Chimia Alimentelor si Microbiologie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Chimia Alimentelor si Microbiologie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 4 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Clasific. Subst. min:

Sunt component nelipsite din tesutul animal si vegetal care se regasesc in cenusa (reziduu obt. La calcinare in regim termic controlat indifferent de starea fizica a alim)

Toate elem chim cu exceptia celor organogene pot fi considerate component minerali. Toate combinatiile cu N S P si chiar C H O se pot regasi in comp anorg: azotati fosfati carbonate bicarb. De asemenea halogenii apar in comp org si combinatii minerale. Din aceste motive elem minerale gasite in cenusa au fost impartite in: -elem min de constitutie (Ca P Mg Cl etc)

-microelem (Fe Zn Cu Mn Mo etc) Sub aspect bio elem minerale se subdivid in elem esentiale –indispensabile in numeroase fctii bio, elem neesentiale –prez in alim fara a avea implicatii fiziologice de baza sau al caror rol este inca neelucidat, elem toxice-ce include in special ioni ai met grele. Elem esentiale include pe langa elem minerale de constitutie si cateva microelem care se regasesc in electrolotii de la nivelul membrane cal, in sucul gastric si intestina, si in componentele echipamentelor enzimatice si ale struct de rezistenta (oase, cartilaje, epiderma, ligamete).

Na: - elem de constitutie al orcarui organism vegetal sau animal, - intervine in buna functionare a ficatului, - contribuie la retinerea apei la nivelul struct coloidale din org, excesul provoaca hipertens arterial si imbolnavirea ficatului. K: -constituent al tuturor prod alim, -in cantit mari exista in varza, spanac, fasole, cartofi, melasa, - regl pres osmotic la niv membr cel, -activ. de asemenea ca si Na sist enzimatice implicate in glicoliza, -regimul alim bogat in grasimi si paine alba conduce la insuficienta de K manifestata prin dereglari de asimilatie. Ca – comp esentiala a alim, fiind un elem de constit al scheletului, tesuturilor, sist circulator, -ia parte activ la contractia musculara, -se gaseste in lapte, prod lactate, legume, fructe, cereal, oua, carne.

P – comp de baza al org, intervine in consolid sist osos, -comp indispensabil sist enzimatice ale org, -se asimileaza din aceleasi alim bogate in Ca alaturi de care se pastreaza (in specia in alim cu continut ridicat de K)

Mg – activator pt multe enzime, insufi favoriz frecv cancerului si a arterosclerozei, -este stabilizator al membranei cel.

Microlelem prezente in tesuturile vii si in alim se clasifica in esentiale, neesentiale, toxice. Exista 15 elem comp ale hormonilor, enzimelor si proteinelor. Pe langa acestea se cunosc si alte elem cu fctie bio neelucidata inca: Li, Ru. Al. Adesea in alim apar urme de elem met toxice cum sunt : Cd, Ag, Pb, Zn, St care pot bloca sist enzimatice si fctiile fiziologice: resp, digest circul si matrice. Este posibil ca unele elem sa preexiste in org Rb, ti, Ge, Pb care desi au efecte toxice au impact bio essential.

Fe –Comp al hemoglobinei din sange si al mioglobinei din tesuturi dar si al unor enzime. Aceste sist proteice numite metalo-proteide se gasesc in toate cel vii si in alim crude sau prelucrate la temp sub 40. Cant de Fe din org este de 4-5 g, necesarul in dieta zilnica este de 1-2 mg. Cont de Fe din ratia normal zilnica este de 7-28 mg. In tehno alim este nedorita prez Fe datorita efectului sau catalitic in proc de oxidare. Acest ef catalitic se rasfrange asupra culorii, gustului si aromei prod finit precum si asupra conservabilit prod.

Fisiere in arhiva (2):

  • Chimia alimentelor.doc
  • Microbiologie.doc