Managementul Riscurilor in Afaceri

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Managementul Riscurilor in Afaceri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1. Analiza definitiilor notiunii de risc

Antreprenorul este persoana care risca, manifesta initiativa, adopta decizii, introduce inovatii si risca. Drept actegorie economica riscul reprezinta un eveniment care poate avea loc sau nu.Ca rezultat al indeplinirii acestui eveniment consecintele pot fi de 3tipuri: negative-ce se manifeste prin dauna esec faliment sau pierdere, zero-prin care nu se obtine nici pierdere nici cistig, positive- ce se manifesta prin cistiga sau beneficii.

In teoria clasica, riscul este tratat ca o probabilitate matematica de pierderi, care pot aparea in cazul primirii unei decizii incorecte, riscul apare ca o dauna fiind consecinta unei decizii gresite. In teoria neoclasica bazele riscului: antreprenorul, activind n conditii de incertitudine priemeste un profit care este o variabila neconstatnta si incheind contractul trebuie sa se conduca de 2 criterii: marimea profitului preconizat si marimea abaterilor posibile de la venitul preconizat. Riscul poate fi descries prin intermediul urmatoarelor caracteristici: pericol, supunerea riscului, sensibilitatea fata de risc si gradul de interconexiune cu alte riscuri. Riscul este component a economiei de piata si poate aparea in orice moment adtorita:jocului permanenet al cererii si ofertei pe piata, concurenta intre agentii economici,fluctuatii valutare,modificarea cotatiilor bursiere.

Caracteristicile situatiei de risc: caracterul intimplator al evenimentelor care determina acea varianta, a carei probabilitate de realizare este maxima, existent solutiilor alternative, probabilitatea de a avea pierderi sau venituri mari.

2. Functiile riscului

Grupa 1 Functia inovationala – stimularea gasirii unor noi solutii, netraditionale la problemele care stau in fata antrerenorului.Implementarea functiei se realizeaz prin intermediul aplicarii metodelor de stimulare a creativitatii – brainstorming,matricea descoperirilor.

Functia reglatorie – a. constructive-capacitatea antreprenorului de a merge la risc, dar prin utilizarea unei baze informationale complexe,primirea deciziilor coelctive,care contribuie la maximizarea rezultatelor obtinute. b. distructiva-cind riscul se manifesta ca un subiectivism in cazul lipsei informationale,fara cercetarea factorilor interni si externi de influenta asupra active antreprenoriale.

Functia de aparare – atreprenorul reactioneaza normal la situatia de risc care duce la esec.

Functia analitica – antreprenorul in situatia de risc analizeaza mai multe solutii si consecintele lor, ianinte de a adopta una din acestea, utilizind metode statistice,matematice,experienta si intuitive.

Grupa 2 Functia stimulatorie – faptul ca prin intermediul investitiilor riscante # stimuleaza progresul tehnico-stiintific,majorarea locurilor de munca,dezvoltarea procesului commercial-tehnologic.

Functia de aparare – vizeaza cautarea mijloacelor si formelor de protejare de la urmatrile posibilie nedorite, care vor stabiliza activitatea lor antreprenoriala.

Functia de preintimpinare – utilizarea mijloacelor intreprinderii pu micsorarea gradului si urmarilor riscului (fonduri de risc)

Functia compensatorie – crearea fondurilor tinte in forma baneasca,care asigura compensarea pierderilor suportate din cauza unor fenomene negative imprevizibile,acordarea ajutorului material lucratorilor intreprinderii care in urma desfasurarii activitatii sale,le-a afectat negative viata,sanatatea.

Functia de gestionare a investitiilor riscante si a relatiilor social-riscante se exprima prin functionarea managementului riscului(system de gestionare rationala a marimii riscului, a investitiilor riscante cu scopul asigurarii stabilitatii financare a intreprinderii).

Functia de control – crearea si utilizarea sistemului de control al parametrilor calitativi si cantitativi a proceselor riscante ce apar la intreprindere, a formarii si utilizarii fondurilor de riscuri.

Functia sociala – de realizeaza in procesul securizarii materiale a angajatilor , atrasi in active riscanta, pe calea platii compensatiilor, asigurind sustinerea nivelului lor de viata.

3. Caracteristica factorilor interni de influenta asupra riscului

Factorii interni sunt cei care apar in interiorul firmei si care influenteaza doar activitatea ei

a. strategia firmei – directive generala de activitate a firmei pu o perioada indelungata de timp, ce poarta un character obligatoriu de realizare, insa paote fi modificata in functie de factorii mediului intern si extern a intreprinderii

b.Resursele si utilizarea lor- orice intreprindere utilizeaza urmatoarele resurse: umane materiale financiare informationale, modalitatea folosirii acestor resurse genereaza intreprinderii un set de riscuri care influenteaza rezultatul final scontat.folosirea rationala a resurselor este prioritatea managementului firmei care prin intermediului functiilor sale specific poate contribui la diminuarea riscurilor

c. Calitatea si nivelul de folosire a marketingului – ideplineste functia de informator pu managementul firmei Daca lucratorii compartimentului de marketing nu sunt sufficient de competent, ei genereaza un set intreg de riscuri, daca exista gestiune corecta dar cu informatii gresite exista generare de riscuri.

d. Managementul firmei

4. Analiza SWOT – metoda de elaborare si modificare a strategiei firmei

Analiza SWOT ofera o radiografie a companiei la un moment dat. Astfel, analiza SWOT constituie cea mai importanta tehnica manageriala utilizata pentru intelegerea pozitiei strategice a unei organizatii pentru ca:ofera un tablou cuprinzator ce arata valorile interne si punctele critice interne ale organizatiei (valori si puncte critice care sunt definite in raport cu obiectivele pe care trebuie sa le atinga organizatia, si anvergura lor);ajuta managementul sa identifice fortele externe care influenteaza, pozitiv sau negativ, succesul organizatiei catre atingerea obiectivului propus;ajuta managementul sa obtina un raspuns la intrebarea: “Putem sa mergem pe calea aceasta pentru atingerea obiectivului organizatiei ?”;ajuta sa se evidentieze rapid punctele forte si punctele de slabiciune ale companiei/organizatiei;ajuta la cunoasterea si intelegerea contextului larg in care functioneaza organizatia.Denumirea provine din limba engleza si este un acronim cu urmatoarea semnificatie: Strengths (puncte tari), Weaknesses (puncte slabe), Opportunities (oportunitati), Threats (amenintari).

Punctele tari si punctele slabe sunt elemente din interiorul companiei asupra carora avem un control direct, in timp ce oportunitatile si amenintarile vin din mediul exterior si ne pot influenta pozitiv sau negativ, in functie de cat de dinamica este compania si de cat de prevazator suntem atunci cand luam deciziile.

Acest instrument ne ajuta sa construim o imagine de ansamblu a afacerii astfel incat sa valorificam punctele tari si oportunitatile pe de o parte si pe de alta parte sa reducem sau chiar sa indepartam punctele slabe si amenintarile.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Riscurilor in Afaceri.doc