Managementul Exploatatiei Agricole

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Managementul Exploatatiei Agricole.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

MANAGEMENTUL EXPLOATATIEI AGRICOLE

1) MEA este o disciplina economica,care are la baza tipurile si formele de exploatatii din agricultura romaneasca.Printre componentele disciplinei se regasesc:-manag exercitat pe tipuri de exploatatii

-organizarea structurala managerial si de productie a expl agricole

-dimensiunea (supr de teren sau efectivul de animale pe tipuri de exploatatii)

-metode de determinare a dimensiunii optime a exploatatiilor

-manag strategic al exploatatiilor:strategii,prognozarea prod medii

-elaborarea planului de afaceri,programele de productie,forme ale structurii,metode de optimizare a structurii de productie

-manag factorilor de productie,tipuri de factori,clasificarea,functiile de productie utilizate pt stabilirea niv optim al factorilor de prod

-manag resurselor fin:categorii de folosinta,si descrierea lor

-manag fortei de munk:disponibilitati de forta de munk;necesitati de forta de munk-metode de stabilire a nr de angajati permanenti sau zilieri si sezonieri in expl agricole

-manag sist de productie:sist de prod in cultura plantelor;sist de prod in cresterea animalelor.

-manag riscului unde avem pb de teorie in dom cunoasterii fact care infl riscul,tipuri de riscuri,indicatori de masurare al riscului si metode de reducere a impactului riscului

2)Exploatatia Agricola-entitate fctionala si domeniul de exercitare a managementului”Definitie:In agricultura romaneasca,in urma proc de constituire a prop private asupra prop pamantului,s-au format diverse tipuri de entitati,care poarta denumiri diferite,cum ar fi:exploatatia Agricola,unitatea Agricola,ferma,intrep Agricola.Intre aceste entitati exista diferentieri in ceea ce priveste continutul lor si modul de exercitare a managementului.In general o unit Agricola este un loc in kre se combina factorii de productie pt a se obt produse agricole.Combinarea factorilor si utilizarea rationala a acestora,precum si alte decizii,apartin intreprinzatorului,managerului sau sefului de exploatatie.Atat in tara noastra cat si in alte tari UE se folosesc 2 concepte:exploatatia familiala in intreprindere.

In cazul fiecarui tip exista insa diferentieri priv comportamentul exploatatiei si a gradului in kre aceasta este integrate in fluxurile economice.

In UE exploatatia familiala repr o unitate kre asigura nevoile familiei fiind cunoscuta k o afacere a acesteia.

In Romania,expl familiala este recunoscuta k fiind o gospodarie individuala cu o active partial comerciala sau deloc comerciala cu o dimensiune redusa,cu forta de munk asigurata de membrii familiei fara a fi vb d munk salariata.

Intreprinderea este o unitate de dimensiuni mari ,in kre se combina fact de prod pt a se obt prod agroalimentare,este organizata potrivit anumitor cerinte juridice,economice,sociale,tehnologice si managerial.

Exista 2 tipuri de intreprinderi:individuala(decizia apartine unei sg pers) si asociativa(decizia apartine unui grup de pers).

Trasaturile intreprinderii:

-este un patrimoniu

-are contabilitate proprie

-are forta de munk salariata

-are organizare structurala manageriala si de productie.

Diferentele dintre expl familiala si intrepr sunt:

-forta de munk e nesalariala la expl agr,in schimb intr-o intrep e salariala

-in expl familial finalitatea o repr venitul,iar in intrep venitul

Tipuri si forme de exploatatii in agricultura romaneasca:

-exploatatia familiala(gospodarie individuala)s-a constituit potrivit legii 18/1991-legea fondului funciar;s-a format prin desfiintarea fostelor CAP-uri.

-asociatiile agricole s-au format potrivit legii 36/1991-legea asocierii in agricultura;s-au format sub 2 forme:asociatie familiala kre inseamna o expl fara personalitate juridical,constituita prin consimtamantul mai multor detinatori de teren si soc Agricola kre este pers juridica.

-soc com agricole pe actiuni,legea 15/1990 prin transformarea fostelor IAS-uri

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Exploatatiei Agricole.doc