Programarea Calculatoarelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Programarea Calculatoarelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Limbaje de Programare

Extras din document

Curs 1 Program informatic

Prin program informatic se intelege o succesiune logica de expresii numite instructiuni destinate executarilor de catre calc. electronic in vederea obtinerii unor rezultate a.i si sist electronic de calcul e construit in vederea efectuarii unor operatii de efectuare automata a datelor prin intermediul programului informatic.

Notiunea de program info. Are urmatoarele sinonime : aplicatii informnatice, produs program, produs soft sau software. Unul din cei mai mari specialisti in domeniul Niklaus E. Writh a descros programul informatic prin program= structura de date+algoritm

In general in progr inform pot fi descries urm caract:

- corectitudinea=> proprietatea programului de a genera rezultate corecte, scontate pe baza unor date de intrare.

- Robustetea=> capacitatea unui progr. Inform de a face fata unor situatii imprevizibile (de ex: aparitia unei erori)

- Reutilizabilitatea descrie posibilitatea reutilizarii, fie a intregului program, fie a unor module componente, in alte aplicatii.

- Compatibilitatea => gradul de asemanare (potrivire) cu alte programe

- Portabilitate => posibilitatea de utilizare a programului pe alte sisteme de calcul, diferite de cel pe care a fost conceput

- Eficienta masura in care programul utilizeaza optim resursele sistemului de calcul

- Claritatea- descrie usurinta citirii si intelegerii programului de catre programatori.

Structura limbajului de programare

Pentru a fi inteles si executat de catre calculator programul trebuie sa-I fie furnizat acestuia intr-o forma cunoscuta adica in limbaj cod-masina Acest limbaj este greu de folosit de catre om deoarece acest limbaj :

- foloseste numai simboluri ale sistemului de numeratie binatr (0 si 1)

- este diferit de la o generatie de calculatoare la alta sau de la un producator de proccesoare la altul (fiecare producator construieste echipamente cu limbaje-masina proprii)

In baza acestei caracterizari rezulta limbajul cod masina (in dezvoltarea unor aplicatii de complexitate medie mai mare este f dificil.) Din acest motiv au fost create limbajul de programe mai apropiate de limbajul natural care sa faciliteze comunicarea dintre om si calc.

Astfel LIMBAJUL DE PROGRAM e compus, deschis prin 3 elemente fundamentale

-vocabular

-sintaxa

- semantica

Vocabularul intr-un lb de program contine multimea cunnostiintelor recunoscute de respectivul limbaj de programae. Acestea se mai numesc si Cunostiinte rezervate (ex: in visual basic) : and., byte, call when, while.

Sintaxa se refera la regulile de compunere a cuvintelor rezervate in expresie numite Instructiuni. Tot aici sunt prevazute si regulile de punctuatie.

Ex: din variabila AS Integer=> def unei var interne de tip intreg variabila 1=0 instr de atribuire val real 1

Erori de sintaxa=> integer variabila

Variabila=1- sintaxa apartine lui pascal

Semantica contine sensurile, semnificatiile atribuite cuvintelor, expresiilor si instructiunilor.

Ex: Dim x As Integer Defineste variabila de memorie x, de tip intreg

Const CotaTva As Decimal defineste constanta zecimala cotaTva de valoare 0.19

For x=0 to 9

MsgBox(x)

Next

- un ciclu care se repeat de 10 ori prin care se afiseaza valoarea incrementata (cu 1!) a variabilei x (valoarea initiala fiind 0)

In baza celor de mai sus =>

Definitie: Limbajul de programare constituie o tehnica de comunicare dintre om si calculator, caracterizata prin vocabulary, sintaxa si semantica propriii.

Clasificarea Limbajelor de programare

1) generatia 0 (limbajele cod-masina)-sunt limbajele dependente de sistemele electronice de calcul si care folosesc instructiuni in format binary

2) generatia 1 (limbajele de asamblare) sunt limbajele putin mai evaluate, care ofera o oarecare usurinta in scrierea si interpretarea programelor. Apare pt prima oara utilizarea abrevierilor

3) generatia 2(limbajele de macro-asamblare) comprima mai multe instructiuni de asamblare intr-o macroinstructiune.

4) Generatia 3 (limbaj la nivel inalt sau procedurale) sunt limbaje independente de system sau evoluate : Fortran, C++, Pascal,Java,Basic,Cobol,C.

5) Generatia 4 (limbaje neprocedurale) sunt limbaje specializate pe tipuri de aplicatii cum ar fi de ex limbajul SQL destinat exploatarii bazelor de date relationale.

6) Generatia a 5-a sunt limbaje dedicate inteligentei artificiale (sisteme expert, retele neuronale, tehnici fuzzy etc) : Prolog, LISP

Fisiere in arhiva (1):

  • Programarea Calculatoarelor.doc