Conflicte Politice in Extremul Orient si Africa

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Conflicte Politice in Extremul Orient si Africa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 4 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

Iordania

Vecini: N siria, N-E irak, S-E Arabia Saudita, V Israel si Cisiordania Supraf: 92300 km2.

Pop. 5.752.700 loc din care 70% locuieste in mediul rural, 98% arabo, 1% armeni Din arabi musulmani suniti sunt 92%, crestini 6%

Capitala Amman 2.3 mil loc 12 regiuni

Moneda: dirhamul iordanian. Forma de guv: monarhie Const relief 80% desert, restul este podis.

Dupa 106 devine parte a Imp Roman. Din sec 16 este parte a Imp Otoman. Dupa 1 RM, 1920 teritoriul Iordaniei a fost sub mandate britanic separandu se de Palestina. 1921 a fost creat Emiratul Transiordaniei.In timpul celui de al 2 RM, Iordania a constituit unul din pct cele mai imp ale M Britanii in Orient. 1946, MB a renuntat la mandatul sau , astfel Iordania devine un stat independent. MB insa a capatat dreptul de a mentine trupe si de a construe baze militare pe teritoriul Iordaniei (1946-48). 25 mai 1946, Abdallah a fost proclamat rege. 1949, anexeaza teritoriile din Palestina ramase la Legiunea Araba, dupa semnarea conventiei de armistitiu de la Rhodos (Israel si statele arabe). Sunt anexate official la 24 apr 1950. Pop din partea estica a Palestinei a primit aceleasi drepturi ca si pop iordaniana (Legea nationalitatiilor 1954). Repr Palestinei au constituit baza opozitiei din camera repr si senat. Regele Abdallah dorea pacea in zona pentru a si consolida anexiunile.

Se accentueaza disputa dintre Iordania si celelalte tari arabe. Iordania nu semneaza Pactul arab propus de Egipt. Toate conflictele dispar odata cu asasinarea regelui Abdallah in 1951. I a urmat fiul sau Talal (probleme de sanatate), fiind inlocuit cu fiul acestuia Hussein 1. S a produs o schimbare in ceea ce priveste Siria mare odata cu asasinare lui Abdallah.

La sf lui dec 1955, asupra Iordaniei s au facut presiuni din partea Sua si MB. 9 mar 1956 a fost inlaturat colonelul J. Glaubb care comanda Legiunea Araba si care era agentul MB in Iordania. In pol ext Iordania a mers alaturi de Egipt si Siria. La 11 sep 1956, Uniunea militara cu Egiptul s a realizat prin semnarea acordului de cooperare comun. In 23 oct 1956 a fost semnat un accord al armatelor Siriei, Egiptului si Iordaniei. In oct 1956 in fruntea guv a fost ales conducatorul part. National socialist S. Naboulssi. Ca pol ext el a proclamat intarirea independentei Iordaniei, neutralitate, solidaritate araba si crearea uniunii federale cu Siria. La 15 martie 1957 Naboulssi a obtinut incheierea unui accord cu privire la lichidarea bazelor engleze si retragerea lor. In apr 1957 a avut loc o lovitura de stat care a dus la caderea guv Naboulssi.

In 1955 Iordania a aderat la pactul de la Bagdad dar s a retras in 1957.La 14 feb 1958 a fost data publicitatii o declaratie cu privire la crearea Federatiei Arabe din Irak si Iordania in cadrul careia rolul primordial ii revenea Irakului. Fed. Avea un steag comun, armata si un ministru de ext comun. 12 mai 1958, parl Irakului a ratificat acordul de creeare a Fed., iar la 13 mai a fost aprobata constitutia Preseditele fed a devenit regale Feyssad al Irakului. Existenta Fed a fost de scurta durata pana in iulie 1958 odata cu inlaturarea monarhiei din Irak. Regele Hussein a condus Iordania pana in 1999. 1998 Hussein a delgat o parte a prerogativelor sale fratelui sau Hassan care urma sa fie mostenitorul.In iarna urmatoare insa, Hussein il desemneaza successor pe Abdallah (fiul sau). La 8 feb Hussein moare dupa 46 de ani de domnie.

Fisiere in arhiva (4):

  • Conflicte Politice in Extremul Orient si Africa
    • copiute iordania si tunisia.doc
    • copiute irak, yemen algeria.doc
    • copiute liban.doc
    • copiute maroc.doc