Organizarea Structurala a Intreprinderii

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Organizarea Structurala a Intreprinderii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

ORGANIZAREA STRUCTURALA A INTREPRINDERII org unei firme poate fi abordata sub 2 forme princ: a) org procesuala; b) org structurala. A) org procesuala consta in esenta in stabilireea princ categ de munca si a proceselor necesare realiz ansamblului de obiective. Rezultatul acestei forme de organiz il repr delimitarea funct; activit; atrib si sarcinilor. B) org structurala consta in gruparea funct, atrib si sarcinilor in fct de anum crit si repatiz acestora pe subdiv organizatorice in scopul realiz lor pe grupuri de pers. Rezultatul acestei forme de org il repr struct organizatorik (organigrama). Str organizat se desf ca ansamblul posturilor, al subdiviz organizat si al rel dintre acestea; astfel constituie si reglementate incat sa asigure premisele organizat necesare obt performantelor prestabilite. Str organiz se imparte in 2 mari categ: a) str oraniz de manag (functionala); b) str organiz de productie (operationala). A) str functionala reuneste ansamblul posturilor din sist de manag, compartimentelor functionale si rel organizatorice astfel constituite incat sa se asig cond eco, tehnice si de personal, necesare desfasurarii procesului managerial si a proceselor de executie. B) struct operationala desemneaza totalit posturilor compartimentelor si rel organizat prin care se asig realiz dir a prod si serv care intra in obiectivul de actiuni al unit eco. Elem componente ale struct manageriale. Prezentate intr’o succesiune logica aceste componente sunt: * postul; * functia;*compartimentul;*rel organizatorice;*nivelul ierarhic.

Postul repr cea mai simpla subdiviz organizat si poate fi prin ansamblul obiectivelor, sarcinilor, competentelor si responsabilit asociate care i mod permanent revin spre exercitare la locul de munca al unui salariat. Obiectivele postului se realiz prin sarcini si atributii. Sarcina este cea mai mica unit de munca individuala care repr o actiune clar formulata ce se desfasoara dupa o procedura stabilita. Atributia este ansamblul de sarcini identice necesare pt realiz unei parti dintr’o activ. Competenta organiz sau autorit formala: aceasta def limite in cadrul carora titularul de post are posibilit sa actioneze in vederea realiz obiectivelului individual. Aceasta forma de competenta se acorda titularului de post fiind oficializata prin reglemetari, acte normative int, decizii ale conducerii, etc. Aceasta forma de autorit poate fi la randul ei: *ierarhica- se exercita supra persoanelor si se concretizeaza in declansarea unor act sau decizii cu caract imperativ si se intalneste in domeniul operational; * functionala- se exercita asupra unor activ fiind concretizata in proceduri, intructiuni metodologice privind ecetuarea anumitor atributii de specialit, de catre personalul din alte compartimente de activ din firma. Pe langa autorit formala, fiecare ocupant al postului tre sa posede si autorit informala ( prefesionala) expr de nivelul de pregatire in domeniu, de experienta de care dispune o pers, prin care dobandeste rec, contrib pers la realiz obiectivelor unit. Responsabili este obligatia de a indeplini sarcini sau atrib de a realiz obiectivele individuale care revin fiecarui post. Functia cuprinde totalit posturilor care prezinta caract princ asemanatoare dpdv al sferei de cuprindere al autorit si al responsabil. Dupa nat competentelor, responsabilit si sarcinilor, funct pot fi: *de conducere;* de executie. Fct de conducere se cract prin implicarea titularilor de post in luarea deciziilor cu privire la activit altor componenti ai unit eco si are o sfera mai larga de competente si responsabil in exercitarea funct manag. Fct de executie se caract prin competente si responsabilit limitate, nu exercita funct ale manag, are ca prind sarcina sa transpuna in prcatica deciziile adoptate de ocupantii posturilor cu funct de conducere. Compartimentele sunt componente ale str +> din agregarea unor posturi si funct care indeplinesc sarcini omogene sau complementare, contribuie la realiz acelorasi obiective, solicita un ansamblu de met si tehnici specifice si sunt subordonate ierarhic unui conducator. In rap de obiectivele pe care le au compartim pot fi impartite in: * operationale; * functionale. Compart operationale contribuie in mod efectiv la obt productiei i realiz prestarilor de servicii (comp de prod). Compart functionale preg si satb obiectivele unit, fundamenteaza deciziile adoptate de organismele si posturile de manag alfate la niveluri superioare si medii, adigurand in acelasi timp, asistenta de specialit comp operat.

Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Structurala a Intreprinderii.doc