Managementul Productiei

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Aceasta fituica rezuma Managementul Productiei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Subiectul4. Tipurile de productie industrial

Tipul de productie reprezinta o stare functional a unei intreprinderi sau a unei verigi de productie determinate de totalitatea factorilor tehnici si organizatorici care caracterizeaza.

Caracteristici:

-marimea si stabilitatea nomenclatorului produselor executate

-volumul productiei pe fiecare pozitie din nomenclator

-gradul de specializare al locurilor de munca

-modul de deplasare al produselor intre diferitele locuri de munca

In functie de aceste caracteristici exista 3 tipuri de productie:

1.in masa

2. in serie: -mare, mijlocie, mica

3. individuala

1. Productia in masa

Principala conditie a existentei acestui tip de productie o constituie asigurarea incarcarii fiecarui loc de munca cu o anumita lucrare tehnologica executata la un sg fel de produs.

In functie de cele 5 aspecte care defines fiecare tip de productie, se pot stabili principalele trasaturi ale productiei in masa:

1) nomenclatura productiei executat este excesiv de redusa. Cuprinde un singur fel de produs, pot exista si 2 feluri de produse cu o pondere majoritara a unui dintre ele.

2) volumul productiei pe fiecare pozitie din nomenclator este foarte mare.

3) Stabilitatea in timp a nomenclatorului volumului si structurii productiei este mare. Modificarile acestora de la un an la altul sau intre diferite perioade partiale din acelasi an sunt foarte reduse, uneori inexistente.

4) Specializarea locurilor de munca in executarea unei anumite lucrari tehnologice la un singur fel de produs pe o perioada indelungata. In aceste conditii, muncitorii are deserves aceste locuri de munca si utilajele din dotarea locurilor de munca au un grad ridicat de specializare pe produs.

5) Deplasarea produselor intre locurile de munca se face individual.(bucata cu bucata).

2. Productia in serie

Caracterizata prin faptul ca la fiecare loc de munca se executa operatii care fac parte din procesele tehnologice ale mai multor feluri de produse.

In functie de tipurile de produse executate pe fiecare loc de munca, productia in serie poate fi: mare, mijlocie si mica.

Trasaturile productiei in serie difera in functie de varianta astfel incat productia in serie mare se apropie de productia in masa in timp ce productia in serie mica se apropie de productia individuala.

Pot fi sintetizate urm. trasaturi:

1) Nomenclatura prod. executate, comparative cu productia in masa, pezinta o crestere importanta de la seria mare spre seria mica. Pentru seria mare se pot executa intre 2 sau 6 tipuri/feluri de produse. Pt seria mijlocie 6-10 tipuri iar pt seria mica 10-20 tipuri.

2) Volumul productiei pe fiecare pozitie din nomenclator comparative cu productia in masa este mai mic. Prezinta o scadere semnificativa de la seria mare spre seria mica.

3)Stabilitatea in timp a nomenclaturii volumului si structurii productiei este relative redusa. Modificarile care apar de la an la an sau in cadrul aceluiasi an cresc semnificativ de la seria mare spre seria mica.

4)Lipsa unei specializari depline a locurilor de munca, utilajele si muncitorii din cadrul acestor locuri de munca avand un grad redus de specializare pe produs in cazul seriilor mari si un character universal in cazul serviciilor mijlocii si mici.

5) Deplasarea produselor intre locurile de munca se realizeaza pe loturi de productie sau de transport cu marimi variabile (exceptie: pt prod in seria mare se poate realize deplasarea buc. cu buc.)

3. Productia individuala

Caracterizata prin executarea in cadrul unui loc de munca a unui nr. f mare de tipuri de produse.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Productiei.doc