Cultura Politica in Europa Centrala si de Sud-Est

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Cultura Politica in Europa Centrala si de Sud-Est.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 2 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Istorie Universala

Extras din document

C1 Termenul de Europa Centrala a aparut in timpul 1 razboi mond, o data cu Mittel Europa.Aceasta defnea spatiul de cultura si civilizatie german.O data cu 1 razb mond se pune problema impartirii Europei. F. Nauman ofera solutia Europei Centrale.Pen. Iberica si Rusia nu intra in spatiul european.

Conceptul de Europa C. Are 3 perioade:

1.in timpul 1 razb mond.

2.per interbelik,scolile de gandire isi formeaz propriile teorii legate de nationalism ce le permiteau supravietuirea propriei tari

3.per. post al 2 lea razb mond-conceptul nu functioneaza

Milan Kundera redeschide discutia despre Eur Centr in eseul Tragedia europei centrale unde afirma ca Eur de Rasarit nu poate sa reprez spatiul de Occident pt k intre Rusia si Occident exista Eur Cent.Pt el Eur Cent e un spatiu care a cunoscut 5 mari perioade culturale:

1.crestinism de tip occidental(catolicism)

2.renastere

3.iluminism(laicizarea statului)

4.expresionism

5.cubism

Dpdv al scolilor geopol conceptul e f diferit.Scoala germana cu F. Nauman promoveaza nevoia existentei spatiului german.Scoala cehoslovaca interbelik incearca sa se detaseze de Germania.Cehoslovacia nu a existat ca stat pana la 1918 si trebuia sa gaseasca o solutie pt a-si defini rolul pe harta Europei.Se afirma faptul ca exista o istorie a statiului ceh si slovac, separat de cel german.

Tocmai de aceea Thomas Masaric invoca Europa Culturala.Acesta defineste conceptul ca “ansamblul tuturor statelor mici si mijlocii cuprinse intre Germ si Rusia”

Scoala geopol maghiara se alatura celei cehoslovace.Dar afirma ca nu toate zonele trebuie luate ca state, aici se da exemplul Transilvaniei.Istvan Bibo,unul dintre ei mai importanti geopoliticieni maghiri afirma ca statele est-europene mai mult se cearta decat coopereaza pt a progresa.Scoala maghiara def pt 1 data notiunea de natiune.Termenul de natiune are 2 sensuri:

1.natiune-tot ceea ce exista intre anumite granite,un stat anume

2.natiune culturala-tot ceea ce apartine prin limba si cultura unui popor.

Scoala maghiara vb si despre natiune civica-locuitorii unui stat dincolo de etnia lor apartin statului majoritar.

Fisiere in arhiva (2):

  • Cultura Politica in Europa Centrala si de Sud-Est
    • fituici curs 4+5+6.doc
    • fizuici curs 1+2+3.doc