Fițuică CCMP

Notiță
7/10 (1 vot)
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 9062
Mărime: 34.18KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Morar
Puncte necesare: 4

Extras din notiță

Sub 1 Etapele de evaluare a calitatii, investigarea analitica prin metode bazate pe cromatografie

Investigarea anlitica. Tehnicile analitice au fost amplu dezvoltate in ultima perioada datorita descoperirii a noi instrumente performante si mai ales nevoii de a identifica fraude din ce in ce mai ingenioase.

Metode care se Metode clasice de analiza Metode de recunoastere

bazeaza pe tehnici compozitionala a str chimice

de separare HPLC

Metoda de analiza Metoda de analiza

a urmelor de structurala

elemente

Metode biochimice Metode statice multivariate Metode de analiza

de analiza (enzimatice de prelucrare a datelor a izotopilor stabili

propel AND)

Tehnicile cromatografice se bazeaza pe separarea compenentelor dintr-un amestec cu deplasare cu vit diferite intre 2 faze nemiscibile. Astazi se folosesc HPLC (cromatografia de inalta performanta) prin care se dozeaza simultan monoglucidele, diglucidele precum si oligozaharidele relevand adaosul illegal de zahar invertit. Metoda poate fi utilizata si in scopul evaluarii indirecte a cont de grasimi.Tehnica HPLC este cea mai adecvata metoda de separare a celor 20 de AA naturali. Acesta tehnica poate sa identifice adaosurile elegale de coloranti, cromatizanti de diacetili in unt. Cromatografia in faza gazoasa este utilizata pt a det natura si proportia de ac grasi, astfel ca fiind utilizata pt a autentifica si pt a decela falsurile la uleiuri sau in gen la grasimi. Pe acelasi principiu se poate realiza si la dozarea sterolilor identificand astfel prezenta grasimilor vegetale in amestec cu cele animale.

Sub 2 Investigarea analitica prin metode spectroscopice si bioch, electroforetice

Investigarea anlitica. Tehnicile analitice au fost amplu dezvoltate in ultima perioada datorita descoperirii a noi instrumente performante si mai ales nevoii de a identifica fraude din ce in ce mai ingenioase.

Metode care se Metode clasice de analiza Metode de recunoastere

bazeaza pe tehnici compozitionala a str chimice

de separare HPLC

Metoda de analiza Metoda de analiza

a urmelor de structurala

elemente

Metode biochimice Metode statice multivariate Metode de analiza

de analiza (enzimatice de prelucrare a datelor a izotopilor stabili

propel AND)

Metode spectroscopice au un potential considerabil, considerate a fi rapide si nedistrugatoare: - spectroscopia de absorbtie atomica ; - spectroscopia de emisie atomica ; - spectroscopia de masa sau cea in IR.- Dc. Acestea au permis dozarea unor componente minore in aparenta lipsita de importanta dar care in realitate diferentiaza prod autentice de imitatii sau falsuri. Prin metode spectroscopice se autentifica uleiul de masline, cafeaua, inele categorii de ceaiuri. De ex se evidentiaza cafeaua nat de cea decofeinizata. Desi mai putin sensibila o alta tehnica bazata pe spectografia analiza de rezonanta magnetica nucleara RMN este utilizata de mai multa vreme prin evaluarea propr fizice si chimice ale unor categ de produse. Metodele chimice au cunoscut in ultima perioada mai multe aplicabilitati. Dintre categ de metode biochimice cele mai cunoscute sunt: a)metode enzimatice – aceste metode se bazeaza pe utilizarea unor kituri specifice in scopul identificarii adaosurilor de zahar sau ac organici, sau in scopul dozarii economului. b)metode imunologice se bazeaza pe reactia specifica dintre anticorpi si respective dintre antigenul care a provocat generarea lui. Aceste tehnici se utilizeaza pt autentificarea unor genuri de pesti, de carne pt diferentierea proteinelor de origine vegetala de cele de origine animala sau pt evidentierea inlocuirii maltului cu cerealele nemaltificate in ind berii. c)analiza AND-ului - releva autencitatea speciei de planta si a rasei de animal insa pp cunoasterea secventilor AND a speciei si a rasei autentice. Desi in present este mai putin acsesibila se preconizeaza ca aceasta metoda sa devina indespensabila mai ales atunci cand se doreste identificarea si respective marcarea prod de origine vegetala sau animala obt prin modificari genetice.

d) metode electroforice - au ca principiu tehnici de separare in functie de sarcina electrica a moleculelor sau ionilor dintr-un mediu lichid sau unul gel. Metode de separare se realizeaza sub influenta unui camp magnetic iar in functie de natura componentelor care se doresc a fi separate se utilize geluri poliacrilaminice sau gelul de agar. Tehn electroforetice sunt promovate in primul rand pt identificarea soiutilor de pesti sau pt caract produselor din diverse surse. Se poate astfel identifica de exemplu falsificari prin substituire la carnea de calitate superioara cu carnea de calitate net inferioara sau cu prot exogene de natura vegetala. De asemenea se poate demasca aosul de proteina vegetala in prod lactate sau substituirea fainii de grad de calitate superioara cu faina din alte soiuri sau faina de grad cu continut redus de gluten.

Preview document

Fițuică CCMP - Pagina 1
Fițuică CCMP - Pagina 2
Fițuică CCMP - Pagina 3
Fițuică CCMP - Pagina 4
Fițuică CCMP - Pagina 5
Fițuică CCMP - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • CCMP Sub 1+2 - copie.doc
  • sub 3-29.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?