Subiecte Management - Master

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Management - Master.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1. DEFINITIA MANAGEMENTULUI in conceptia urmatorilor:

Alexandru Puiu: ”un sistem de concepte si metode prin care se realizeaza conducerea unei entitati micro sau macro:ec., cultural-stiintifica,politica si sociala, in vederea atingerii unor performante ridicate si durabile.”

Peter Drucker: ”este echivalent cu persoanele de conducere” ” Managerul directioneaza activitatea celorlalti si isi realizeaza activitatea determinandu-i pe ceilalti sa si-orealizeze pe a lor.”

Jean Gerbier: ”inseamna organizare,arta de a conduce, de a administra, deci conducere.”

A. Mackenzie: ”reprezinta realizarea prin altii a obiectivelor propuse,managerii operand cu ide,lucruri,oameni.”

Joseph Massie: ”reprezinta arta conducatorilor de a realiza unele lucruri folosind eforturile altor oameni.”

Konosuka Matsushita: ”este arta de a mobiliza si de a canaliza intreaga inteligenta a tuturor in serviciul scopului urmarit de întreprindere.”

Leslie W. Rue: ”implica ghidarea sau orientarea unui grup de oameni spre scopuri sau obiective organizationale.”

2.FUNCTIILE MANAGEMENTULUI

Stabilirea obiectivelor unitatii conduse sa se faca prin metode stiintifice si nu prin cele empirice,”lautaresti”care numai in mod cu totul intimplator pot duce la performante durabile.O atentie deosebita trebuie acordata obiectivelor pe termen lung care au caracter strategic si ofera durabilitate actiunilor initiate.

Organizarea determina repartizarea si implementarea activitatilor pe compartimente si locuri de munca pt. a corespunde cel mai bine obiectivelor propuse.Se particularizeaza in functie de : domeniul de activitate, Marimea unitatii etc.

Resursele umane presupun: - selectarea personalului cu calitati morale si profesionale corespunzatoare; - perfectionarea acestuia; - motivatia salariatilor in vederea obtinerii unor performante ridicate; - promovarea in functii de executie si de conducere pe criterii corecte; - sanctionarea daca necesitatile o impun.

Comunicarea = procesul care asigura circulatia corecta a informatiilor in interiorul si in exteriorul unitatii.Cine detine informatia cea mai completa, in modul cel mai operativ detine puterea.

Prognoza si planificarea resurselor precum si a metodelor si instrumentelor prin care se va actiona in vederea realizarii obiectivelor propuse.

Decizia studierea si analiza situatiei existente si a mutatiilor probabile ce se vor produce in viitor, luarea deciziei prin selectarea din mai multe variante posibile a celei optime.

Controlul urmareste in ce masura realizarile obtinute corespund standardelor preconizate, factorii ce au concurat la realizarea obiectivelor proprii, cauzele nerealizarilor, se propun masuri corective , se pot identifica solutii pt. depasirea standardelorstabilite initial.

3.CERINTELE MANAGEMENTULUI PERFORMANT

-sa constituie un cadru propice pt. formarea si cultivarea elitelor din randul carora se recruteaza conducatorii performeri; ridicarea permanenta a nivelului profesional, al competentei tuturor lucratorilor.

-mentinerea si dezvoltarea unui climat de colaborare intre conducatori si condusi, a unei atmosfere participative la progresul intreprinderii, ceea ce duce la evitarea tensiunilor ce macina entitatea respectiva.

-solutii de cointeresare materiala si morala, care sa mentina motivatia ridicata a tuturor lucratorilor pt. progresul intreprinderii, ceea ce duce si la o mare stabilitate a fortei de munca.

-managementul trebuie situat in conditiile progresului stiintific, dinamic si ca atare trebuie sa incurajeze creativitatea, inovatia.

-sa situeze intreprinderea intr-un sistem de raporturi sociale , intr-o strategie nationala si internationala coerenta.

-dimensiunea de afaceri a conducerii este cea care ii confera unei intreprinderi un grad mai ridicat sau mai scazut de competitivitate, de eficienta.

4.RAPORTUL MANAGERI-LEADERI

Leaderii : sunt manageri sau orice alte persoane cu o capacitate deosebita de a conduce colective cat mai largi, inclusiv popoare, care isi motiveaza puternic subalternii si ii canalizeaza in vederea atingerii unui anumit scop; ei sunt oameni care au harul de a influenta destinul cat mai multor persoane.

- sunt cei care conduc un popor, o comunitate, un partid, o organizatie, o mare întreprindere prin valoroase trasaturi umane cum ar fi : talentul de a reuni oamenii, de a-i face sa actioneze impreuna pt. un scop comun de a se simti impliniti prin obtinerea unor performante remarcabile.

- leaderii nu sunt intotdeauna manageri ci pot fi pur si simplu primii in breansa lor.

5.TIPURI DE MANAGERI IN FUNCTIE DE STILUL DE CONDUCERE

I ) Managerul conducator se distinge printr-un talent nativ deosebit, printr-o mare capacitate de luare a deciziilor, este penetrant in relatiile cu oamenii, respectat atat la nivelele superioare, cat si inferioare; se bucura de un inalt prestigiu si de o mare autoritate. Este ”nascut” , ”nu facut”.

Managerul constructor se caracterizeaza printr-un echilibru intre calitatile native si cele formative, prelevand totusi ultimele, este meticulos in tot ceea ce intreprinde, fiind preocupat de fundamentarea deciziei fara riscuri; evita riscurile si prefera stabilitatea fata de schimbari.

Managerul distrugator este inclinat spre distrugerea structurilor existente, fiind de preferat pt. a inlatura structuri invechite, ce nu mai corespund conditiilor noi aparute in viata economico-sociala. Necesar in conditii de criza dar sa fie sprijinit de consilieri competenti, pt. a evita distrugerea de dragul distrugerii.

Managerul inovator corespunde pe deplin cerintelor dinamice ale progresului tehnico-stiintific datorita inclinatiei sale catre inventii si inovatii. Se recomanda sa nu neglijeze aspectul economic si cel social al inovarii.

II )Conducatori autocrati sunt energici, au mare capacitate de a lua decizii, dar practica un management thnicist, subestimeaza rolul participativ al subordonatilor. Sunt fideli principiului: „ Eu sunt platit sa gandesc; tu esti platit sa muncesti”.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Management - Master.doc