Management Institutional

Imagine preview
(10/10 din 3 voturi)

Aceasta fituica rezuma Management Institutional.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Functiile si functionarii publici. Functia publica: reprez ansamblul atributiilor si responsabilitatilor stabilite de autoritatea sau institutia pu-blica, in temeiul legii, in scopul realizarii competentelor sale.

Principiile executarii functiei publice: asigurarea prompta si eficienta, libera de prejudecati, coruptie, abuz de putere si presiuni politice a tuturor activit2 efectuate de functionarii publici; selectarea functionarilor pu-blici exclusiv dupa criteriul compe-tentei; egalitatea sanselor la intrarea si la promovarea in corpul functio-narilor publici; stabilitatea functiona-rilor publici.

Conditiile pt a putea ocupa o functie publica: sa aiba cetatenia romana si domiciliul in Romania; sa cun lb romana, scris si vb; sa aiba 18 ani impliniti; sa aiba capacitate deplina de exercitiu; sa aiba o stare de sanatate corespunzatoare functiei pt care candideaza; sa indeplineasca toate cond2 de studii prevazute de lege pt functia publica; sa nu fi fost condamnata pt savarsirea unei infractiuni; sa fi castigat sau sa fi promovat examenul organizat pt ocuparea functiei publice.

Pt activit diplomatica personalul selectat tb sa aiba urmat2 calitati: aspect general placut si abilitati de comunicare, fluenta si logica in exprimare, sa aiba tact, echilibru, stabilitate si capacit de a lucra in conditii de stres, maturitate si responsabilitate fata de dificultatile muncii, flexibilitate in situatii conflictuale.

Clasificarea functiilor publice: a) dupa nat competentelor: functii publice de conducere: secretar general, s.g ajdunct, sef departament, dir general, dir, dir adjunct, sef serviciu, sef sector, sef birou; de executie: consilier, expert, referent de specialitate, inspector de specialitate, revizor contabil, consultant etc.; b) dupa cerintele pv niv studiilor absolvite: de categoria A: studii sup de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta; cat B: studii sup de scurta durata, absovite cu diploma; cat C: studii medii liceale sau postliceale, absolvite cu diploma. Cele 3 categorii de functii publice se impart in 2 grade, care la randul sau cuprinde 3 clase de functionari publici: clasa 1, 2 si 3; fiecare clasa se imparte in 3 trepte.

Functionarii publici: sunt persoane-le nmumite intr-o functie publica; sunt numiti de conducatorul autorita-tii sau institutiei publice. Totalit functionarilor publici din autoritatile si institutiile publice constituie corpul functionarilor publici. Functiile pu-blice vacante se dau publicitatii cu 30 de zile inaintea concursului, iar cei nemultumiti de rezultate se pot adresa instantei de contencios administrativ.

Incompatibilitatile calitatii de func-tionar public: nu pot detine functii in regiile autonome, SC ori alte unitati in scop lucrativ; nu pot exercita la SC cu K privat activitati cu scop lucrativ care au legat. cu activit2 ce le revin din functiile publice pe care le detin si nu pot fi mandatari in ceea ce pv efectuarea unor acte in legat cu fct pe care o indeplinesc.

Categoriile de functionari publici: a) debutanti: pers care in urma concursului ocupa o functie publica pana la definitivare; per de stagiu fiind intre 6 luni si 2 ani; per de stagiu este de 12 luni pt functionarii din cat A, 8 luni pt cei din cat B si 6 luni pt cat C.; ei pot fi definitivati dupa terminarea stagiului dar tb sa faca dovada aptitudinilor profesio-nale prin modul de indeplinire a atributiilor si responsabilitatilor. La sf per de stagiu functionarul public este numit cu gr 2, clasa si treapta 3 in cat corespunzatoare niv de studii absolvite, poate fi pus sa repete stagiul sau poate fi concediat. b) definitiv: depune juramantul de credinta in fata conducatorului autoritatii sau institutiei publice in prezenta a 2 martori: conducatorul compartimentului in care este numit si un functionar public din cadrul aceleiasi institutii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management Institutional.doc

Alte informatii

Cursuri management institutional, anul 4, Facultatea de Management si Marketing, Universtitatea Romano-Americana