Management

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Management.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1.ETIMOLOGIA cuv management din lb Latina: “manus”=mana, a manui, a tine mana, manevrare. Cuv manag este se pare intraductibil in lb romana, considerandu-se astfel si de alte tari cum ar fi Fr, Germania, care manifesta infinite precautii cand este vb de adoptarea unor termeni straini. O influenta hotaratoarea avut’o vb francez “manager”= a folosi cu economie, a trata cu atentie pe cineva ( ca urmare a faptului ca, o perioada de timp in anglia lb oficiala a fost fr.). Simultan s’a resimtit si influenta cuv “ menage” din care au facut “menaj” insemnand conducerea, administrareaunei case. Din fr cuv a fot imprumutat de lb eng sub forma vb « to manage » care inseamna administrare, a onduce. Englezii au derivat apoi in “manager” si “managemenr” ceea ce inseamna conducator. Peter F Druker “ managementul inseamna stiinta si arta de a gasii solutii la problemele firmei”. Elementele introductive in management: procese si relatii de management, scoli de management pe plan mondial. Funtiile managementului : previziune, organizare, coordonare, antrenare-motivare, control-evaluare. Org structurala a unit eco : conceptul de str org, elementele componente ale str manageriale ; repr grafica a str organizatorice. Sistemul international al managementului unitatii: conceptul, componentele sist info, cerintele info si circulatia acestuia in unit eco.

2. procese si rel de management: In activ oricarei intrepr se desf procese de munca care pot fi de executie si de management (conducere). Procesul de executie are loc atunci cand forta de munca actioneaza asupra ob muncii prn intermediul mijloacelor de munca, direct sau indirect, in vederea obt unor prod sau servicii. Ob muncii: mat prime, materiale, etc. Mijloacele de munca; masini, utilaje, agregate. (ex: producatorul prin aschiere-strungarul- act asupra unei bare de metal; prin intemediul strungului obt o piesa). Procesul de management are loc atunci cand din forta de munca exista in unitate actiune asupra celeilalte parti majoritare 9subalternii) cu scopul de a o atrage in mod organizat la realiz ob prestabilite ale unitatii. In acest context procesul de management consta in exercitarea fc managementului: a) faza previzionala ( 1. previziune); b) faza de operationalizare ( 2. organizare; 3. coordonare; 4. antrenare-motivare); c) faza de control-evaluare (4. control-evaluare). Faza previzionala cuprinde proc de munca care vizeaza stab ob unitatii si a rez nec realiz scopului propus. In aceasta faza se xercita fct de prevziune. Aceste procese au loc la esalonul sup al sist de manag si in consecinta deciziile strategice si tacticile au prioritate. Faza operationala in care se manifesta cu prioritate fct de organizare, coord si antrenare-motivare. Dupca ce s’au obt unit este firesc s se adapteze decizii sa asig reliz acestora. In aceasta faza o pondere ridicata in activ managerului o au deciziile curente. Faza de control-evaluare cuprinde cuantificarea rez si compararea cu cele prestabilite, analiza si interpretarea acestora, formularea unor cazuri cu privire la ciclul de management viitor. In aceasta faza se iau cu prioritate deciziile de corectie, in special la nivel manag sup si mediu. Procesul tipic de manag are 3 faze: F1- faza previzionala; F2- faza de operationalizare; F3- faza de control-evaluare/ comensarea si interpretare a rez.

Rel de management= rap care se stab intre componentii unei unit ec si intre acestia se comp altor unit in procesele exercitarii fc manag in firma respectiva (ex: compartimentul fin-conta al unei firme are rel cu admin-conta pt plata contributiilor soc sau a taxelot si a impozitelor). Rap care se stab intre sub si managerii care pot fi de colaborare sau conflictuale. Rel de manag au o tripla det: D1 social-eco; D2 tehnico-mat; D3 umana. D1- => din dependenta rel de manag de nat rel de prod. Prin aceasta det se asig acelasi caracter eco-social esentiale unit eco bazate pe aceasi forma de propr. In acest context se poate afrima ca la acelasi tip de unit 9dpdv al formei de propriette) sunt fundamentale princ activ pe baza acelorasi principii de man se utiliz anum met de previziune, org si motivare a pers care sunt identice sau asemanatoare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management.doc