Marketing

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Aceasta fituica rezuma Marketing.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, o poti descarca. Ai nevoie de doar 2 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

Elementele de mediu se grupeaza in mediul intern si extern al firmei; in functie de intensitatea influentei lor elementele mediului pot forma micro si macromediul.

1.Micromediul cuprinde un ansamblu de elemente care au o actiune directa asupra firmei si pe care firma le poate controla. Componente: clientii, concurentii, furnizorii, alte organisme.

Clientii dpdv al mark sunt cea mai imp componenta a mircomediului; ei sunt cei care cumpara produsele firmei putand fi sau nu consumatori. Clientii solicita o serie de actiuni si cheltuieli prin care sa fie transformati in consumatori pt produsele si serviciile firmei si pt fidelizare.

Furnizorii sunt cei care asigura firmei materii prime , materiale consumabile si utilitati, echipamente, instalatii, utilaje, forta de munca, resure financiare. Furnizorii se pot grupa in furnizorii de resursa materiala, resursa umana si resursa financiara.

Concurentii sunt cei care isi disputa cu firma atat furnizorii cat si pietele de desfacere. Acesti concurenti pot exercita o concurenta directa sau indirecta. Concurenta directa se manifesta at cand firmele ofera aceleasi produse sau produse care satisfac aceleasi nevoi. Pe piata se poate manifesta si o concurenta neloiala realizata prin politica de pret (preturile de dumping, denigrarea concurentilor).

Alte organisme categorie in care includem institutiile financiare, agentiile vamale, firme de cercetare a pietei de design, asociatii ale consumatorilor sau ale producatorilor, agentii de protectie a consumatorului etc.

2.Macromediul cuprinde elemente de mediu cu influenta indirecta asupra activitatii firmei, elemente asupra carora firma nu poate exercita influenta si control. Principalele componente sunt: mediul demografic, economic, socio-cultural, tehnologic, politico-legislativ, geografic.

Mediul demografic are in vedere omul privit dintr-o dubla perspectiva: pe de o parte ca furnizor de forta de munca si pe de alta parte in calitate de consumator. Analiza mediului demografic are in vedere evolutia si structura pop, rata natalitatii si a mortalitatii, comportamentul consumatorului si a familiei.

Mediul economic are in vedere evolutia economiei la nivel national dar si international tinand seama de faptul ca ne confruntam cu un proces de globalizare. Ca indicator pt analiza ec se iau in calcu PIB, PNB, V, PIN, PG.

Mediul socio-cultural are in vedere viata sociala precum si elemente de cultura care pot influenta activitatea firmei. Valorile culturale se reflecta in traditii si obiceiuri, in limba, in particularitatile ce definesc comportamentul in diverse zone si regiuni. Relatia firmei cu piata are in vedere parteneriatul, colaborarea sau concurenta. In acest context se dezvolta relatii de piata cu furnizorii cu clientii si relatii de concurenta cu firmele concurente.

Fisiere in arhiva (1):

  • Marketing.doc

Alte informatii

fituica anul 2