Rezolvari Intrebari Management

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Rezolvari Intrebari Management.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

TEMA 21- CAUZE ALE NERESPECTARII ETICII

Nerespectarea eticii apare si se extinde in sistemele si mediile in care nu exista legi sau cele care exista sunt defectuoase, unde controlul este defectuos sau nu functioneaza, unde gradul de cultura este scazut, unde o serie de factori interni sau externi au viciat de-a lungul timpului mediul.

Exista o serie de factori cu influenta directa asupra nerespectarii principiilor etice.

a) Lacomia pentru obtinerea unor mari castiguri personale

Dorinta exagerata de castig provoaca un comportament neetic. Cei care pun pe primul loc propria bunastare, indiferent de raul pe care il poate produce colegilor, sau chiar societatii promoveaza practici care contravin eticii. Tinand cont de acest aspect, este foarte important sa se acorde atentie in momentul selectionarii angajatilor si sa se depuna eforturi pentru indepartarea persoanelor cu un nivel moral scazut.

b) Valorile individuale in conflict cu scopurile firmei

Conflictele de natura etica apar atunci cand o firma urmareste scopuri sau utilizeaza metode ce nu sunt acceptate de unii dintre angajatii sai. Angajatii ce protesteaza, incearca sa gaseasca in interiorul firmei metode de rezolvare a problemelor aparute in conflict cu etica. In cazul nerezolvarii problemelor la nivelul firmei, dupa ce a esuat in a convinge firma sa corecteze neregulile, angajatul poate face public abuzul. In toate aceste aspecte managerii sunt garantii ca o firma va actiona sau nu etic. In calitate de participanti la procesul de elaborare a politicii firmei au multe ocazii de a stabilii o atitudine etica pentru firma lor. Valori precum responsabilitatea, onestitatae, capacitatae, imaginatia, logica, ambitia, asigura prin puterea exemplului propriului comportament o conducere etica, managerul influentand in cea mai mare parte comportamentul etic al angajatului.

c) Presiunile concurentiale, aviditatea de succes prin orice mijloc

Cand firmele sunt presate de concurenta puternica, ele se pot angaja in activitati neetice pentru a-si invinge concurentii. Daca concurenta foloseste mijloace neloiale exista riscul ca managerii corecti sa fie pusi in situatia de a face compromisuri pentru a rezista in fata procedeelor neloiale ale firmei concurente.

d) Contradictii interculturale

Cele mai dificile probleme etice apar atunci cand firmele fac afaceri pe diferite piete externe, unde standardele etice difera de cele din tara de origine sau unde guvernele sunt represive. In aceste conditii, ceea ce se considera etic intr-o tara este considerat neetic in alta.

TEMA 22- INTREPRINDEREA SI SUBSISTEMELE ACESTEIA

*Def. intreprindere - Intreprinderea constituie o unitate de baza a vietii socio-economice, fiind laboratorul de produse, servicii, si idei care contribuie la satisfacerea cerintelor dinamice ale omului, la progresul si prosperitatea societatii.

*Subsistemele intreprinderii – Intreprinderea poate fi considerata ca un sistem compus din urmatoarele subsisteme: operational, informational, decizional, relational.

a) Subsistemul operational

Are un rol important in determinarea performantelor intreprinderii, combinand resursele pentru utilizarea lor rationala si valorificarea cu eficienta maxima. In intreprinderile industriale subsistemul operational cuprinde factorii care concura la combinarea fluxurilor materiale si tehnologice in vederea utilizarii masinilor si instalatiilor cu ce a energiei, materiei prime, combustibililului, mainii de lucru pentru obtinerea produsului finit: produse sau servicii.

In domeniul afacerilor economice internationale acest subsistem cuprinde compartimentele comerciale incadrate cu specialisti in negociere si contractare.

b) Subsistemul informational

Asigura circulatia informatiilor interne, a celor din si catre exterior, precum si prelucrarea si sistematizarea operativa a acestora. A capatat o importanta deosebita in perioada societatii informatice prin folosirea tehnicii moderne de calcul si comunicare. Fara o organizare informationala moderna, nici o institutie nu mai poate face fata cerintelor in conditii de competivitate. Celelalte subsisteme pot functioana cu eficienta sporita doar pe baza unui sistem informational bine pus la punct.

c) Subsistemul decizional

Costituie compartimentul de importanta esentiala in realizarea unei functii importante, aceeea de fundamentare si luarea deciziilor in operatiunile curente, in stabilirea unei strategii viabile de durata. Fundamentarea stiintifica a deciziei poate fi realizata ca urmare a competentei profesionale a decidentului, a folosirii unor metode logice si statistico-matematice care sa permita stabilirea unor variante cat mai eficiente. Uneori intr-un mediu dinamic cum este cel contemporan, din care criza si fenomenele de instabilitate nu lipsesc, subsistemul decizional este pus in situatia de a face ajustari, de a frana anumite dezvoltari, de a recurge la inlocuiri in domeniul tehnic, care se soldeaza cu somaj si tensiuni.

d) Subsistemul relational al intreprinderii

Vizeaza relatiile dintre salariati, dintre acestia si patronat si manager. In acelasi timp vizeaza si raporturile dintr-un mediu socio-economic din care isi recruteaza lucratorii, clientii, furnizorii, colaboratorii. Problematica referitoare la pozitia intreprinderii in raport cu mediul social in care isi desfasoara activitatea opereaza cu o serie de concepte:

* Etica profesionala corespunzator careia managerii acorda o atentie deosebita semnificatiei morale a actiunilor intreprinderilor si a consecintelor acestora asupra societatii. Are ca element central reflectarea morala si ca termen de referinta, comportamentul unei intreprinderi sau al persoanelor din cadrul acesteia.

* Responsabilitatea sociala presupune cadeciziile da fie luate in conformitate cu anumite standarde pentru a avea efecte favorabile asupra celor interesati in activitatae intreprinderii.

* Sensibilitatea sociala se defineste prin dezvoltarea proceselor decizionale cu ajutorul carora sunt anticipate si orientate politicile si practicile intreprinderii, in vederea adoptarii unei conduite corecte a acesteia din punct de vedere social.

Etica profesionala, responsabilitatea si sensibilitatea sociala constituie politica sociala a intreprinderii prin care se defineste comportamentul unitatii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Rezolvari Intrebari Management.doc

Alte informatii

Master 1 Braila