Subiecte Alimentatie

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Alimentatie.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Industria Alimentara

Extras din document

Prin ardere in org subst calorigene genereaza urmat cant de en la 1g de subst: glucide 4,1 kcal; lipide 9,3 kcal; proteine 4,1 kcal; alcool 7,1 kcal. 1kcal=4,184kjouli; 1kjoul=0,239kcal.

-consumul de en al unui om sanatos in stare de odihna num vit metabolica bazala se det astfel constatand ca pt 1kg corp necesarul este de 8 kcal/h.(greut inmultit cu 8)

-necesarul caloric zilnic: CE=655+9,5*g+1,8*h-4,7*v(femei); CE=660+13,7*g+5*h-6,8v(barbati)

-consum cal=(0,7*g+829)*fai(factor activ individual)- fai=1,4 pt pers sedentare; 1,7 pt pers care se misca mult; 2 pt pers care practica o munca grea.

Consum cal: adolescente(13-19 ani)2400cal; adolescenti 3000cal; femei 200cal; barbati 2700cal.

Greutatea ideala:- calc indicelui masei corporale(Imc)=g/h2 (Imc normal este <25 barbati si <24 femei; Imc cuprins intre 25-30 stare supraponderalitate; 30-40 obeszitate; >40 obezitate avansata); - Gi=h(cm)-100 (la femei se scade 5 kg); Gi=(h-100)-(h-150)/4)barbati; Gi=(h-100)-(h-150)/2)femei; Gi=50+0,75(h-150+(v-20)/4)adulti; la copii si adolescenti Gi se preia din tabele de uz pedriatic si se calc dupa formula: Gi=9-2v.

Glucidele tre sa acopere 55-60% dic necesarul zilnic ceea ce reprez 4-8g/kg corp/zi (amidonul tre sa acopere 80% din necesarul zilnic; zaharoza sa nu depaseasca 60g/zi; la un necesar de 2700kcal cant normala de fibre este de 30g).

Lipidele au rol energetic, protector, structural, de depozitare.Colesterolul sa varieze intre 0,5-1g. Necesarul de lipide tre sa acopere intre 20-35% din necesarul zilnic respectiv 0,1-1g/kg corp/zi.

Proteinele au rol structural; ce intra in structura enzimelor si a unor subst active; ce apara integritatea structurala a org prin form de anticorpi; energetic.Comp princ sunt anticorpii maj fiind sintetizati de org dar exista si 9 esentiali care nu pot fi sintetizati: fenilalanina; izolecucina; leucina;lizina; metionina;trenina; triptofanul; histidina; arginina. Prot tre sa acopere 10-15% din necesarul zilnic adica 1,2-1,5g/kg corp/zi.

Intre cele 3 tre sa existe urmat prop: pt efort moderabil: P=1 L=1 G=4; fizic intens P=1 L=1 G=5; sedenatri si pers in varsta P=1 L=0,8 G=3.

conceprl celor 4 S: satisfacere serviviu siguranta sanatate.

Elementele minerale:Natriul are rol imp in reglarea presiunii osmotice ale lichidelor extracelulare controleaza trecrea apei prin membranele celulare, controleaza vol lichidelor in cel si in afara lor, contribuie la mentinerea persiunii si vol sangelui.Este adus in org prin alim sub forma de NaCl, nec zilnic este de 2g de NaCl.Potasiul este necesar pr desf tuturor metabolismelor pr sinteza prot musculare pr normalizarea ritmului cardiac, fav elim renala a Na de asemenea participa la sinteza unor hormoni cum ar fi insulina sau adrenalina; nec zilnic este de 2-3g si ste acoperit prin alimCalciul este concentrat mai lae in oase si dinti sub forma de fosfat tricalcic carbonat de Ca clorura de Ca.In tes moi cant de Ca este f redusa insa indeplineste fct imp: intervine in coagularea sangelui; participa la mec contractiile musc; activeaza unele enzime; faciliterza absortia vit B12. Consum exagerat duce la depunerea Ca in rinichi in tes moi; surse laptele si prod lapte si leg cum ar fi varza andivele sau guliile.Fierul este reprez de or prin hemoglobina care este trasportatorul de oxigen al org si mioglobina care intervine in respiratia celulara.dep de Fe sunt concentrate in splina ficat maduva osoasa. Nec de Fe var in fct de activ fiz depusa de varsta. Fe este sigurul elem min al carui circuit in org este inchis.Hemoglobina degradata este reutilizata de org si e mai usor disponibila decat fe din depozite. Insuficeinta de Fe in org cauzata de aportul alim deficitarsau de pierderi se manifesta prin anemie. surse alim de Fe: org anim , carnea macra si prod din carne.Cuprul se gaseste sub forma de urme in toate tes cant cele ami mari fiind in ficat rinichi inima maduva osoasa si creier; intra in structura unor enzime sau fav activ ac; fav absortia Fe din intestin; insuficienta de cu in org se manifesta prin anemie, depigmentarea parului, incetinirea cresterii. Nec zilnic este de 2 mg poate fi usor asigurat prin alim, este f raspandit in alim.Iodul pt sinteza hormonilor tiroidieni; 30% din cant existenta in org este concentrata in glanda tiroida; prin intermediul hormonilor tiroidieni in care se gaseste iodul participa la stimularea iodului metabolic la prod en si la promovarea cresterii. deficitul de iod in org se manifesta prin red cant de hormoni tiroidieni, cresterea vol gl tiroide si aparitia gusei edemice.Surse de iod prod comercializate din apa marilor si oceanelor unele prod veg.

ISO 22000 cuprinde: ISO 9001(stan care stabileste cond esentiale pt realiz unui smc) si Normele HACCP: etapele preliminare: echipa HACCP; descrierea sortimenelor; utiliz finala si clientela tinta; realiz diagramei de flux; controlul diagramei de flux. Principii: analiza riscurilor; identif ccp; stab limitelor critice; monitorizarea fiecarui ccp; actiuni corective; proceduri de verificare; sistemul de evidenta si monitorizare

Vit sunt de 2 feluri: liposolubile: A,D,E,F,K si hidrosolubile B,C

Vit liposolubile:VitA(retinol) se gaseste ca atare numai in alim de origine anim, in prod de origine veg se gasesc carotenii sau provitaminaA pe care org ii transf in vitA.Intra in structura pigmentilor retinieni fav vederea si distingerea cul, este indispensabila pt mentinerea integritatii cel; ajuta la consolidarea oaselor,dintilor, stimuleaza secretia sucurilor digestive. Lipsa de vitA provoaca intarzierea cresterii emailul dintilor debilitatea gen a org.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Alimentatie.doc