Inginerie Mecanica

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Inginerie Mecanica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domenii: Industria Alimentara, Mecanica

Extras din document

1. Clasificarea elementelor componente ale unei instalatii din industria chimica si petrochimica

Ansamblul de el. Imbinate intre ele ce sunt destinate sa preia sarcinile care solicita un sistem pt a le transmite mai departe la reazeme (terenul de fundatie)sn. Structura de rezistenta.

-Aparatul=un sist tehnic construit din toate elem ce servesc la buna desfasurare a unei operatii determinate

-Recipientul=vas inchis ce este folosit pt colectarea, depozitarea, transportarea sau distribuirea unor subst sau produse

Rcecipientul ce serveste doar pt depozitarea floidelor, a prod chimici sau petrolieri sn rezervor

-Mantaua=elemente ce vor acoperi avand drept scop protectia in conditii de stabilitate, etanseitate, rezistenta

Marimi nominale ce se utilizeaza pt mantale metalice:

diametrul nominal(Dn):se va identifica cu D int tehnologic(Dit)

presiunea nominala(P): se identifica cu P de calcul (Pc)

-Conducta=ansamblu de elemente componente, dispozitive, armaturi, compensatoare de dilatatie, reazeme ce separa spatiul tubular inchis fata de mediul inconjurator ce este montat pe un traseu bine determinat; serveste pt colectarea, transportarea si distribuirea fluidelor de lucru aflate in diverse strari de agregare

-Tubulatura (teava)= partea constitutiva principala ce consta doar in tuburile ce separa spatiul prin care este vehiculat fluidul

-Masina= sist tehnic alc din parti constitutive , cu miscari rotative cu rolul de la transf o forma de energie in lucru mecanic sau de a transf o forma de en in alta forma de energie

-Instalatia= ansamblu de constructii(aparate, recipiente, rezervoare, masini) montat in scopul executarii unei operatii date in procesul tehnologic sau de cercetare

-Utilaj= recipientul necesar executarii unui proces tehnologic dintr`o societate comerciala din industria chimica

-Sarcina= sist de forte ce trebuie luate intotdeauna in calcul atat de rezistenta cat si de stabilitate pt elem de constructie

2. Clasificarea sarcinilor ce actioneaza asupra elementelor de constructie

-sarcina fundamentala= sarcina care actioneaza in mod permanent asupra unui element de constructie;ea poate proveni din greutatea efectiva a elem de constr, dar si din cea a utilajului.

-sarcina utila= insumarea tuturor sarcinilor fundamentale pe care a fost executata structura respectiva (greutatea oamenilor, a instalatiilor de lucru, a fluidelor de lucru, presiunea int si ext, uniforma si neuniforma).

-sarcina accidentala= actioneaza intamplator asupra elem de constr; este independenta de vointa omului (presiunea vantului,greutatea zapezii, forta de franare).

-sarcina extraordinara= intervine in mod exceptional avand un caracter catastrofal; provine din act cutremurelor, inundatiilor.

-sarcina critica= sarcina minima pt car un elem de constr va trece din starea de ech stabil in cea de ech instabil.

-sarcina admisibila= sarcina max pe care poate sa o suporte o structura .

-sarcina nominala= sarcina pt care este construit elem de constr.

-sarcina limita la rupere= sarcina corespunz starii limita la care se rupe materialul din care e confectionat utilajul; sarcina admisibila este doar o fractiune din sarcina limita la rupere.

-sarcina statica= sarcina care solicita sau incarca elem de constr cu o intensitate practic constanta.

-sarcina dinamica= sarcina la care viteza se schimba brusc de la o valoare la o alta valoare maxima.

-sarcini conscentrate= act pe o suprafata f mica astfel incat ea poate fi asimilata cu un punct.

-sarcina distribuita= poate fi aplicata in lungul unui elem de constr distribuit(uniform distribuit sau nu).

3. Clasificarea fortelor ce actioneaza asupra elementelor de constructie

-forte exterioare= act asupra unui elem de constr datorita actiunii altor elem din ext; din aceasta categ fac parte sarcinile si fortele de leg.

-forta interioara= act asupra unei parti dintr-o constructie datorita actiunii restului constructiei.

-efortul unitar= forta interioara ce ii revine unei unitati de arie a unui elem de constr.

-rezultanta= forta unica ce se poate reduce in anumite cazuri particulare; ea va produce unui sistem termic acelasi efect ca si sist de forte initial.

-corsorul de reducere τ = sist de forte echivalent cu sist de forte initial ce e alc dintr-o forta egala cu rezultanta sist de forte si dintr-un cuplu de moment egal cu mmomentul rezultant al sist de forte.

-cuplu de forte= sist de 2 forte egale, antiparalele ce ationeaza asupra unei structuri tehnice.

4. Tensiuni reziduale remanente

= tensiuni ce apar in interiorul unui elem de constr fara aplicarea din ext a unei forte exterioare, dar acre se va mentine in structura chiar si dupa ce s-au indepartat cauzele care le-au produs.

5. Caracteristici elasto-mecanice ale materialelor metalice

-limita de proportionalitate= efortul unitar coresp sectiunii initiale e unei epruvete pe care abaterea de la proportionalitate dintre efortul unitar si alungirea specifica atinge valoarea de 10% care se va mentiona ca indice la efort.

-limita de elasticitate= efortul unitar coresp sectiunii initiale a epruvetei pt care alungirea specifica remanenta plastica atinge val de 0,01%.

-limita de curgere= efortul unitar coresp sectiunii initiale a epruvetei pt care alungirea specifica remanenta plastica va atinge val de 0,2%.

-rezistenta la rupere= efortul unitar care este raportul dintre o sarcina maxima suportata de o epruveta intr-un regim static si aria sectiunii initiale epruvetei.

6. Influenta temperaturior ridicate si scazute asupra materialelor metalice

-tratamentele termice= procese de prelucrare a metalelor cat si a aliajelor prin incalzire si racire repetata dupa anumite reguli in conditii bine determinate in scopul modificarii propr mecanice,fizice, tehnologice.

7. Metodele de alegere ale otelurilor necesare confectionarii recipientelor si conductelor sub presiune

Otelurile aliate de calitate= oţeluri care necesită adaosuri de elemente de aliere pentru a realiza caracteristicile prescrise în concentraţii ce depăşesc nivelurile limită.

-oţelurile de construcţie cu granulaţie fină sudabile: oţelurile pentru recipiente sub presiune şi oţelurile pentru ţevi;

-oteluri pt recipiente sub presiune: P265GH (are caracteristici specifice la temperaturi ridicate).

-oteluri pt conducte: L360Q (oteluri pt tevi in stare calit si revenit).

8. Punctele de transformare si parametrii tratamentelor termice

-puncte de transformare: A0= pct de transf a cementitei, A1= transf perlitica, A2= transf magnetica a feritei, A3= transf austenita-ferita, Acementita= transf cementitei secundare.

-parametrii unui tratament termic: tmax= are loc incalzirea, corsorul de reducere τ2= timpul de mentinere la temp max, v inc= viteza de incalzire a piesei sau materialelor metalice, vr= viteza de racire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inginerie Mecanica.doc