Ciclul de Viata al Produsului

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Aceasta fituica rezuma Ciclul de Viata al Produsului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 1 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Marketing

Extras din document

In mk, conceptul de ciclu de viata serveste in primul rand drept cadru de analiza pt elaborarea unor strategii care sa fie adaptate diferitelor faze ale evolutiei vanzarilor produsului.

Managerii inteligenti care se preocupa de problemele de marketing ale firmei folosesc conceptul de ciclu de viata a produsului pentru a avea siguranta ca introducerea,modificarea,schimbarea sau uneori chiar scoaterea din fabricatie sunt dozate,intelese,analizate corect astfel incat sa elimine produsele neprofitabile si sa le mentina in fabricatie numai pe cele rentabile.

In cele ce urmeaza vom evidentia principalele trasaturi caracteristice ale fiecarei etape din ciclul de viata al produsului.

Introducerea pe piata sau lansarea produsului este faza de inceput a ciclului de viata a unui produs si corespunde cu prima aparitie a produsului pe piata cand vanzarile sunt scazute,veniturile initiale ale firmei sunt diminuate ca urmare a faptului ca se depun eforturi financiare sustinute pentru promovare si distributie.In aceasta etapa rata de esec pentru noile produse este foarte ridicata,ajungand intre 60%-90%.

In functie de preturile practicate,in actiunile inreprinse de firma pentru promovare,distingem patru strategii de lansare.

1.Prima strategie este caracterizata printr-un pret ridicat al produsului dublata de o intensa actiune de promovare justificata de faptul ca o mare parte din piata potentiala nu cunoaste inca existenta produsului iar cei care nu-l cunosc sunt doritori sa-l achizitioneze,platind chiar un pret ridicat.Pe de alta parte,firma este confruntata cu o concurenta potentiala si in aceste conditii va trebui sa creeze preferinta ptr marca sa.

2.A doua strategie este cea de "luare progresiva" a "caimacului pietei". Aceasta strategie este motivata in urmatoarele situatii:

-cand marimea pietei este relativ limitata;

-cand existenta produsului este cunoscuta;

-cei care doresc sa achizitioneze produsul sunt dispusi sa plateasca un pret mai ridicat;

-amenintarile din partea concurentei sunt slabe;

3.A treia strategie are in vedere penetrarea masiva.Aceasta se explica daca:

-piata este vasta;

-produsul nu este cunoscut;

-cumparatorii sunt in general sensibili la pret;

-exista o puternica concurenta potentiala;

-costul unitar de productie al firmei descreste puternic pe masura cresterii volumului de productie si a experientei in activitatea de productie;

4.A patra strategie vizeaza penetrarea progresiva.Se justifica daca:

-produsul este cunoscut;

-piata este vasta;

-cumparatorii sunt sensibili la pret;

-exista o anumita concurenta potentiala.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ciclul de Viata al Produsului.doc