Management

Notiță
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 13 fișiere: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5153
Mărime: 88.50KB (arhivat)
Publicat de: Catinca Vasilache
Puncte necesare: 0

Extras din notiță

Comunicarea are drept obiectiv motivarea unui anumit comportament sau influentarea acestuia si este un process, in cadrul caruia doua sau mai multe persoane schimba informatii si constientizeaza sensul acestora

Dupa sensul in care sunt transmise comunicarile pot fi :- Comunicarea descendenta formeaza fluxul comunicarilor formale ce constau din informatii mesaje emise si transmise subordonatilor de catre top managerul organizatiei. /-Comunicarea ascendenta- cuprinde informatiile transmise de la nivelurile inferioarecatre cele superioare ale organizatiei. In functie de natura simbolurilor comnucarile pot fi:

-Comunicarea orala este cea mai folosita in comunicarea interpersonala /- Comunicarea scrisa ;rapoarte , scrisori., note, insemnari. /-Comunicarea nonverbala se exprima nu cu ajutorul cuvintelor ci reprezinta diferite actiuni sau comportamente oamenilor.

Procesul de comunicare

Emitatrul este persoana care dorste ca ideile intentiile conceptiile gandurile si emotiile sale sa ajunga la alte persoana printr-un canal de comunicare

Mesajul reprezinta forma constientizata a simbolurilor transmise receptorului printr-un anumit canal Receptorul decodifica simbolurile per care le contine mesajul si interpreteaza importanta si sensul acestora pentru el.

Canalele de comunicare se intelege traseul prin care mesajele emitatorului parvin receporului.pot fi formale sau informale.

Retele de comunicare

O retea de comunicare reprezinta ansamblul relatiilor de comunicare ale indivizilor participanti la pocesul communicational realizate cu ajutorul fluxurilor informationale.

Tipuri de retea( sarpe, stea, pinten, chiosc, cerc, roata , figure de miere.

Bariere in comunicare si caile eliminari acestora

Barielele individuale de comunicare sunt legate de : a)Deosebirile emotionale si tipurile de perceptie, /b)Alegerea incorecta a canalului de comuncare /c)Deosebirile semantice /d)Intelegerea gresita a receptorului daca emitatorul spune una , iar prin comunicarile nonverbale arata cu totul alceava.

Bariere organizationale sunt legate de factori proprii organizatiiinj ansamblul acesteia.Prinicpalele bariere organizationale sunt: a)problema de statut diferit si de nivel al inputernicirilor. /b)Diferentele dintre obiectivele si nevoile compartimentelor / c)Fluxurile comunicationale pot sa nu corespunda sarcini ce revine unui grup de lucru sau intregii organizatii.

Coordonarea reprezinta ansamblul mecanismelor pe care le foloseste organizatiapentru a stabili o legatura coerenta intre activitatile unitatilor sale.

Mijloace fundamentale de coordonare a) Ajustarea mutuala –cerealizeaza coordonarea munci in procesul de comunicare informationala. /b)Supervizarea directa- asigura coordonarea munciide catre o singura persoana prin transmiterea dispozitiilor , ordinelor, instructiunilor altor persoane. /c)Standardizarea procedeelor de munca- realizeaza coordonarea, specificand procedeele de munca per care trebuie sa le foloseasca cei care au de indeplinit sarcini interdependente. / d) Standardizarea rezultatelor – asigura coordonara muncii aratand rezultatele ce trebuie obtinute de diferite tipuri de activitati. /e)Standardizarea calificarilor( cunostintelor) – asigura coordonarea diferitelor tipuri de activitai prin formarea profesionala specifica acelora care executa o anumita munca. /f)Standardizarea normelor – se refera la norme ce impugn munca care sunt controlate si stabilite pentru nivelul global al organizatiei.

Decizia-prin decizie manageriala se intelege o concluzie gandita privind necesitatea de a intreprinde anumite actiuni legate direct sau indirect de realizarea obiectivelor organizatiei sau ale membrilor ei.

Clasificarea deciziilor :deciziile manageriale pot fi clasificate din mai multe puncte de vedere: a)In functie de situatie ,deciziile pot fi : -decizii programate

/-decizii neprogramate. Deciziile programate prezinta urmatoarele caracteristici : -au un caracter rutinier ; /-necesita frecvent proceduri si reguli cunoscute; /-sunt frecvent automatizate; /-implica,mai mult lucruri decat oameni ; /-pot fi delegate la nivelurile inferioare ale ierarhiei. O decizie programata este rezultatul efectuarii unui algoritm asemanator cu cel utilizat in rezolvarea acuatiilor matematice.

Deciziile neprogramate se iau in situatiile in care intr-o anumita masura sunt unice ,noi,nu sunt structurate intern sau sunt conexe cu factori necunoscuti. Deciziile neprogramate prezinta urm caract: -au un character innovator; /-necesita proceduri si reguli care nu sunt cunoscute; /-implica intotdeauna oameni,dar si lucruri ; /-nu pot fi dezlegate la nivelurile inferioare ale ierarhiei.

Tinand seama de schimbarile importante si imprevizibile din ultima perioada-concurenta mondiala, rationalizarea intreprinderilor- deciziile neprogramate sunt din ce in ce mai frecvente.

b)In functie de conditiile in care sunt luate ,practica decizionala a relevant 3 grade de incertitudine. Astfel deciziile pot fi :

Decizii luate in conditii de certitudine –managerul cunoaste dinainte rezultatul deciziei pe care o ia.

Decizii luate in conditii de incertitudine-se iau cand factorii ce trebuie luati in considerare sunt atat de noi si de complecsi incat nu se pot obtine suficiente informatii relevante in legatura cu acestia.

Decizii manageriale luate in conditii de risc-fac parte acele decizii ale caror rezultate nu sunt determinabile,fiind cunoscuta insa probabilitatea fiecarui rezultat.

c)Dupa nivelul la care se iau deciziile pot fi clasificate in functie de 2 variabile : -timpul :durata de-a lungul timpului careia se fac simtite efectele deciziei ; /-spatiul :impactul deciziei este local sau limitat sau dimpotriva global si important.

Etapele procesului decizional :

a)Stabilirea probemei care face obiectul deciziei.

Stabilirea problemei nu e un lucru usor de rezolvat intrucat intre parti componente ale organizatiei exista starnse legaturi reciproce. /b) Formularea restrictiilor si criteriilor ce trebuie avute in vedere la luarea deciziei. Formularea restrictiilor si criteriilor decizionale-at cand managerul identifica probleme, pentru a caror rezolvare va lua decizii ,el trebuie sa fie constient de finalitatea acestora pentru faptu ca ,multe dintre solutiile indentificate pot san nu fie realiste deoarece managerul sau organizatia, in ansamblul ei nu dispun de resursele necesare pentru realizarea deciziilor luate. /c) Elaborarea variantelor de decizie Elaborarea variantelor decizionale-preferabil ar fi sa se evidentieze toate actiunile posibile care ar putea elimina cauzele problemei identificate creindu-se posibilitatea ca organizatia sa-si atinga obiectivele.

/d)Evaluarea acestor variante Evaluarea alternativelor decizionale-o evaluare preliminare este necesara datorita faptului ca atat cantitatea cat si calitatea ideilor alternative creste atnci cand indentificarea alternativelor -generarea initiala a ideilor-este separata de evaluarea ideii finale. /e) Alegerea variantei optime-luarea deciziei. Alegerea variantei optime decizionale-daca problema a fost corect diagnosticata ,precis stabilita, au fost elaborate variante decizionale care au fost analizate temeinic si evaluate corect ,alegerea variantei optime decizionale este o chestiune relativ usoara.

Modele ale procesului decizional

Modelul rational-presupune alegerea aceleiasi alternative care aduce maximum de avantaj organizatiei. Modelul rationalitatii limitate-presupune ca managerul ,in dorinta sa de a fi rational, depinde de posibilitatile de cunoastere, prejudecati ,obisnuinte.Modelul poate avea 2 variante : -Rationalitatea limitata personala ; -Rationalitatea limitata organizationala.

Modelul politic-reflecta dorinta membrilor organizatiei de a-si realiza la maximum, in primul rand, interesele lor individuale.

Preview document

Management - Pagina 1
Management - Pagina 2
Management - Pagina 3
Management - Pagina 4
Management - Pagina 5
Management - Pagina 6
Management - Pagina 7
Management - Pagina 8
Management - Pagina 9
Management - Pagina 10
Management - Pagina 11
Management - Pagina 12
Management - Pagina 13
Management - Pagina 14
Management - Pagina 15
Management - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Management
    • Comunicarea- Dupa sensul in care sunt transmise comunicarile pot fi- Procesul de comunicare - Retele de comunicare- Bariere in comunicare si caile eliminari acestora.doc
    • Coordonarea- Mijloace fundamentale de coordonare.doc
    • Decizia- Clasificarea deciziilor - Etapele procesului decizional - Modele ale procesului decizional.doc
    • Managerul- Rolul- Aptitudinile managerului -Tipuri de manageri.doc
    • Motivarea- Factorii motivationali- Etapele procesului motivational.doc
    • Planificarea- Evolutia planifiarii- Utilitatea planificarii- Tipuri de planuri.doc
    • Principalele probeme care trebuie rezolvate in active de proiectare a structurii organizatorice.doc
    • Procesul de management strategic etape.doc
    • Schimbarea- Cauzele presiunilor exercitate in favoarea schimbarii in organizatie- Cauzele rezistentei la schimbarea individual.doc
    • Sistemul informational de management- Functiile sistemului informational- Etapele de proiectare a sistemului informational.doc
    • Structura organizatorica- Parti componente ale structurii organizatorice - Tipuri de structuri organizatorice- Noi forme de structuri organizatorice.doc
    • Teorii ale continutului motivarii.doc
    • Teorii ale procesului motivarii.doc

Te-ar putea interesa și

Managementul relațiilor cu clienții - studiu de caz Carrefour Focșani

Printr-o orientare deschisă şi sinceră către soluţionarea cât mai rapidă a problemelor clientului, marketingul deschide “poarta succesului”. Drept...

Particularitățile managementului de consultanță în afaceri

Introducere Actualitatea temei: Perioada de timp, începând cu ultima decadă a mileniului doi şi până în prezent, este caracterizată de o serie de...

Leadershipul și managementul - analiză comparativă pe baza materialelor SA Carmez

INTRODUCERE Actualitatea temei: Trecerea la econimia de piaţă este condiţionată, decisiv, de implementarea în toate componentele economiei a...

Analiza riscului de țară și managementul riscurilor bancare

Capitolul 1. Definirea riscului şi concepte ale teoriei riscului 1.1. Conceptul de risc Riscul şi incertitudinea reprezintă două fenomene cu care...

Managementul Investiției într-o Întreprindere Nouă

Introducere « Investiţiile reprezintă un proces de decizii, luate astăzi pentru a obţine rezultate necunoscute mâine şi nu înseamnă altceva decât...

Elaborarea sistemului de management al societății pe acțiuni

Introducere Construirea economiei de piaţă este un proces nou, de o complexitate deosebită, ce necesită multiple mutaţii economice, sociale şi...

Indicatori de performanță - managementul în organizația viitorului

INTRODUCERE Cuvantul “proiect poate fi utilizat pentru a descrie o incercare de conducere si coordonare a unui anumit numar de activitati pentru...

Managementul participativ și motivația personalului

Introducere Managementul participativ reprezintă un sistem managerial bazat pe atragerea personalului sub formă deliberativă sau consultativă la...

Ai nevoie de altceva?