Subiecte E-Organization

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte E-Organization.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 5 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

Sb.1.

1. Definiţi conceptul de „sistem informaţional” şi prezentaţi semnificaţia elementelor sale componente.

Sistem informational-un ansamblu structurat de elemente care ofera informatii celor interesati.

-un ansamblu de componente, care actioneaza in bazaunor relatii de cauzalitate, in vederea culegerii si prelucrarii datelorsi informatiilor, necesare la nivelul decisional si operational.

Sistemul informational reuneste un ansamblu de elemente interdependente, asuora carora actioneaza o serie de evenimente, atat in mediul organizational, cat si din cel extern, elementele sunt:

Datele – pag 47-48

Datele – reprezinta ansambluri de simboluri, exprimate sub forma numerica, litere,sunete, imagini etc. susceptibile de a fi percepute de fiinta umana. La nivelul unei organizatii, datele pot exprima de exemplu, (fenomene economice, juridice, sociale, teritoriale, politice etc.).De aceea, indentificand datele, desemnam in fapt, ansamblul simbolurilor representative ale unei informatii potentiale.

Informatiile- se refera numai la acele date, care aduc elementenoi destinatarului lor, care modifica perceptia asupra realitatii si readuc gradul de incertitudine (necunoastere) asupra acesteia. Se desprinde, asdar , concluzia potrivit careia, infomatiile formeaza o submultime inclusa in multimea datelor. Important de precizat, in aceasta abordare este ca, notiunea de destinatie este relative destinatarului ei, in sensul ca ceea ce reprezinta informatia pentru unul, nu este obligatoriu informative pentru altul. Aceasta deoarece informatia ia in considerare intotdeauna semnificatia fenomenului real pe care-l surprinde, semnificatie care in mod fundamental, difera in functie de perceptia proprie a utilizatorului. Informatia are asadar, un puternic character de subiectivism.

2. Definiţi şi exemplificaţi deficienţele generale şi specifice ale sistemelor informaţionale.

Pag 52-53

O problema esentiala n functionarea oricarui sistem informational o reprezinta neceistatea indentificarii principalelor deficient care se manifesta in cadrul sau, precum si adoptarea celor mai bune solutii pentru minimizarea efectului lor, asupra organizatiei, precum si asupra sistemului sau de management.

Cele mai cunoscute deficiente, reunite sunb titulatura de “generale”, deoarece caracterizeaza orice sistem informational, indiferent de specificul organizatiei, sunt:

a. Distorsiunea – se refera la modificarea in mod neintentionat a continutului informatiei de-a lungul circuitului informational pe care il parcurge. Cele mai multe cazuri in care apare aceasta deficient sunt generate de o intelegere eronata a unei informatii, fara a exista insa aceasta intentie din parta sursei de transmitere.

b. Filtrajul – reprezinta din punct de vedere al semnificatiei, antonimul distorsiunii, in sensul ca informatia este modificata in mod intentionat fie direct de la sursa, fie in alte puncte aflate pe circuitul informational. Un exmplu de filtrare a informatiei este atunci cand un angajat furnizeaza un anume raport- altei persoane sau compartiment – al carui continut este modificat intentionat, conform unui interes personal sau de grup.

In concluzie ambele deficient – distorsiunea si filtrajul – se manifesta prin modificarea continutului informatiei din punct de vedere al perturbarii functionarii sistemului informational al organizatiei fiind la fel de “nocive”, prin prisma efectelor pe care le produc. Fenomenele de distorsiune si filtraj fac referire la continutul informatiei, dare le trebuie privite intr-un context mult mai larg, in care luam considerare aria de utilizare a informatiei , legaturile cu mediul, gradul de abstractizare periodicitatea utilizarii, urgent etc.

c. Redundanta – se refera la inregistrarea in mod repetat a acelorasi informatii, sau a unora asemanatoare, pe acelasi support de memorare, sau pe suporturi diferite . De exemplu la nivelul unei primarii, introducerea unor informatii referitoare la planul general de urbanism al orasului intr-o baza de date trebuie sa se realizeze o singura data, ele putand fi utile, atat directiei de investitii, cat si directiei de urbanism si amenajarea teritoriului. Din punct de vedere informational. Totusi in practica este necesara mentinerea unei redundante minime si controlate, un exemplu in acest sens , fiind crearea fisierelor de tip arhiva, pentru memorarea pe termen lung a unor informatii, sau restaurarea altora, atunci cand au fost alterate fisierele de stare (temporare) care le contineau.

d. Aglomerarea canalelor informationale- reflecta o perturbare in functionarea sistemului informational , care consta in vehicularea unui volum de informatii mai mare decat este necesar de-a lungul circuitelor, precum si in transimiterea catre anumite destinatii (sefi de compartimente, directori, manageri etc.) a unor informatii care nu intra in sfera lor de competenta.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte E-Organization.doc