Romania in Anii 1944-1948

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Romania in Anii 1944-1948.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Istoria Romanilor

Extras din document

ROMANIA IN ANII 1944-1948

Sporeste influenta sovietica, prin manevre diplomatice (Conferinta de la Yalta – feb. 1944, Conferinta de la Postdam – iulie 1944, Acordul de Procentaj – oct.1944), utilizarea trupelor de ocupatie (Armata Rosie genereaza abuzuri, violente si solicita cheltuieli de intretinere de ~2 mld.$); activitatea militantilor comunisti insarcinati de Comintern cu responsabilitati precise (Ana Pauker, Vasile Luca, Teohari Georgescu, Emil Bodnaras).

Beneficiind de sustinerea sovietica, comunistii au declansat lupta pentru putere. Acest proces se desfasoara in Romania ca o succesiune de trei etape:”coalitia reala”, “coalitia falsa” si apoi, regimul totalitar.

A.Coalitia reala- presupune colaborarea comunistilor cu forte democratice reale in intervalul august 1944-martie 1945. Imediat dupa 23 august 1944, au functionat guverne provenite din aliantele care au pregatit lovitura de stat:

- guv. Sanatescu- august-oct. 1944;

- un nou guv. Sanatescu-oct.-dec. 1944;

- guv. Radescu- dec.1944-martie 1945;

In aceasta perioada, comunistii au urmarit sa-si sporeasca influenta, actionand predominant in doua directii : politizarea sindicatelor (ale ceferistilor, ale tipografilor) si erodarea prestigiului partidelor democratice, prin incurajarea disidentelor,compromiterea liderilor. In al doilea guvern Sanatescu, comunistii dispuneau deja de 4 departamente, un subsecretariat si de vicepresedentie. Numarul lor a crescut in guvernul Radescu la fel ca si influenta locala, prin prefecti. Ulterior, comunistii au actionat in forta pentru demiterea premierului. In februarie 1945, oficialul sovietic Andrei Vasinski a impus regelui Mihai disolutia guvernului. La 6 martie 1945, a fost instalat guvernul dr. Petru Groza, cuprinzand reprezentanti ai Frontului Plugarilor (formatiune-satelit a PCR), reprezentanti ai PCR, PSD, PNL (gruparea Gh.Tatarescu) si PNT (gruparea Anton Alexandrescu).

Fisiere in arhiva (1):

  • Romania in Anii 1944-1948.doc

Alte informatii

Sunt 3 pagini cu un rand de fituici fiecare!