MRU 1

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma MRU 1.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 15 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Necesitatea activit de recrut a res umane:

- poate fi strategica (rasp unor cerinte pe term lung: posturi noi, restructurare, etc), poate rasp unor urgen temporare sau unor cerinte conjuncturale (imbolnaviri, satisf serv militar, etc)

- recrut poate avea un caract perm si sistematic (organiz are avantaj mentin unui contact perm cu piata muncii).

- recrut poate fi spontana (indiv se orienteaza spre o anumita organiz) sau provocata (organiz vrea sa ocupe un anumit post).

Definitii:

- proc de cautare, de localiz, de identif si de atrag a candid potentiali, din care urm sa fie alesi candid care in final coresp cerintelor posturilor vacante.

- proc manag de mentin si dezvolt a celor mai adecvate surse interne si externe nec asig cu personal competitiv in vederea realiz ob organiz.

2) Recrutarea – activit de baza a proc de asig cu personal:

- asig cu personal a unei organiz, numita angajare, cuprinde mai multe activit de baza: planif res umane, recrutarea si selectia personalului.

- recrut trebuie sa aiba prioritate, deoarece o selectie a personal efic nu se poate face decat daca proc de recrut asig un nr suf de mare de candidati competitivi.

- recrut res umane are in ved analiza post si proiect muncii, deoarece rezult de baza ale acestor activit (descrierile si specific posturilor) sunt esentiale in proc de recrut a personal.

- recrut pers urm in mod logic planif res umane, deoarece are drept scop identif si atrag candid competitivi pt complet nec net sau a nevoilor suplim de pers.

3) Factorii externi si interni ai recrutarii:

- cond si schimbarile de pe piata muncii: manifest si modif in timp ale acesteia au o infl deosebit asupra recrut pers.

- capacit sist de preg si dezvolt a res umane precum si modelele educationale.

- atractia zonei sau a localit, precum si benef aditionale sau facilit locale: locuinta, transport, magazine, etc.

- cadrul legislativ sau juridic care reglem dif aspecte ale proc de asig cu pers, inclusiv ale activit de recrut , pentru a se elimina discriminarile, practicile ilegale, etc.

- sindicatele

- imaginea sau reputatia organizatiei: poate fi pozitiva sau negativa, poate atrage sau respinge potentialii candidati.

- pref potentialilor candidati pt anumite dom de activit, organiz, posturi, etc.

- ob organizationale cu privire la man res umane

- cultura organiz infl pozitiv dorinta de recrut si angaj a candid.

- pol si practici manag din dom res umane care reprez cod de conduita al organiz in acest dom si care afect atat proc de recrut cat si potentialii angajati.

- crit polit, etnice sau de alta natura

- cerinte absolut nec pe care organiz le considera ca trebuie sa le indeplin solocitantii post vacante.

- sit econ-fin a organiz: recrut pers antren unele res si pp anumite chelt.

- alti factori cum sunt: descrierea confuz sau redact mai putin clara a caract post; necesit de a identif si de a atrage o parte din pot candid in mod confidential; nivel mai redus al recomp platite in compar cu cel practicat de alte organiz pt posturi si calif similare; etc.

Decizia de accept a unul loc de munca este infl de 3 fact principali:

- fact obiectivi: salariu, natura muncii, localiz, oportunit de avansare. De aceea recrut pers trebuie conceputa ca o activit de marketing care sa prez post vacante a.i. sa fie cat mai atractive.

- factori subiectivi: care determ ca o organiz sa fie pref altora si de care, pers in cautarea slujbei nu este constienta.

- fact de recrut: candid neexperim tind sa se lase infl de atitud specialistului in recrut si sa asimil comportam acestuia climatului organiz.

Fisiere in arhiva (4):

  • Cap 6.doc
  • Cap 7.doc
  • Cap 8.doc
  • Cap 9.doc

Alte informatii

Capitolele 6-9