Finante Publice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Finante Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

CURS 6-Incheierea executiei bugetare

INCHEIEREA EXECUTIEI BUGETARE

Se concretizeaza prin elaborarea contului de executie bugetara. Ac cont va reflecta modul in care a avut loc incasarea veniturilor si efectuarea ch. Contul este facut de catre Ministerul de Finante pe baza informatiilor primite de la institutiile publice si beneficiari ai resurselor publice prin intermediul darilor de seama statistice si contului de casa al bugetului. Ac pas dureza 6 luni. Aprobat de catre guvern,contul executiei bugetare este inaintat Parlamentului.

CONTROLUL EXECUTIEI BUGETARE

Parlamentul inainteza contul de executie bugetara organismului specializat al Parlamentului numit Curtea de Conturi (CC). Ac incepe un control la toate institutiile beneficiare de resurse publice si verifica eficacitatea,economicitatea utilizarii banilor publici verifica legalitatea incasarii&&&si efectuarii platilor. Cu ocazia controlurilor la toate institutiile publice Curtea de Conturi poate sa descopere o varietate mare de disfunctionalitati. Judecarea ac difunctionalitati se face fie prin organismele de jurisdictie ale CC,fie prin instantele judecatoresti de obicei urmarindu-se recuperarea prejudiciului adus statului. CC la incheierea controlului va intocmi un raport de descarcare de gestiune a executiei bugetare. Ac impreuna cu eventualele propuneri de modificare a legisletiei sunt inaintate Parlamentului.

APROBAREA EXECUTIEI BUGETARE

Primind de la CC raportul ac este dezbatut si aprobat urmandu-se a se face descarcarea de gestiune a Guvernului. Dc Parlamentul considera ca unele aspecte nu sunt pe deplin elucidate poate aproba efectuarea in continuare a controlului pana la clarificare. Ac pr bugetar dureaza foarte mult ai incepand cu luna mai -> decembrie are loc elaborarea si aprobarea proiectului de buget. De la t1->1 ian-> decembrieare loc executia bugetara.

T+1,1ian ->iunie are loc intocmirea contului de executie

T+2,1iunie->30 iunie are loc controlul

T+3,are loc aprobarea executiei bugetare

In definitiv executia bugetara ct in incaarea veniturilor si efectuarea ch.

SISTEMUL CH PUBLICE

CONTINUTUL CH PUBLICE

Ch publice exprima relatii economico-sociale sub forma baneasca dintre stat si persoanele fizice si juridice pe de alta parte in legatura cu realizarea functiilor statului. Ac ch se concretizeaza in achizitii de bunuri si ervicii in finantari privind activitatile social-culturale finantarea aparatului administrativ transferuri catre diferite categori sociale. Continutul lor depinde de desfiintarea ch ai in ultima instanta avem ch care reprezinta consum definitiv de PIB si avansuri pt crearea PIB-ului care sunt ch de investitii pt marirea si dezvoltarea activitatii,crearea de noi unitati economice. Ch publice inglobeaza ch efectuate de administratia centrala de stat,ch ale adm colectivitatilor locale,ch finantate de bugetul asig sociale de stat ,cg finantate de institutiile publice,etc. ch publice totale se determina ca suma a ch tuturor institutiilor publice respectiv beneficiare de resurse publice. Dc din aceste ch scadem transferurile care au loc intre dif unitati publice de la diferite niveluri obtinem ch publica consolidata. Ac ch inglobeaza:a)ch ale adm centrale de stat care se fac din bugetul de stat ,bugetul asigurarilor sociale si din fonduri extrabugetare. B) ch colectivitatilor locale finantate din bugetele locale. Tr facuta diferenta intre ch publice si cele bugetare . Este o relatie de intreg la parte. Cele publice se fac avand sursa de venituri bugetul de stat fondurile extrabugetare si veniturile proprii. Ch bugetare se acopera din bugetul de

Fisiere in arhiva (1):

  • Finante Publice.doc