un anumit punct din spatiu, vor fi simultane ptr orice alt observator din univers existand o simultenaitate absoluta a evenimentelor.

2) Forte si interactiuni in natura

Interactiunile dintre corpurile materiale constituie una dintre cauzele esentiale generale ale miscarii acesotra. Interactiunile in mecanica newtoniana se propaga instantaneu. Intensitatea interactiunii dintre corpuri mat se masoara prin intermediul fortelor. Cele mai importante tipuri de interactiuni sunt :

a)interactia gravitationala

b)interactia electro-magnetica

c)interactia nucleara tare

d)interactia nucleara slaba

3) Legi si teoreme in mecanica newtoniana

a) Principiul inertiei ( legea I a lui Newton)

Enunt: Un punct material liber isi pastreaza starea de repaus sau de miscare rectilinie si uniforma atata timp cat asupra sa nu actioneaza nici o forta. Acceasta prop a corp de asi mentine starea de repaus sau de miscare rectilinie a corp se numeste inertie.

b) Legea a II-a a lui Newton

Enunt: Derivata in raport cu timpul a impulsului mecanic al unei particule este egala cu forta rezultanta care actioneaza asupra particulei

Expresia Newtoniana reprezentativa a erlatiei generale de mai sus este prinsa in formula F=m*a in care se pune in evidenta masa particulei ca o const independent de starea de miscare a acesteia

c) Legea a III-a a lui Newton

Enunt: Dak asupra unui corp material se exercita o forta F12 ca urmare a prezentei in interactiune a unui al III-lea corp material, atunci simultan apare o forta de reactiune F21 egala si de de sens contrar din aprtea primului copr.

Fisiere in arhiva (1):

  • Fizica.doc

Alte informatii

Anul I ,sem I