Management si Tehnici in Afaceri Economice

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Management si Tehnici in Afaceri Economice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1.Continutul afacerilor de prelucrare in lohn,analiza acestuia din diferite perspective.Lohnul reprezinta o tehnica de afaceri economice presupunand existenta unei relatii contractuale intre 2 parti denumite executant(exportator,producator) si ordonator (importator,beneficiar) prin care executantul realizeaza produsele folosind materiile prime,materialele,accesorile ordonatorului,pe baza desenelor si tiparelor acestuia,contra unei sume de bani.Produsele executate poarta marca ordonatorlui.Din perspectiva comerciala lohnul este socotit export de manopera sau de salarii.Aceasta este partial indreptatita ,deoarece manopera detine principala pondere in exportul prin prelucrarea in lohn,dar pe langa aceasta se mai exporta si facilitatile de productie,energie,amortizarea masinilor,etc.Din perspectiva cooperativa lohnul este denumit productie la comanda.

2. PREZENTAREA AVANTAJELOR SI LIMITELOR LOHNULUI PT EXECUTANT SI ORDONATOR.Avantaje pt executant:-folosesc capacitati de productie pe seama unor piete externe,mentinand productia la un nivel cantitativ acceptabil;-mentin la un nivel ridicat gradul de ocupare a fortei de munca;-beneficiaza de impactul favorabil al know-how-lui oferit de ordonatori in perfectionarea lucratorilor;-sunt dispensabili de obligatia procurarii de materii prime si semifabricate.Avantajelr ordonatorilor in lohn:-isi maresc volumul afacerilor economice fara investitii in productie;-obtin o rata inalta a profiturilor;Limitesi riscuri pt executantii in lohn:-lohnul asigura exportatorului o rata a profitului modesta;-capitalizarea substantiala a intreprinderii exportatoare in lohn se amana sine die;-lohnul creeaza obisnuinta de a lucra pt altii si ca atare,amana comercializarea sub marca proprie pt executantii produselor si ii mentine in anonimat,cu consecinte nefavorabile pe termen lung a lohnului condamna intreprinderile executante la plafonare,la stagnare economica.Limite si riscuri pt ordonator:-este posibil ca executantul produselor in lohn sa nu respecte intocmai prescriptiile privind calitatea produselor.-ordonatorul risca sa piarda momente conjucturale favorabile sau chiar afacerile economice deja contractate.

3. Evolutia afacerilor de prelucrare in lohn in tara noastra.In anii '60-'70 au fost depuse eforturi imense pt industrializarea tarii fiind construite mari capacitati de productie,atat in industria grea,cat si in cea a bunurilor de consum.Intre efortul financiar si uman pt produtie,p de o parte,si cel pt comercializare,pt marketing,mai ales pt comertul exterior ,pe de alta parte,s-a creat insa un decalaj.In ultimul deceniu al sec xx lea si evident in prezent oferta de forta de munca pregatita in domeniul comertului exterior s-a dezvoltat facultatile de stat si particulare pregatind anual cateva mii de economisti in domeniul managementului si al marketingului ,in numeroase cazuri cu deschidere directa pt afacerile economice internationale,dar schimbarile in ceea ce priveste trecerea la exportul sub marca proprie nu s-au produs deoarece economia romaneasca a decazut pe plan mai larg .

4. CARACTERISTICILE SI CONTINUTUL CONTRACTULUI DE PRELUCRARE IN LOHN.(1)partile contractante:-ordonatorul=are functie de importator,deoarece in final importa produsul finit.-executantul=exportatorul=exporta manopera si facilitatile de productie mentionate. (2)obiectul contractului=executarea unui produs la comanda indicanduse denumirea,cantitatea si calitatea produsului. (3)pretul- apare necesitatea detalierii pretului:preturile elementelor aduse de ordonator si cele ale componentelor valorificate de executant.pretul se poate prezenta ca o valoare globala sau ca pret pe produs.(4)conditiile de plata,respectiv modalitatile si instrumentele de plata folosite precum si moneda in care se face plata. (5)conditiile de livrare-termenul,locul livrarii,mijlocul de transport,uzanta INCOTERMS 2010 la care se recurge.De regula se opteaza pt clauza EXW. (6) DREPTURI si obligatii ale execuntantului.Drepturi:-sa incaseze pretul;-sa beneficieze de avansuri,de materii prime,modele ,desene;-uneori sa indice denumirea fabricii sub marca ordonatorului. Obligatii:-sa execute produsul in conditiile de calitate convenite;-sa respecte termenele de livrare;-sa asigure pregatirea pt vanzare,stocare,ambalare;-sa asigure conditii pt receptia cantitativa si calitativa. (7)drepturile si obligatiile ordonatorului.Drepturi:-sa controleze procesul de fabricatie si sa efectueze receptia produsului;- sa valorifice marca proprie;-sa comercializeze produsul. Obligatii:-sa asigure modele,desene,consultanta,tehnica,materii prime si materiale in totalitate sau partial;-sa preia produsele finite in conditiile in care acestea corespund standardelor convenite;-sa plateasca pretul stabilit.(8)Clauze optionale:raspunderea contractuala,cazuri de nulitate a unor clauze,clauze de renuntare la anumite drepturi,cesiunea drepturilor si obligatiile contractuale,forta majora,clauza penala. (9)clauza de incetare a contractului:contractul poate inceta de drept:expirarea termenului,insolvabilitatea, falimentul,lichidarea uneia dintre parti,neexecutarea uneia dintre clauzele contractuale. (10) Alte clauze:locul de executare a obligatiilor, modalitati de receptie,garantii privind calitatea,conditii de ambalare marcare etichetare,transportul,clauze asiguratorii. (11)dispozitii finale:clauza de confidentialitate;litigii si jurisdictie;prelungirea sau modificarea.

5. marca:caracteristici :-perceptibilitate ridicata=grafica utilizata,amplasament,caracterul lizibil si estetic;-omogenitate=constructia marcii astfel incat sa dea impresia unui intreg;-distinctie=un plus de originalitate care sa-i sporeasca perceptibilitatea in raport cu alte marci;-putere de evocare=determinata de caracteristicile produselor sau serviciilor ce vor fi promovate;-personalitate=data de simboluri capabile sa-i asigure viabilitatea.-capacitate de memorizare=constructia marcii astfel incat sa fie retinuta mai usor;-notorietate=marca trebuie sa reziste in timp;-asociativitate=posibilitatea includerii intro strategie ce dezvolta si alte imagini ale firmei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Management si Tehnici in Afaceri Economice.docx