Subiecte Rezolvate Management

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Subiecte Rezolvate Management.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 16 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Management

Extras din document

1. Particularitățile economiei de piață in România o reprezinta:

a).Pluralismul formelor de proprietate cu mai multe forme de proprietate

-Proprietate de stat

-Proprietate privată -individuală

-de grup

Fiecare cu caracteristicile și metodele lor

-Asociația fiecare se asociaza pt.a lucra pamintul

-Acționarii sint aceea care au cumparat acțiuni

b).Existența pieței concurențiale

Într-o economie de piață se produce ceea ce se poate vinde,cu profit,economia de piață nu acceptă Intreprinderi cu pierderi.Permanent ne confrumtăm cu concurență,studierea pieței ne arata ce furnizori sa ne alegem:ce să produc:cît să produc:și cu ce preț în raport cu calitatea.

c).Descentralizarea,reducerea rolului statului în dirijarea activității,la nivelul Intreprinderilor- Reducerea rolului statului in dirijarea activitatii intreprinderii. Micsorarea rolului statului , poate fi parte buna ptr ca lasa la aprecierea conducerii , intreprinderii ce sa produca , cat unde sa le vanda dat totodata este o responsabilitate mare ptr manageri , acestia raspund la buna functionarea intreprinderii.

d).Liberalizarea piețelor de cumpărare și vînzare – preturile sunt stabilite pe piata in functie de raportul de cerere si oferta a produsului de pe piata

e).Scopurile diferite ale cumpărătorilor și producatorilor- Producatorii au scopul de a valorifica productia cu pret mai mare , cuparatorii doresc sa cumpere cu pret mai mic. Scazand pretul , daca oferta este mai mare decat cererea , pot avea un nr mai mare de cumparatori si invers.

f).Intr-o econimie de piata rentabile sunt unitaile de dimensiuni mijlocii si mari si astfel se realizeaza specializarea intreprinderilor pentru un anumit gen de produse.

g).Tranzacțiile se fac în lei sau alte valori- caracterizare numita monitorizarea economiei.

2. Tipologia piețelor ,enumerați la fiecare piata ce se vinde si ce se cumpara.

1.Piata bunurilor de consum-piata pe care producatorii își vînd produsele. Pe aceasta piata producatorii agricoli si din industria alimentara sint dezavantajati,pt.ca preturile oferite pt.bunurile lor sunt mai mici decît ce trebuie sa fie(lapte,carne ouă).Daca oferta este mai mare decît cererea dezavantajati sunt producatorii, în special crescatorii de animale.Statul trebuie sa intervină sa echilibreze raportul dintre cerere si oferta si de asemenea Statul trebuie sa ajute fermierii,marind subventia,avind rol de reglator al acestui produs pe piata.

2.Piata factorilor de productie – Toate materiile prime necersare pentru functionarea intreprinderilor.

3Piata resurselor umane –pe care se vinde si se cumpara forta de munca

4.Piata funciara-piata pe care se vinde teren . Pe aceasta piata Romania este dezavantajata in sensul ca pretul cu care se vinde pamantul este mult mai scazut fata de alte tari. Se vand terenuri foarte fertile ale Romaniei, ceea ce este un aspect negativ pentru tara noastra , mai ales daca aceste terenuri sunt folosite in constructii.

5.Piata serviciilor-se ofera servicii pentru exploatiile agricole si Intreprinderi. Pe acesta piata preturile sunt in crestere.Aceste servicii sunt:

-servicii de asistenta manageriala

-servicii sanitar veterinare

-servicii pt investitii

-servicii pt.constructii

6.Piata monetara -piata pe care se cumpara credit,creditele sint oferite de banci necesare atat exploatatiilor agricole cat si pentru Industria alimentara – fie pentru acoperirea cheltuielilor ,fie pentru investitii. Pentru aceste credite se plateste dobanda. Agricultura nu beneficiaza de reduceri la dobanda ca in alte parti , unde sunt ajutati agricultorii.

7. Piata asigurarilor – exista obligativiatea de a te asigura contra diverselor fenomene naturale , incendii, inundatii. Nu acopera in totalitate pagubele.

8.Piata valutara - Piata pe care se vinde si se cumpara valuta,unde ne intereseaza raportul euro-leu. Intereseaza pe aceasta piata , permanet , raportul intre valuta si leu care este in avantaj sau dezavantaj.

9.Piata informatiilor-piata pe care se cumpara informatiile necesare pt.funtionarea exploatatiilor si intreprinderilor agricole,cu informatii despre:pretul de vinzare:pretul de cumparare:tehnologii;pt.imbunatatirea calitatii produselor:informatii despre tehnologii.

10. Piata de capital-piata pe care se vind si se cumpara actiuni de la diverse Intreprinderi. Aceste actiuni se iau din capitalul intreprinderilor , iar prin vanzare se va mari capitalul banesc.

3.Formele de propritate și formele de exploatare ale pămîntului.

-Dreptul de proprietate cuprinde: dreptul de utilizare: de dispozitie: de gestionare:si de uzu fruct.prin putere proprie in interes propriu.Formele de proprietate in România asupra paminturilor sunt:

1.PROPRITATE PRIVATA

2.PROPRITATE IN REGIM DE DREPT PUBLIC

1.Propritatea privata-o gasim:

a)sub forma de propritate privata asupra pamantului - apartine in totalitate a statului si cuprinde totalitatea terenurilor care apartin:scolilor,universitatilor de stat,Institutelor de cercetari,terenurile care apartin Regiilor Nationale si Societaților Naționale.Utilizarea se face prin organismele statului.

b)propritate privata care apartin persoanelor fizice-totalitatea terenurilor proprii.

c)proprietate privata ce apartine persoanelor juridice(SC)

2)propritate de drept in regim public -toate terenurile ocupate de șosele ,DN uri,parcuri,rezervații naturale,la care de buna îngrijire se ocupă statul iar cetatenii au obligativitatea de a pastra si intretine aceste spatii.

-FORMELE DE EXPLOATARE A TERENURILOR

Exploatarea pamînturilor presupune un ansamblu de actiuni ce urmaresc punerea in valoare a potentialului respectiv a pămîntului,ansamblu ce se refera la aplicarea de îngrășăminte,cultivarea rațională a terenurilor.

1.Exploatarea individuală de către proprietar,împreună cu familia acestora,în care răspunderea pentru modul de folosire aparține în totalitate familiei,unde exista o suprafată mai mare de teren,se poate angaja forță de muncă sezonieră.

2.Exploatarea în formă asociativă,în care proprietarii se asociaza cu scopul de a pune in comun terenuri, proprietatea lor obtinind in urma produselor rezultate,venituri care li se vor da in raport cu marimea suprafetei si aportul adus cu forta de munca,aceste venituri se pot acorda si in (produse si bani si mixt). Forma asociativa de folosire a proprietatilor formeaza Societatile Agricole(S.A.) bazate pe asociati. Proprietatii trenurilor fac parte din Adunarea generala a Asociatilor (A.G.A)-este o idee buna pentru cresterea suprafetelor de cultivare, de asemenea se pot folosi utilaje si tehnologii avansate si poate creste productia si profitul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Subiecte Rezolvate Management.docx